婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

我屋企 - 由我2個細佬都出左身 + 大細佬結左婚之後, dad 已經講明... 有咩都要3份share... 我好appreciate 佢呢個舉動呀... 因為真係免左好多將來有可能發生既argument...

老公果邊 - 無定... 所以次次比錢都有 "爭" 既情況... 好老土... mouth:

複式洋房

我c6果邊次次都係佢地三兄弟夾
就算佢老豆老母屋企要買傢俬電器等
都係佢地三兄弟夾
99成日要換電話又係佢地三兄弟夾
62買OTO呢樣果樣又係佢地三兄弟夾
我都費事理佢地d家事咁多
又唔駛我俾錢,所以c6經常都有怨言
因為佢地幾兄弟搵得最少係佢
但夾就同樣夾咁多

男爵府

總之大最數除6,
又或者每個兄弟1000,
以較低者為準,
有剩就歸6299~
每年出血日子:
兩老牛一,團年,中秋,做冬~

大宅

我有呀,我老公得一個細妹,但每次62、99、同老公亞婆生日仲有夫母親節都係我o地負責俾錢,以我所知,其實姑仔都會再同62同99再食多餐,因為我老公好多時要出tripo甘我o地就通常會係禮拜六或日食,我個姑仔都出咗嚟做o野好耐,所以多數唔係正日,我指生日除非o甘Q就到,但都係無叫我同老公去,所以我都慣囉,我就唔覺得人o地係老馮,係人o地覺得唔洗叫你嚟o甘囉,我以前都會好唔開心o家,因為個老豆老母個姑仔都有份,但佢未試過話夾翻一份囉。

至於我屋企o個邊就有一個細佬同一個妹,我同細佬都有家庭,o甘人數會多D就出兩份錢,而我亞妹得一個人就出一份囉,我o地每次都夾份o家,如果平時飲茶就每人出一次o甘囉。

[ 本文章最後由 Smallpigbb 於 08-7-31 17:57 編輯 ]

大宅

有,C6弟弟&弟婦(但她們不是冇錢),所以我會自己同6299食,知她們在,多數5去,試過去飲茶,我同C6因食咗嘢,所以去到冇食,我見老爺99都食少少嘢,主要她2公婆同工人食,但係給錢竟然是62,所以現在分開食,如一齊食我多數5給
原文章由 ahli 於 08-7-30 13:42 發表
過時過節兄弟姊妹 + 62 , 99 一齊出外用膳點計數? 兄弟姊妹一家一份定輪住俾? or, 有其他方法..... 你地有無試過有老公的兄弟姊妹好似"老馮" 噤成日只係有份食無份俾?:;pppp: ...

大宅

初初係分5份
1份係妹妹, 2份係大伯2公婆
2份我倆公婆, 99唔駛比
而家係分3份 因為c6妹妹都嫁左
但都而家都冇試過食飯...
歡迎參觀我的個人網頁

大宅

我入門9年,佢細路(未婚),9年先比過一餐早茶錢$2xx.
佢家組(已嫁)一年比2-3次,佢老豆一年比2次到,平時就多數我地比,上年我成日嘈我老公,我地又要供樓又要生仔,點解成日要你比,
之後今年先開始節日就3份人比,其它都係我地比,所以我都寧願唔食咁多,次次都係比錢果個,食就一棚人.

大宅

畀面勳章

大宅

畀面勳章

男爵府

以前咩都係我同C6(第二仔)比.E+除咗6299生日夾錢比(分4分),其他仍然係我兩個比,但係我兩個唔係到就99比!!!

侯爵府

2024年龍年勳章

我c6有一個妹,做緊嘢, 無拍拖吾大洗少出街, 由我入門第一次6299生日飯, 她很主動地把total amount 除3份=她, c6 & 我. 但我覺得除2份(她+c6)先啱. 你們話除3份or 2 ?

大宅

原文章由 唐師奶 於 08-7-30 15:53 發表
老公o個邊︰出去食通常除3份 (大姑奶, 2姑奶同我老公)

自己o個邊︰
出街做節-->Daddy 比
母親節 --> 以前 Daddy, 做野之後邊個happy 就邊個比
父親節 --> 哈哈, 好多時都係Daddy 比返, or 哥哥比, or 邊個happy 就比
...

老公屋企好少出街食,同埋佢係獨子,所以出街食都係佢比。

我屋企就同你屋企差唔多,平時邊個鐘意就邊個比,好少話夾返錢,我老公都唔慣架,所以佢成日都係鐘意比果個,不過大家食得開心又冇乜所謂。

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

通常一個family夾一份, 有時62會爭比錢。

男爵府

同我果邊食就計三份,雖然佢哋仔女都大晒,都唔會話計人數,只係大佬好多時都會要我俾少d,因為我最細,同埋我哋呢家最少人數
但係同老公果邊就好耐無夾錢食飯,因為佢大家姐當年太過份,次次家庭聚會,佢哋除咗佢d已經成人既仔女之外,仲帶埋其他無謂人,如仔女的男女朋友、同學、佢哋鄰居、大姐夫既大哥個女和佢個小朋友、大姐夫d兄弟姐妹等‥‥無理由個個都係一個家庭幾個人,佢就一個家庭幾個人之外,仲帶成棚人嚟,俾錢就俾一家庭,咁未即係我哋請,仲要佢果d無謂人,個個嚟到,好似剩係識食,唔識人咁,我請朋友食飯都叫識,都會寒暄幾句呀﹗佢哋仲衰過乞丐,唔止多謝都無句,連稱呼聲都無:;pppp: 叫佢大家姐夾返人數錢,呢頭話好,轉頭又發爛渣,算數‥以後各有各食,唔駛計咁麻煩

複式洋房

叔仔倆公婆次次'老馮',有回老公想刷卡賺積分,俾我大大聲話;佢(c佬)話佢俾噃,飯後甜品,我又大大聲,老公你俾;上回叔仔買單,c佬偷偷俾番佢;衰人,扮晒嘢....

複式洋房

大宅

如果同我c6屋企人食, 就多數係老公比, 因佢個妹仲讀緊書and佢呀哥就永遠都唔會出現, 不過多數都係我6299上我們屋企食囉 因我老公唔鍾意反6299屋企,99叫佢都唔反所以佢咪唯有上我們家食, 對上一次反去應該係年30晚 .
同我屋企人食就都係佢比多(我, 我老公, 我細佬, 我媽), 咁我細佬就間唔中比一次, 唔通計反一個人錢咩.

首頁

尾頁

跳至