網購天地

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

回覆 Charitymami 的帖子

我都覺得經淘寶購物比較有保障。

男爵府

牛年勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

回覆:第一次唔係淘寶貨

可以比個淘寶名我嗎?有興趣瀨尿蝦乾,紫菜

大宅

回覆 ckchm 的帖子

我想要店的知料, thx

複式洋房

引用:可以比個淘寶名我嗎?有興趣瀨尿蝦乾,紫菜

原帖由 -ling- 於 15-11-22 發表
可以比個淘寶名我嗎?有興趣瀨尿蝦乾,紫菜
因為我身邊有十幾個朋友買過,我先放心直接支付寶俾錢,但賣家話可以係淘寶拍一件貨,佢改價錢,咁可以放心啲俾錢!
今日問左why淘寶放咁少貨,佢話驚人收到拆開污染左之後又話要換其他(心諗…大陸人本土文化),所以放好少野係淘寶,佢話主要做口啤生意(wechat)同埋佢有真實一間鋪頭(間鋪係媽媽會其中一個媽媽鄉下)同自己魚排~買過好食就會再介紹!
提下大家如果用集運千萬唔好買濕貨,問左因為佢地啲蝦乾係晒乾,唔係焗乾,有一定濕度唔可以焗!本來我諗住再幫我姑仔買花膠坐月前後用,諗住再追加蝦乾,依家又要麻煩朋友幫我做水貨客拎貨返香港!

複式洋房

引用:Quote:ckchm 發表於 15-11-21 23:31 今晚用

原帖由 平平常常 於 15-11-22 發表
請問你買的紫菜是什麽顔色的?有無相片看看?
紫菜我真係好少接觸~不過我奶奶就拎左幾塊走~話返去煲糖水食

複式洋房

引用:Quote:原帖由 ckchm 於 15-11-21 發表滿意

原帖由 blackberry 於 15-11-21 發表
請問佢淘寶店名係咩?
俊興海味

複式洋房

引用:Quote:原帖由 ckchm 於 15-11-21 發表第一

原帖由 pp123456 於 15-11-22 發表
想問你d海味點寄黎香港?
因為我有買好多濕貨,唔可以集運,所以我叫佢寄到深圳再搵朋友拎返香港!
如果只係花膠,紫菜………乾貨可以集運!

複式洋房

引用:Quote:ckchm 發表於 15-11-21 23:31 今晚用

原帖由 平平常常 於 15-11-22 發表
請問你買的紫菜是什麽顔色的?有無相片看看?
我返左娘家訓,所以影唔到俾你,不過係同佢啲相差不多色,都係黑麻麻,又少少綠,令令地!

男爵府

hashtag影視迷勳章

ckchm 發表於 15-11-21 23:31
今晚用左紫菜加蝦乾滾左個湯,紫菜無沙同有香味,奶奶話正宗紫菜先有呢啲香味,我好少接觸紫菜,不過聽阿媽講話下火,所以買啲試下!同埋清蒸左蝦乾同瀨尿蝦乾餸飯,我係雪櫃拎出黎就沖水,加少少759隻黑麻油,放電飯煲蒸,正…但奶奶碟栗子雞無人理!
我個人覺得細花膠最抵買!平靚正!
大家如果覺得唔安全,我問左賣家,話我下次買可以去佢間淘寶店(佢話自己漁排~主要做朋友介紹~淘寶店放得好少貨~主要係微信多),是但拍一件貨,佢改價錢,可以保障多啲!
我今次係寄去朋友深圳鋪頭~朋友幫我拎返香港~(一箱)所以先買到咁多濕貨同慳返運費~如果大家要買就問返店主運費!

THANK YOU VERY VERY MUCH, ckchm

複式洋房

回覆:ha72shelley 的帖子

如果淘寶店名都係:俊兴海味

複式洋房

回覆:Leung2010 的帖子

客咩氣,平時係呢度都學唔少野,第一次買到覺得好正,又可以介紹大家買到平野!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

引用:Quote:原帖由 blackberry 於 15-11-21 發表

原帖由 ckchm 於 15-11-23 發表
俊興海味
唔該

子爵府

畀面勳章

我都有買. 螺片同埋海星同埋海底椰,未到貨.

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+平平常常+於+15-11-22+發表請

我返左娘家訓,所以影唔到俾你,不過係同佢啲相差不多色,都係黑麻麻,又少少綠,令令地!

...
嗯,看到你提供的照片和描述了,老實說,這個不是我認同的紫菜。

真正的紫菜是紫色的,無論乾還是濕,而且口感細緻嫩滑,有吸引的原始紫菜香味。我以前在星加坡買過野生紫菜,真的很好吃,在香港找不到如此貨色(也許是我不懂門路)。

我未見過國內有真正的紫菜,以海外華人的傳統標準來說。

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+平平常常+於+15-11-22+發表請

紫菜我真係好少接觸~不過我奶奶就拎左幾塊走~話返去煲糖水食
紫菜寒涼的,如果妳奶奶身體比較虛弱的話最好少吃。

我還是第一次聽到用來煮糖水。

複式洋房

回覆:平平常常 的帖子

我奶奶係燥熱底,咁佢啱晒,我就唔啱!thx

複式洋房

回覆:平平常常 的帖子

但今日媽媽group有個媽媽收到,佢爸爸係水上人,話係正宗紫菜,仲係group推薦其他媽媽買黎滾湯!可能個個地方標準唔同!

複式洋房

回覆:manshan86 的帖子

我無買海星,海底椰呀,點煮呀?收到分享下呀!

大宅

睇完樓主個post 已膽粗粗咁add 左佢wechat 去買啦, 剛剛用淘寶比錢左, 等運貨
希望收到靚貨

子爵府

原來係咁
我表姊係內地住 最近見佢wechat朋友圈 好似賣野咁
又有買家好評咁 完全唔明做乜 以為佢開左taobao店添
原來係wechat賣野

首頁
12345...6

尾頁

跳至