懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我依家訓時一邊用三角枕, 另一邊就用BB枕頭(遲啲俾BB用畨...), 咁轉身時左轉右轉都有嘢zip個肚! 唔zip住真係好似吊吊下, 同埋訓得無咁好!!

我都唔係好識分bb的頭手腳... 我有時見到個肚由一邊拱起去到另一邊, 范圍比較大, 我估係身掛... 有時胸骨下俾bb劃劃下, 我諗係腳掛... 尋晚我訓係度摸到條腰有一"粒"嘢拱出離, 懷疑係腳仔定腳掙, 唔知依家bb隻腳板有幾大....???

我今日32週啦... 即係8個月啦!!!!! 時間過得好快呀!!

男爵府

原文章由 acpeanuts 於 08-8-7 16:53 發表
你就好啦, 明天公司休業, 我要自己請假去bb expo 呀!

我都會去BB展呀, 不過要等星期六/日, 你聽日去完可唔可以上離報告下有咩抵呀??? 唔該晒!

大宅

好媽媽勳章

無問題, 我會一早去bb展, 下午要返贊育見醫生, 夜晚上產前講座, 返到屋企再同大家報告吓啦!

原文章由 chowhui97 於 08-8-7 16:55 發表

我都會去BB展呀, 不過要等星期六/日, 你聽日去完可唔可以上離報告下有咩抵呀??? 唔該晒!

子爵府

好媽媽勳章

我聽日都會一早去bb展wor~~
不過我自己一個去,
大b比屋企人睇住..
原文章由 acpeanuts 於 08-8-7 16:53 發表
你就好啦, 明天公司休業, 我要自己請假去bb expo 呀!

大宅

畀面勳章

我今日32週啦... 即係8個月啦!!!!! 時間過得好快呀!!

chowhui97 : 我都係啱啱32週!! 你準備哂d嘢未呀?

大宅

我報到~ 日日訓得5好, 無日訓到天光..成日左轉右轉中間.... 可能生第一個時保護條腰唔好痛左3年幾而家第2胎好早已經痛.. 有時行5到..

大宅

畀面勳章

你好勁呀...一個人去bb展....我就已經行唔得耐啦....行一陣就會好急ga啦!!

原文章由 Rain~* 於 08-8-7 17:22 發表
我聽日都會一早去bb展wor~~
不過我自己一個去,
大b比屋企人睇住..

子爵府

好媽媽勳章

因為我c9..bb展有好多sample攞ga...
加埋生果日報今日o既coupon,
可以換free gift...
所以我年年都去ga...
不過前2年都係同老公去...
今年個仔大左,聽日就搵屋企人幫手湊1朝,
星期六到老公o係屋企湊仔lor...
原文章由 jeffhon 於 08-8-7 17:25 發表
你好勁呀...一個人去bb展....我就已經行唔得耐啦....行一陣就會好急ga啦!!

複式洋房

我去TM醫院生呀, 我之前同事自己係出面照到小B個腎一邊大一邊細, 加上我同事身形較肥, 但全程陀B只重十零磅, 比較唔健康
佢一早己經排版跟身, 因為佢要健康院, 醫院2邊CHECK
至於正常的孕婦幾時開始排版跟身, 我就無聽講過

其實我有少少唔敢睇分娩D片架, 我怕睇得多, 諗得多, 個人就驚
寧願咩都唔知咩入去生就算
原文章由 小小小朋友 於 08-8-7 16:01 發表

我明天就岩岩好30weeks了
你去邊間醫院生呀?
我聽人講健康院好似由第35weeks
已經將份覆診紀錄交比孕婦自己keep架啦
有乜事都可以拎埋去醫院
時間真係過得好快咁...心情好緊張呀~
你有無去睇下人地自然分娩既短片 ...

子爵府

好媽媽勳章

TY_1019
其實我自己覺得唔洗睇...
我都係o係TMH生大b,呢胎都會返去生細b,
我地入到產房係睇唔到自己生bb果個過程ga...
even我老公陪產,佢企果個位都係睇唔到ga~
我覺得唔睇果d生bb片段就唔會嚇親自己lor...
我呢2胎都係要提早返TMH產檢,
(大b就因為頭仔同頭骨中間有空位,要返去check住,出左世冇事.
細b就因為肚細要返去check,其實肚細..但係b大左..)
所以唔係好知健康院幾時比返排版..
但係聽人講就好似36weeks之後比返你,
個個星期返健康院檢查,
不過係見醫生,唔係見姑娘lor...
原文章由 TY_1019 於 08-8-7 17:32 發表
我去TM醫院生呀, 我之前同事自己係出面照到小B個腎一邊大一邊細, 加上我同事身形較肥, 但全程陀B只重十零磅, 比較唔健康
佢一早己經排版跟身, 因為佢要健康院, 醫院2邊CHECK
至於正常的孕婦幾時開始排版跟身, 我就無 ...

[ 本文章最後由 Rain~* 於 08-8-7 17:40 編輯 ]

複式洋房

我就仲未見有肚紋

恥骨即係邊度呀?
原文章由 ootolai 於 08-8-7 16:37 發表
all,

我上兩星期都開始出現了第一條肚紋了! 跟住就發覺D紋位有點被扯開的感覺, 仲有痕囉! 初時, 仲以為咁好彩, 無紋出添!!

