0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆:有冇全奶粉bb

我都係因為冇奶 所以全奶粉 但bb都重得好好 醫生仲話好健康tim

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

唔使理人哋睇法,BB系我哋自己嘅。

大宅

回覆:jerrykwokbaby 的帖子

全奶粉 BB

當初我處於兩難(餵/唔餵母乳),情緒差啲崩潰,健康院母乳姑娘同我講,媽媽精神健康都好重要,如果一個媽媽做到全人奶,但係變成好唔開心,甚至變成抑鬱而唔能夠好好照顧BB,係無意思。

對BB好,錫BB,除餵母乳之外,仲有好多方法,餵唔到唔代表係衰丶不盡責。

每個人有自己難處!

子爵府

畀面勳章

食奶粉bb 一樣健健康康,唔好介意人地點講

男爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 DHA勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

唔使理人哋點睇,最緊要 BB 夠營養和健康成長

別墅

我自己係飲2個月人奶,C6就飲左1個月,
尋晚食飯後見到S26 TVC,
老爺突然爆左句: 你(指C6)同你細佬(叔仔)細個都係飲呢隻
咁一向都係C6聰明過我少少
所以我覺得唔一定餵人奶/埋身就一定好,無必然的
更加唔洗因為餵唔到人奶就唔開心

大宅

引用:全奶粉+BB+當初我處於兩難(餵/唔餵母乳)

原帖由 victorian2015 於 15-11-04 發表
全奶粉 BB

當初我處於兩難(餵/唔餵母乳),情緒差啲崩潰,健康院母乳姑娘同我講,媽媽精神健 ...
我都喺到掙扎緊,人奶唔飽肚牙女成日喊要食,埋身又唔知佢食幾多,泵又泵到胸好痛,餵人奶真係好攰,我大女都係全奶粉,但抵抗力較低,我又想細女抵抗力好啲,但又真係頂唔順呢種非人生活,好矛盾

大宅

我b 7日人仔,未生前想全人奶,生完第3日先有初乳,咁唔通bb 3日都唔食野咩。
咁冇法啦,開始左餵奶粉生捱,其實餵奶粉都幾好,bb固定時間肚餓,屋企人又可以幫手餵,bb仲1日有6 7次大便,飲飽飽即刻入睡,我而加坐月都好舒服。
不過返左健康院,比姑娘建議我餵返半溝母乳半溝奶粉,長遠都係全人奶好,而加我都要多返埋身,bb d時間亂晒要重新適應,我都唔知應該點好

別墅

我生完日日嘗試都上唔到奶,到第十日先泵到25ml初乳,之後日日泵但全日都只有幾十ml!所以我bb可以話係全奶粉!坐月時我為此而輕微抑鬱,冇曬食慾,食幾啖飯已飽,生完二十日體重已暴跌30磅。。。好在後來經親友鼓勵安慰先調整思想,既已盡力就唔好怪自己!人奶定奶粉,大家都想bb好,加油!

複式洋房

我b係全奶粉。我並唔係因為無人奶而餵奶粉,而係大肚果陣已經諗住全奶粉了。除非阿b特別弱,否則我都無打算餵人奶。當然我有我考慮。我覺得餵奶粉都好丫。起碼唔洗煩阿b會唔夠飽,而被人問擔心自己唔夠人奶。真心覺得全人奶媽犧牲好大。自問我自己做唔到。相信全奶粉b都會一樣健康成長嘅

大宅

我吖仔都係全奶粉,體重都增長得不錯。

公爵府

回覆:jerrykwokbaby 的帖子

我基本係奶粉,冇計冇奶

cutewing61    發表於 15-11-30 11:38

複式洋房

1. 我寧願花時間陪bb玩教佢嘢, 好過成日匿埋對住部泵奶機
2. 阿b啜得唔好, 搞到上唔到奶唔係媽咪問題, 夾硬迫佢埋身又何苦呢
3. 半夜起身泵奶先最攞命, 我寧願訓好d第朝有精神湊bb
4. 媽咪鍾意食乜就食乜, 唔使就住就住驚食錯嘢影響bb
5. 唔好再同我講咩以前冇奶粉嘅時侯d媽咪焗住餵人奶, 點會唔冇奶喎.....以前d人會餵豆奶or搵奶媽, 冇就係冇, 一日埋十幾次身都冇, 日日飲木瓜花生魚湯通草水多奶茶飲到咀都wea埋都係冇
6. 我冇奶俾bb但我有愛心時間精神笑容全天候無限量供應, 阿b訓著都識得笑, 一切已足夠

cutewing61    發表於 15-11-30 11:39
cutewing61    發表於 15-11-30 11:38

大宅

全奶粉👋👋
吾使理人講咩 餵人奶就偉大 奶粉吾偉大丫?吾使錢買咩!人奶奶粉一樣咁餵

男爵府

報到,我都係全奶粉,我已經第三個,大囡試人奶,但只餵了兩星便轉奶粉了,當時新手,阿囡仲要唔足月,情緒有問題,便轉飲奶粉。阿二同阿三都係全奶粉b,我唔覺有有什麼問題,阿媽會為自己兒女選合適的,但我非常認同人奶媽真係好偉大。
朋友問我,會覺得我的選擇有些另類,但我又覺得冇野,雖然食奶粉,但托賴冇乜大病痛。

複式洋房

引用:1.+我寧願花時間陪bb玩教佢嘢,+好過成日匿

nil

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

引用:1. 我寧願花時間陪bb玩教佢嘢, 好過成日匿

原帖由 bubumeow 於 15-11-13 發表
1. 我寧願花時間陪bb玩教佢嘢, 好過成日匿埋對住部泵奶機
2. 阿b啜得唔好, 搞到上唔到奶唔係媽咪問題, 夾硬 ...
講得好!

樓主, 我餵咗一個月半人奶, 之後全奶粉, B囡4個月喇, 好精靈學緊轉身, 好多同期出世人奶B都仲未識打側身! 所以BB成長/健康未必完全同人奶有關.

複式洋房

回覆:MUF 的帖子

我都餵咗人奶差不多2個月,都要轉奶粉,餵母乳真係好倦好辛苦,現在轉奶粉輕鬆好多,好好

男爵府

我都係

首頁

尾頁

跳至