婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆 c.hutchson 的帖子

俾個五黎呀!姐妹。。。。。。

真係沒有最差,只有更差既男家人。。。。。

別墅

我個時都係wo
男家得d介子仔仲要唔係比我比我c6奶奶個對扼一連就變型
最終佢個對我比返佢擺其他我女家既拎走晒
但而家佢呀媽成日同佢個仔講d金蝕
我之前都唔出聲但而家成日覺得佢以為d金係佢個仔既
最終我出聲d金係我蝕唔蝕我都係由佢擺係到

子爵府

dreamsky23 發表於 15-11-23 18:42
我個時都係wo
最終佢個對我比返佢擺其他我女家既拎 ...

佢咁講咪扮傻答佢~~係呀~~好蝕架~~奶奶麻煩你好好保存放係你到果對扼~~~等幾十年後升返上去啦~~~

男爵府

c.hutchson 發表於 15-11-23 12:28
同我處境好似呀!

我女家都係普通打工人,但金器係贏男家9條街。
我都係一樣, 原來呢個世界咁多cheap男家
話說我唔係有錢人家, 所以我預左自己個婚禮都係平平實實咁啦,
結果原來我屋企人真係咁錫我, 而一早講到自己幾大家族o既男家, 真係放屁啦....

我女家有人竟然比5位數字o既人情再另加金器....
基本上女家親戚o既人情全部都唔止係公價人情, 仲要有送金器...

而之前話男家邊個親戚好有錢, 邊個親戚好富有o既.....
最後得到係, 大部份親戚只比公價人情或更少....男家只收到6299同姑9 o既金器, 阿婆有比對龍凰呃我, 但係只係for影相佢自己威, 影完相佢威完對呃唔係比我ga....我覺得好cheap囉, 我情願你唔好整到呃出黎影相等全世界以為你做足禮數囉,

我無出席飲宴o既朋友都最少比$2000, 男家有d親戚有黎飲只比$500或更少

仲要講到自己點樣勁點樣勁, 結婚o個日又當正自己係主角狂影相, 搞到我d親戚朋友都無乜點影, 勁想叫佢地食C

其實唔旨在你比幾多錢人情, 我唔稀罕, 但你唔好成日o係度現野, 講到自己幾勁啦...

子爵府

引用:我個時都係wo男家得d介子仔仲要唔係比我比

原帖由 dreamsky23 於 15-11-23 發表
我個時都係wo
最終佢個對我比返佢擺其他我女家既拎 ...
佢對鐲好大對啊

子爵府

引用:Quote:c.hutchson+發表於+15-11-23+12:28+

原帖由 imjudy 於 15-11-23 發表
話說我唔係有錢人家, 所以我預左自己個婚禮都係平平實實咁啦,
結果 ...
原來好多男家都咁cheap!

我地都覺得好好笑,「舖王」喔!娶新抱,對鐲大到唔敢用力

子爵府

引用:Quote:原帖由 c.hutchson 於 15-11-23 發表

原帖由 nanananana 於 15-11-23 發表
你應該明白糖媽的憤怒!
我地當時都大跌眼鏡⋯大佬,對龍鳳鐲薄過紙!個姊妹話佢真的好細力都變形:h ...
有時唔係貪錢,見女個女嫁得甘寒酸,做阿媽都梗係唔開心

子爵府

引用:Quote:原帖由+nanananana+於+15-11-23+發表

原帖由 nerolibaby 於 15-11-23 發表
有時唔係貪錢,見女個女嫁得甘寒酸,做阿媽都梗係唔開心
仲要個男家係有錢的!果下真的好心酸⋯

仲要女家親戚坐埋角落頭之類⋯

伯爵府

imjudy 發表於 15-11-23 19:03
結果 ...
嘩。。。。。好相似經歷呀!男家6299既家人真係好孤寒,算死草呀!
簡直係不值得尊重。
朋友親戚都談不上。

imjudy    發表於 15-11-23 23:40

男爵府

M.A.C 發表於 15-11-23 23:10
嘩。。。。。好相似經歷呀!男家6299既家人真係好孤寒,算死草呀!
簡直係不值得尊重。
朋友親戚都談不上。 ...
最正係有位男家親戚, 朝早入門時已經斟左茶比佢, 夜晚佢又要主動上台斟多次比佢我已經黑晒面, 提醒一下, 斟茶比佢係金連仔都無條, 得封$20斟茶利是....