至於阿B 的肚, 頭, 手, 腳位都係唔識分! 但我看書話, 若果係最硬頂係的部份是頭仔喎, 咁 ...

複式洋房

生果日報coupon有咩gift送呀?
等我又去睇下先~~
我又唔知d野用咩牌子好, 如果有唔同牌子的試用裝
我都會成個c9仔咁去攞架
原文章由 Rain~* 於 08-8-7 17:29 發表
因為我c9..bb展有好多sample攞ga...
加埋生果日報今日o既coupon,
可以換free gift...
所以我年年都去ga...
不過前2年都係同老公去...
今年個仔大左,聽日就搵屋企人幫手湊1朝,
星期六到老公o係屋企湊仔lor...
...

子爵府

好媽媽勳章

ty_1019
quote from生果日報:
蘋果8月7日coupon可於bb展換領以下禮品:
Pampers NB 36 pcs 1包
K's Kids - 磁力碰碰船
Papa Jelly C 60 pcs 1盒
新西蘭VC牛之初乳20 pcs 1盒
Lactacyd 女性衛生潔膚液150ml 1支
毛巾+環保袋+保溫杯
除疤膏禮物包

原文章由 TY_1019 於 08-8-7 17:46 發表
生果日報coupon有咩gift送呀?
等我又去睇下先~~
我又唔知d野用咩牌子好, 如果有唔同牌子的試用裝
我都會成個c9仔咁去攞架

複式洋房

我都認同唔洗刻意去睇呢d片, 以前細個係大陸睇過, 當時唔知咁多, 片中係一d外國女人係水中生bb, 嘩~~佢嗌到呢, 我都以為自己生緊咁呀, 知佢肯定勁痛囉

幾多week開始去產檢時係見醫生唔係見姑娘架???
見醫生等好耐架:;pppp:
原文章由 Rain~* 於 08-8-7 17:38 發表
TY_1019
其實我自己覺得唔洗睇...
我都係o係TMH生大b,呢胎都會返去生細b,
我地入到產房係睇唔到自己生bb果個過程ga...
even我老公陪產,佢企果個位都係睇唔到ga~
我覺得唔睇果d生bb片段就唔會嚇親自己lor...
我呢2胎 ...

複式洋房

嘩, 咁要買份報紙囉, 一陣收工去
是但一樣定樣樣有齊呀?
原文章由 Rain~* 於 08-8-7 17:48 發表
ty_1019
毛巾+ ...

子爵府

好媽媽勳章

TY_1019
我上次問姑娘佢話around36weeks左右,
次次產檢都要帶排版同埋見醫生lor~
生緊仔o既時候千祈唔好嗌呀!
一來會比姑娘鬧,
二來留返d力黎生仔好過....
我生大b時真係1粒聲都唔敢嗌,
驚冇力push佢出黎...
唔好自己嚇自己...
我覺得生仔o既痛..冇你諗得咁痛ga...
好似攪肚痛周圍都搵唔到廁所果隻...
好想痾又未痾得咁...
到你生左出黎就好舒服ga la~
原文章由 TY_1019 於 08-8-7 17:53 發表
我都認同唔洗刻意去睇呢d片, 以前細個係大陸睇過, 當時唔知咁多, 片中係一d外國女人係水中生bb, 嘩~~佢嗌到呢, 我都以為自己生緊咁呀, 知佢肯定勁痛囉

幾多week開始去產檢時係見醫生唔係見姑娘架???
見醫 ...

[ 本文章最後由 Rain~* 於 08-8-7 18:01 編輯 ]

子爵府

好媽媽勳章

傻瓜,邊有咁so樣樣有wor...
是但換一樣ga ja..
仲要係手快有手慢冇tim...
我都買左好幾份報紙...
諗住換pampers nb片片同埋papa jelly,
片片比細b,papa jelly比大b,
2個都有d野咁lor...
原文章由 TY_1019 於 08-8-7 17:54 發表
嘩, 咁要買份報紙囉, 一陣收工去
是但一樣定樣樣有齊呀?

男爵府

原文章由 jeffhon 於 08-8-7 17:23 發表

chowhui97 : 我都係啱啱32週!! 你準備哂d嘢未呀?

大部份bb嘢都買咗啦, 諗住行埋bb展買埋其他嘢, 買唔晒就會去護協買埋, 希望月尾前執埋個走佬袋tim ar!

你緊唔緊張呀??mouth:

男爵府

原文章由 Rain~* 於 08-8-7 17:48 發表
ty_1019
毛巾+ ...

我都以為樣樣有tim! 咁有無話邊日去先有得換呀?

子爵府

好媽媽勳章

chowhui97
bb展3日都有相同o既名額,
3日都係先到先得....
1個coupon換1樣...
原文章由 chowhui97 於 08-8-7 18:13 發表

我都以為樣樣有tim! 咁有無話邊日去先有得換呀?

首頁

尾頁

跳至