自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 bowie_wu 於 15-10-30 發表有

原帖由 ilovemytwins 於 15-10-31 發表
仲等K2即轉啦,今個學期都未完,仲等!

水晶宮

BK Milk勳章

引用:Quote:taiwoon 發表於 15-10-30 20:28 咁過

原帖由 bowie_wu 於 15-10-30 發表
有呀,老師話佢無出聲,但我接佢個時佢話老師唔理佢,佢條褲係由濕變乾,鞋有尿,褲有尿味!

...
無出聲
吾需要出聲麻

个地無濕咩
点都有味下麻
睇都睇到la

大宅

認識瑞士牛牛第一回

回覆:好想轉幼稚園...好煩惱

不如開名

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 bowie_wu 於 15-10-30 發表有

原帖由 bongbongpatty 於 15-10-31 發表
無出聲
吾需要出聲麻
同意

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

引用:Quote:原帖由 sunnymama2 於 15-10-31 發表

原帖由 anpanman_baby 於 15-10-31 發表
早幾日見插班點呀?
原本諗住實收,阿仔表現正常,net test 佢英文,話我仔仔英文ok,話我之後番學要點點點教個仔。

到見中文老師,問一些簡單的認知問題,大小肌肉的能力,又睇過阿仔的手冊評估,阿仔又問題兒童上身(間學校鐘意問題兒童,鼓勵inquiry based learning),都ok。到最後問我點解轉校時,我犯左大忌,猛彈而家間學校的不是,我真係痴左線!換在我係老師,我都唔想學校有咁的家長囉,

所以樓主如果想轉校,唔好學我咁白痴呀!

不過自我安慰係可以慳番一大筆學費,而且阿仔番學都適應得唔錯

珍珠宮

引用:Quote:taiwoon 發表於 15-10-30 20:28 咁過

有呀,老師話佢無出聲,但我接佢個時佢話老師唔理佢,佢條褲係由濕變乾,鞋有尿,褲有尿味!

...
嘩。邊間咁衰?一定轉

大宅

好媽媽勳章

讀得唔開心,快d轉啦,我個仔k1返咗2個月,非常唔開心,之後在家無返學,申請退學和見學校,下學期轉了第二間,就一路讀到而家k3,佢話好鍾意校長老師,連姨姨和其他職員都對佢地好好,好唔捨得佢地,唔想上小學

大宅

引用:Quote:原帖由 bowie_wu 於 15-10-30 發表回

原帖由 taiwoon 於 15-10-30 發表
咁過份
你有冇返學校了解發生咩事
學校話佢地方針係咁,嚴厲對待唔合學校心思意的學生,學校只要乖,坐定,100%守規則的學生

公爵府

打去其他學校問,有位即轉

所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

男爵府

引用:我仔升K2時,因搬屋轉去藍田「小鳥幼稚園」

原帖由 saitta 於 15-10-31 發表
我仔升K2時,因搬屋轉去藍田「小鳥幼稚園」讀咗個半月之後發現超大問題,當時真係嬲到爆,讀咗三個月即轉去 ...
呢間出晒名⋯巴閉…

做人至緊要開開心心 :-D

大宅

引用:Quote:taiwoon+發表於+15-10-30+20:28+咁過

...
呢d完全接受唔到啦

21/7) 13W3D 7.32CM [HR164bpm]

大宅

回覆:cckmichelle 的帖子

我仔女都有轉校經驗 依家學習方面跟返正常水平之餘再好過一般幼稚園,而每之撞返以前既同學家長都係有彈無讚過了

21/7) 13W3D 7.32CM [HR164bpm]

公爵府

想知邊間!咁衰!轉啦!

侯爵府

同老師溝通下先

大宅

引用:我仔升K2時,因搬屋轉去藍田「小鳥幼稚園」

原帖由 saitta 於 15-10-31 發表
我仔升K2時,因搬屋轉去藍田「小鳥幼稚園」讀咗個半月之後發現超大問題,當時真係嬲到爆,讀咗三個月即轉去 ...
小鳥幼稚園係邊間呀?可吾可以俾多d hints?

侯爵府

我阿女情況同樓主一樣。老師由佢,唔換。係少少傳統名校。我估見家長實話我個女,可能想咁樣要我地轉校。阿女唔係大b , 點都無人地咁好

男爵府

引用:Quote:原帖由 saitta 於 15-10-31 發表我仔

原帖由 anpanman_baby 於 15-10-31 發表
可分享多D小鳥幼稚園有咩問题?同邊間係醫院幼稚園?
剛升K2寫數字功課,“2”字我仔係吾識了,仲係我揸住佢只手教佢寫,第2日放返嚟,我見數學功課做曬“2”字仲寫得好靚,我問佢識寫“2”字拉?寫得甘靚,仔答我係老師叫同學幫佢寫。我當堂打咗個特。我反復問咗仔幾次,佢都話老師叫同學幫佢寫嘅,試問一個四歲嘅小朋友會講乜大話。
第二日我照接送仔想睇下班主任會吾會向我反映我仔嘅寫字情況。但係班主任冇搵過我,“3”字我仔一樣吾識寫,但係都響學校完成功能課。仔又講“3”字係同學幫寫。
第三日我忍吾住搵班主任了解,當時班主任甘答我:“係呢,xx吾識做功課叫同學仔幫佢做,個同學仔又肯幫佢做”。我當時聽到真係嬲爆。冇再同老師講乜。
返到屋即上網搵學校,據我所知連我仔在內三個月內轉走咗三個學生。

醫院幼稚園在廣田邨

男爵府

引用:Quote:原帖由 saitta 於 15-10-31 發表我仔

原帖由 椰子油 於 15-10-31 發表
小鳥幼稚園係邊間呀?可吾可以俾多d hints?
小鳥識“飛”

大宅

引用:Quote:原帖由+anpanman_baby+於+15-10-31+

原帖由 saitta 於 15-11-01 發表
剛升K2寫數字功課,“2”字我仔係吾識了,仲係我揸住佢只手教佢寫,第2日放返嚟,我見數學功課做曬“2”字 ...
其實我有幾個街坊的小朋友係鴨仔幼稚園讀得唔太開心,主要話老師唔好、惡,之後我去interview k1個校長成曰強調個課程加強左,銜接小一無問題,令我感覺間學校比較商業化,所以最終我有offer 都唔敢讀

大宅

一定要轉啦,幼稚園好與壞對小朋友將來成長影響好大

首頁

尾頁

跳至