仲要佢係成日講到自己有幾勁, 好有錢o個d.....可能$20對佢黎講已經叫做好貴重

複式洋房

回覆:岳母同女婿講;我地全家都唔會去!

其實點解男方錫唔錫新抱一定要用錢或金器衡量?人人花費的地方不同,有些人可能會覺得嫁娶金器係浪費(我個人是這樣認為的,結婚時收的一大袋金器我沒有再細看便給了媽媽放保險箱,也不記得誰給的粗誰給的幼),聽你說,覺得男家喜歡新抱,是平常待她不錯吧,這不是比買金器做給別人看卻天天駡你好嗎?

新娘子和女家覺得委屈,是因為身邊很多人指指點點吧

子爵府

吾係貪金器,不過太寒酸又幾令人難受的

子爵府

引用:其實點解男方錫唔錫新抱一定要用錢或金器衡

原帖由 Remember_BB 於 15-11-23 發表
其實點解男方錫唔錫新抱一定要用錢或金器衡量?人人花費的地方不同,有些人可能會覺得嫁娶金器係浪費(我個 ...
我係覺得,男家親戚都算了,奶奶咁有錢,自己個仔娶新抱,如果真的喜歡個新抱,對龍鳳鐲唔會咁薄!又唔係無錢⋯可能我膚淺

而且對女仔好,點解女家的圍數要分散係角落頭?

有時唔係話貪錢,這是「俾面」的問題

伯爵府

imjudy 發表於 15-11-23 23:44
最正係有位男家親戚, 朝早入門時已經斟左茶比佢, 夜晚佢又要主動上台斟多次比佢我已經黑晒面, 提醒一下, 斟 ...
社會的確係現實既,如果白食白住既係貧窮線人士,都無咁嬲呀!但一些平日吹噓自己幾巴閉幾有成就的人黎痴飲痴食,就肯定唔可能被接受。

係人家特別日子禮尚往來是一種禮貌,當然恭賀人不一定要比金器,也可以送上一些有意義既東西黎恭賀新人架~~~~
如一件親手縫製既西服,一對親手造鞋履,又或者親身推壓既陶瓷器皿……(全部係正常造型架)

再如果無以上手工者,咪封一千/5百代替囉,點樣都無可能係用20蚊掛!
如果真係咁窮,應該連衫都無得著黎人家喜宴吧!而且應該係比較低調行事。

禁止訪問

大宅

BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

引用:精彩!

原帖由 lydia2015 於 15-11-24 發表
精彩!
好睇啊

子爵府

畀面勳章

廈門妹好幸福呀。佢老公雖然肉麻但係我係老婆好受囉

子爵府

引用:廈門妹好幸福呀。佢老公雖然肉麻但係我係老

原帖由 懿仔媽媽 於 15-11-24 發表
廈門妹好幸福呀。佢老公雖然肉麻但係我係老婆好受囉
佢老公真的好好!佢真的拿曬自己的身家娶我朋友!我鄧我朋友開心,搵到個咁好的老公⋯
我地一齊吃過飯,我好葡萄我朋友!個老公真的當佢係「公主」

子爵府

所以幾時都話嫁左錫自己既老公遠俾嫁個有錢老公好~~~

有錢唔見得會洗係你身上~~~

大宅

引用:故事暫時只有呢度!我個人感覺:傻糖真的好

原帖由 nanananana 於 15-11-23 發表
故事暫時只有呢度!
我個人感覺:傻糖真的好傻!明顯男家只是覺得你同我個仔一齊咁耐,知道佢聽話,然後屋 ...
你講既廈門即係福建嗎?福建人結婚,女家唔係要貼大床既咩?因為我係福建人!我知女家係要俾禮金男家,如無錢俾,就送下電器之類既野!我記得我阿嫂結婚果陣,有喺福建擺酒,擺足3日,都擺4,50圍,全部都係我爸媽請客人食,我仲記得果個福建化妝師幫我阿嫂化妝,我見到忍唔住笑左,個化妝師幫佢化左個好似少林足球入面果個阿梅既妝,之後第2日再擺酒,我決定幫我阿嫂化妝!

首頁

尾頁

跳至