跳至

首頁
12345...9

尾頁

複式洋房

原文章由 小詠 於 08-8-30 11:30 發表
星期一小一既學生是否不用帶書, 我到而家都唔明點執書包, 分DATE A, DATE B, .....

星期一剩係帶文具同簽好的手冊同家課冊應該ok.
記得帶埋水壺.dateA-F就8/9先開始.係手冊後面有個list.
寫明星期幾係date幾,放心我睇過好易明ga.唔明可以再問.

複式洋房

原文章由 小詠 於 08-8-30 11:30 發表
星期一小一既學生是否不用帶書, 我到而家都唔明點執書包, 分DATE A, DATE B, .....

記得帶埋水壺.dateA-F就8/9先開始.係手冊後面有個list.
寫明星期幾係date幾,放心我睇過好易明ga.唔明可以再問.

複式洋房

原文章由 小詠 於 08-8-30 11:26 發表

係囉, 就係怕小朋友分唔清兩種方言....怕影響成績呀....我本身會普通話, 但每次想同亞仔講, 佢都好抗拒.....所以我就唔比佢試住, 但我上次聽到校長講, 等小一既小朋友頭一年在普通話課時學多了普通話, 了解如達標 ...

其實我同個女都唔識普通話,考嗰日我地倆個都口啞啞,但係就入咗1E.我諗係可能唔識仲好教D掛.不過到時個個都講,佢地就冇咁怕醜ga la.

複式洋房

係囉, 就係怕小朋友分唔清兩種方言....怕影響成績呀....我本身會普通話, 但每次想同亞仔講, 佢都好抗拒.....所以我就唔比佢試住, 但我上次聽到校長講, 等小一既小朋友頭一年在普通話課時學多了普通話, 了解如達標 ...

其實我同個女都唔識普通話,考嗰日我地倆個都口啞啞,但係就入咗1E.我諗係可能唔識仲好教D掛.不過到時個個都講,佢地就冇咁怕醜ga la.

複式洋房

複式洋房

複式洋房

原文章由 cherrychunhim 於 08-8-28 10:46 發表
咁又係架, 如果個小朋友一D都不懂就不必入普通話班了, 可能反而令他不喜愛上中文堂tim. 你細仔幾大呀? 其實我不止兩個小朋友, 我仲有多個細仔就嚟2歲, 唔知會否同你仔仔同年? 不過細仔會遲一年先讀書, 費時大家辛苦, ...

其實我同個女都唔識普通話,考嗰日我地倆個都口啞啞,但係就入咗1E.我諗係可能唔識仲好教D掛.不過到時個個都講,佢地就冇咁怕醜ga la.我都有2個小朋友,細女好彩入到石小.個大仔就讀梨木樹天主教小2.

複式洋房

原文章由 小詠 於 08-8-27 23:24 發表

CHERRYCHUNHIM,

我都是呀, 細仔遲多4年就也會入石小啦.....大家都是兩位小朋友既媽咪。

面試真係要test家長和小朋友都識普通話的, 但我識有家長不懂但仍入到普通話班。

我本身也是講到流利的普通話, 但就沒有安 ...

實我同個女都唔識普通話,考嗰日我地倆個都口啞啞,但係就入咗1E.我諗係可能唔識仲好教D掛.不過到時個個都講,佢地就冇咁怕醜ga la.我都有2個小朋友,細女好彩入到石小.個大仔就讀梨木樹天主教小2.

複式洋房

我都是呀, 細仔遲多4年就也會入石小啦.....大家都是兩位小朋友既媽咪。

面試真係要test家長和小朋友都識普通話的, 但我識有家長不懂但仍入到普通話班。

實我同個女都唔識普通話,考嗰日我地倆個都口啞啞,但係就入咗1E.我諗係可能唔識仲好教D掛.不過到時個個都講,佢地就冇咁怕醜ga la.我都有2個小朋友,細女好彩入到石小.個大仔就讀梨木樹天主教小2.

複式洋房

複式洋房

原文章由 cherrychunhim 於 08-8-27 15:26 發表
係呀! 放學會分開2個門口放學的, 一年班多數都係3號閘(唔知會否有變), 不過新生日應該都會有講. 而9月份一年班會安排每一個人有個高年班的哥哥姐姐小息時陪伴他們的, 亦有指定的地方比他們休息的. 放心啦! 好快就適 ...

Hi,如果小一家長自己接係3号閘.我就搭校車.

