自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

9000幾都唔俾人碌
咁要credit card嚟做咩

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

伯爵府

我既做法

如果我預先知道會有需要碌大額,我會提前打去通知 card centre,咁樣可以保障到自己既 account,亦不會引致尷尬

複式洋房

我覺得引致尷尬場面應該係個sales,因為"look"咭部機唔會出妳張card 爆咗或limit唔夠之類的字眼,只会係"不接受",所以我覺得個sales唔專業,引改妳覺得唔開心.(純碎個人意見,本人跟此Bank冇關係的 )

伯爵府

醒目開學勳章

原文章由 Mandy_888 於 8/2/08 21:11 發表
我覺得引致尷尬場面應該係個sales,因為"look"咭部機唔會出妳張card 爆咗或limit唔夠之類的字眼,只会係"不接受",所以我覺得個sales唔專業,引改妳覺得唔開心.(純碎個人意見,本人跟此Bank冇關係的 ) ...

對唔住,我都覺得令你尷尬係個sales handle得唔好,碌唔到咭本來都有很多原因。

子爵府

面子緊要定安全緊要?
我就一定揀安全

佢唔係唔比你碌,只係為左安全著想
你諗下如果你銀行戶口有1千萬
d錢係你既,你攞晒出黎當然冇問題
but如果你平時每個月只係會用一萬
突然有個月你要拎10萬,
你自己去銀行拎有得對id card當然冇問題,
但如果係有人拎住張cheque去攞錢,即使係有你簽名,銀行都會有可能打比你確認
正如你碌card,銀行唔知乜水突然碌大左咁多一樣

你可以話佢做得唔夠,令你尷尬
但係如果你為左咁cut card,我會覺得好愚蠢~

大宅

如果係我 , 我會開心添, 因為我覺得credit card center保障緊我
我坐完台北【一個無腳的的士司機】之分享! (有圖)

http://forum.baby-kingdom.com/thread-2442319-1-1.html

禁止訪問

男爵府

我妹碌我大新張附屬卡三千都打黎問我,
,aeon碌2萬都無打,佢地d準則可以差咁遠既…

男爵府

睛靈勳章

我碌我C6張附屬卡,平時每個月碌唔超過3~4千,
有次買電視機過萬,銀行就即該打電話比C6話突然有條咁既數?
咁C6話係,跟住先碌到,咭中心話驚張咭比人拾咗嚟用喎.

伯爵府

畀面勳章

原文章由 sako 於 08-8-3 04:16 發表

禁止訪問

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 木馬 於 08-8-3 08:02 AM 發表
看到大家的回應, 銀行的做法是主動打俾咭主確實, 並不是由咭主打俾咭中心, 雖則咭中心謹慎, 但實在接受不到, 可能你們不是我, 亦感受唔到當時難堪尷尬. 衷心多謝你們的回應及關心~

另外, 想請教做零售的朋友, 你們 ...

我都很似你咁平時碌細銀碼, 碌多幾千蚊都會打黎問我, 不過就係碌左之後就即刻打黎問, 一般碌唔到收銀應該只會話碌唔到, 咁很自然就會叫佢碌多次, 如果都唔得就會收銀就 (如果係買電氣就會問係咪你有分期, 因為分期會 hold 左個個額) 會問仲有無第二張咭.

禁止訪問

禁止訪問

大宅

原文章由 木馬 於 08-8-3 08:02 發表
看到大家的回應, 銀行的做法是主動打俾咭主確實, 並不是由咭主打俾咭中心, 雖則咭中心謹慎, 但實在接受不到, 可能你們不是我, 亦感受唔到當時難堪尷尬. 衷心多謝你們的回應及關心~

另外, 想請教做零售的朋友, 你們 ...

或者你打電話, 打得快過佢地打比你呢!

我之前做過零售既management, 不過收錢既chance唔多
印象中,呢d terms"餘額不足"或"限額已過"
一定無
我相信有其他現職零售既mama比到update既info你

如果個sales 咁講, 會比公司鬧死

http://forum.baby-kingdom.com/thread-2442319-1-1.html

大宅

原文章由 sako 於 08-8-3 04:16 發表

AEON? 你碌20萬佢都或者比你呀
佢地係有牌大耳lon 黎架

子爵府

BK Milk勳章

原文章由 Jesdan 於 08-8-3 09:41 發表

hsbc就無試過咁

我試過有啵~
8-9年前結婚時買戒子金器要碌萬幾,
HSBC隔左幾個鐘打黎問有無碌過。
貓也好,狗也好,請愛護尊重每個生命體

首頁

尾頁

跳至