自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

睛靈勳章

引用:我囡由小二開始戴,依家已中四,近視控制得

原帖由 wyl 於 15-11-27 發表
我囡由小二開始戴,依家已中四,近視控制得好好,咁多年都只增加了50度。視光師問我囡到16歲仲繼唔繼續戴, ...
梗係有機會深啦!我自己讀書時完全冇近視,係19歲出嚟做嘢,對得電腦多先有近視,之後一路加深至三百幾,所以我覺得近視加深同發育期冇直接關係,係視乎你點用對眼,我反而concern戴con戴咁多年會有咩影響,我自己戴咗十幾年con之後都戴唔到啦,亦因為咁唔想比朋友戴

男爵府

jojoplanet 發表於 15-11-27 11:15
我仔有帶瞓時帶個隻, 帶咗4個月, 早上近視由4XX減到0咁濟, 散光由150減到50.
可否介紹係边到佩? pm me, thx a lot

男爵府

wyl 發表於 15-11-27 11:42
我囡由小二開始戴,依家已中四,近視控制得好好,咁多年都只增加了50度。視光師問我囡到16歲仲繼唔繼續戴, ...
可否介紹係边到佩? pm me, thx a lot

珍珠宮

牛年勳章

回覆:wingwing2008 的帖子

戴咗六年,近視控制得幾好,只加深了約50度。價錢 ard $5,xxx.

大宅

引用:Quote:wingwing2008+發表於+15-11-27+11:11

原帖由 jojoplanet 於 15-11-27 發表
我仔有帶瞓時帶個隻, 帶咗4個月, 早上近視由4XX減到0咁濟, 散光由150減到50.
請問晩上幾點開始要戴返眼鏡?

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+jojoplanet+於+15-11-27+發表

原帖由 Nateric 於 16-01-22 發表
請問晩上幾點開始要戴返眼鏡?
瞓覺前戴瞓醒除

子爵府

畀面勳章

回覆:有無JM的小朋友用緊矯視鏡?

我女帶矯視漸進鏡片,14歲青春期,由11歲開始帶,3年先加70度左右

伯爵府

wyl 發表於 15-11-27 11:42

呢個問題,視光師唔係最清楚嗎?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

sumbaby2011 發表於 16-1-22 14:20
呢個問題,視光師唔係最清楚嗎?
視光師話好多家長過咗個發育期會幫仔女轉返戴普通日用隱形眼鏡,因為平好多,近視加深嘅速度比早幾年相對細。同埋佢話主要係好多青少年開始夜瞓,戴唔足七八個鐘,咁就會失咗個效用。所以問我意思點。

公爵府

wyl 發表於 16-1-22 14:51
視光師話好多家長過咗個發育期會幫仔女轉返戴普通日用隱形眼鏡,因為平好多,近視加深嘅速度比早幾年相對細 ...
我仔從 9 歲戴到舊年年尾(17 歲),今年暑假後佢會去外國讀書,之後好難每半年返來做 check up,所以幫佢停左,而家佢有時帶普通即棄 con,有時戴普通眼鏡。視光師話一般 18 歲後近視加深嘅速度會慢好多,好多人甚至停止加深,我未知我仔會點,遲多一兩年可以話妳知

大宅

引用:Quote:原帖由+Nateric+於+16-01-22+發表請

原帖由 jojoplanet 於 16-01-22 發表
瞓覺前戴瞓醒除
我聽説晚上七八點後近視會
跑翻出來,要戴回正常眼鏡,是嗎?

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+jojoplanet+於+16-01-22+發表

原帖由 Nateric 於 16-01-22 發表
我聽説晚上七八點後近視會
跑翻出來,要戴回正常眼鏡,是嗎?
眼片原理係壓住眼球唔帶後係會漸漸回彈。但到晚上睇野都無需帶眼鏡還是清。如果當晚唔戴住瞓第日可能有100度

伯爵府

亞女2年級開始,帶左年半,一星期可有一晚停帶,c6晚晩幫佢清潔,一直無問題

男爵府

回覆:Piaget 的帖子

可介紹嗎??pls pm,thx

首頁

尾頁

跳至