複式洋房

原文章由 cherrychunhim 於 08-8-27 15:23 發表
hi vivian,

你好! 我想問下你少少問題, 你仔入了普通話班, 乜你和他唔係自己考入去咩? 以我所知應該要媽咪和小朋友普通話都要面試和ok先入得普通話班喎! 其實我仔仔都係石小讀升小3了, 而我女遲兩年都會入石小, 我 ...

實我同個女都唔識普通話,考嗰日我地倆個都口啞啞,但係就入咗1E.我諗係可能唔識仲好教D掛.不過到時個個都講,佢地就冇咁怕醜ga la.我都有2個小朋友,細女好彩入到石小.個大仔就讀梨木樹天主教小2. vivian

複式洋房

原文章由 cherrychunhim 於 08-8-27 15:23 發表
hi vivian,

你好! 我想問下你少少問題, 你仔入了普通話班, 乜你和他唔係自己考入去咩? 以我所知應該要媽咪和小朋友普通話都要面試和ok先入得普通話班喎! 其實我仔仔都係石小讀升小3了, 而我女遲兩年都會入石小, 我 ...

Hi,你好.我個女都係入咗1E.佢叫陳安琦.我同個女都唔識普通話.不過胆粗粗去考.個老師問我同個女問題都唔識答(普通話).不過我覺得係好機會去學.應該唔使驚.
vivian

複式洋房

原文章由 cherrychunhim 於 08-8-27 15:26 發表
係呀! 放學會分開2個門口放學的, 一年班多數都係3號閘(唔知會否有變), 不過新生日應該都會有講. 而9月份一年班會安排每一個人有個高年班的哥哥姐姐小息時陪伴他們的, 亦有指定的地方比他們休息的. 放心啦! 好快就適 ...

如果一年級家長接係3號閘

珍珠宮

原文章由 vivian9870 於 08-8-30 22:24 發表

寫明星期幾係date幾,放心我睇過好易明ga.唔明可以再問. ...

謝謝, 另有一樣野想問, 學生手冊內有張字條寫要我貼一張亞仔學生相, 請問那張相是我們自己出外影還是學校幫我安排影那些....
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

大宅

以我們往年呢, 開學果幾日會比張影相通告我們, 有攝影公司會來學校幫學生影學生相的, 都幾抵架, 而且仲係即貼得個隻tim.

原文章由 小詠 於 08-8-31 00:37 發表

謝謝, 另有一樣野想問, 學生手冊內有張字條寫要我貼一張亞仔學生相, 請問那張相是我們自己出外影還是學校幫我安排影那些....

大宅

我咪有3個小朋友囉! 大仔升3年班, 二女升k2, 細仔12月就2歲, 但我打算遲一年先讀書了. 即2010年讀k1囉! 唔知你會否一樣呢?

原文章由 小詠 於 08-8-30 11:23 發表

我大仔今年讀小一 (9月就6歲啦) 細仔 今年11月先夠2歲, 11月開始返海濱迦南讀BB班, 有無機會同你既仔仔做得成同學呢....另外你一共有多少名小朋友....? ...

大宅

原文章由 cherrychunhim 於 08-8-29 23:20 發表
好呀! 你好似今年先去咗東京咋喎! 下年又係東京加大阪? 不過日本又真係幾咁吸引嘅! 我的家人都想出年去東京呀! 可能今次我們多人去特別好玩, 所以我覺得今次去大阪好似仲開心過去東京喎! 而且東京好似得shopping囉! ...

我以前去過大板架(跟團)東京去幾多次都想再去架

大宅

原文章由 小詠 於 08-8-31 00:37 發表

謝謝, 另有一樣野想問, 學生手冊內有張字條寫要我貼一張亞仔學生相, 請問那
張相是我們自己出外影還是學校幫我安排影那些....

學校會安排影架、好平咋、等吓啦

珍珠宮

原文章由 cherrychunhim 於 08-8-31 17:57 發表
我咪有3個小朋友囉! 大仔升3年班, 二女升k2, 細仔12月就2歲, 但我打算遲一年先讀書了. 即2010年讀k1囉! 唔知你會否一樣呢?

勁, 3個小朋友, 我自己生兩個都覺得照顧得好辛苦, 日日忙碌到飛起.....

我小兒同你最小的應是同年, 我就安排今年11月讀 BB班, 09年 9月K1

好大機會兩個會是石小同學架
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

首頁
12345...9

尾頁

跳至