婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:我奶奶的行為~

或者考慮下即辭份工返去同99講自己湊返以後等佢個仔一個人養家,你99可能即刻cancel埋張機票邊度都唔去

男爵府

引用:我有1個剛2歲嘅囝,今年11月我哋全家連奶奶

原帖由 happymama28 於 15-12-12 發表
我有1個剛2歲嘅囝,今年11月我哋全家連奶奶一齊返左海南,今個月佢又話要自己帶我個囝再返去,仲要喺冇通知 ...
剪爛曬所有旅遊證件,搵你娘家啲人幫手湊得唔得?

大宅

社署育嬰園有緊急暫托服務,$20/hr, 你快D去屋企附近搵最近果間幫手啦。

二歲小朋友,我一定不會比奶奶帶返大陸,有乜頭暈身慶點搞呀?要威唔該奶奶你帶C6返去,唔好搞個孫。

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章

去揾社區保姆

大宅

BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+hanbb+於+15-12-12+發表你要

原帖由 happymama28 於 15-12-13 發表
你講得啱,有第1次就有第n次,我要做好預防措施,呢次佢返嚟後我要令個囝張回鄉證永遠消失

...
呢次比仔仔去?

大宅

BK Milk勳章

引用:或者考慮下即辭份工返去同99講自己湊返以後

原帖由 maggie_devilkin 於 15-12-13 發表
或者考慮下即辭份工返去同99講自己湊返以後等佢個仔一個人養家,你99可能即刻cancel埋張機票邊度都唔去:hap ...
好橋!

大宅

引用:Quote:原帖由 happymama28 於 15-12-13 發

原帖由 jzzz1102 於 15-12-13 發表
但你放心得落你99帶阿仔上大陸嗎?公司環境點差都起碼係自己睇住,至怕係你99上到去玩得開心過頭,連個孫都 ...
我都明,但我公司係開放式,冇門冇欄,對出就係一條馬路,得我一個人又要做野冇辦法睇得住佢igiveup:

大宅

引用:Quote:原帖由 happymama28 於 15-12-12 發

原帖由 咸蛋三寶飯 於 15-12-13 發表
剪爛曬所有旅遊證件,搵你娘家啲人幫手湊得唔得?
娘家太遠了,加上兩老年事已高,有心都無力,2歲細路嘅精力唔係人人頂得順

大宅

引用:或者考慮下即辭份工返去同99講自己湊返以後

原帖由 maggie_devilkin 於 15-12-13 發表
或者考慮下即辭份工返去同99講自己湊返以後等佢個仔一個人養家,你99可能即刻cancel埋張機票邊度都唔去:hap ...
我奶奶嘅性格係唔會比人威迫到,你越同佢對著幹佢就越要做

珍珠宮

樓主住邊度?阿仔讀果間幼稚園有暫託服務時間8至6,有需要pm我

大宅

回覆:happymama28 的帖子

我真係唔會比呢件事發生。我囝剛剛13個月,上星期比我媽焗左一齊返去姑姐新屋入伙。
呢3日又凍又無得食超慘不特止。
我媽放囝落地玩炮仗衣,仲同其他人講,湊細路唔使咁矜貴。
有一下我幫姑姐手行開下,囝就瞓,她就咁抱入房放落張雙人床,叫坐左隔離床同自己個囝玩緊的表弟婦睇,就咁出左去
個表弟婦我都係果日先第一次見,人地都要睇實自己果個。。。
仲未計她教我囝爬樓梯,講緊40幾級一層。。。
樓主,快啲將證件人為失蹤吧啦。

大宅

有一必有二,你99依家持住冇人幫你湊至咁自把自為,如果小朋友返幼稚園,你99又係咁做你點算,我係你,點都去社區中心搵暫託,冇就帶返工,但一定都唔會比佢咁做,要比99知,冇佢湊,你亦都有方法

男爵府

回覆:happymama28 的帖子

兩歲快啲同佢插讀n班全日啦,好多時間都係朝8晚6,有啲仲有廷展,你奶奶擺明睇死你冇左佢唔得,今次仲要去15日?番黎冇病冇痛已好好彩。

大宅

整件事c6完全企喺佢媽嗰邊,好放心將個囝交比佢媽照顧,樓上有一位JM講得好啱,佢玩到忘形就邊個喺佢身邊叫佢佢都唔知唔采嘅人嚟,但c6仍然好放心,話大陸大把人幫手睇住,出入有私家車乜乜乜,但我就係唔放心

大宅

引用:我真係唔會比呢件事發生。我囝剛剛13個月,

原帖由 ET19 於 15-12-13 發表
我真係唔會比呢件事發生。我囝剛剛13個月,上星期比我媽焗左一齊返去姑姐新屋入伙。
呢3日又凍又無得食超慘 ...
我依家真係超後悔幫個囝申請左回鄉證

大宅

亞囝食過咩做過咩玩過咩完全唔知,三思

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

去搵社區保姆湊15日la,馬上去搵應該都可以,一係去埋今次,要叫老公同99講,以後絕對5可以咁,5係ge話5使99再湊,呃距話已經搵到人湊

男爵府

做阿媽梗係諗盡所有方法都唔俾99帶走,寧願辛苦啲,貴啲,但樓主反而個個方法都話唔得,仲話下次先,老公撐99都唔理啦,帶走個仔咩人都無得傾,c6帶都唔會俾何況9915日返大陸,一個老人家,無左個仔咪喊

大宅

比個老人家加一個大肚婆親戚返大陸咁危險如果有人明刀明槍去搶你個仔,你估佢地捉唔捉得番?唔好講其他人,如果你仔發脾氣甩手唔比人拖,一支箭跑左去,個老人家同大肚婆跑得郁?佢地普通湊都好辛苦啦,仲要去15日
我bb一出世62都話要返鄉下拜祖先,佢咪自返去,我無打算幫個仔申請回鄉証,照我睇無5歲都唔洗諗同埋唔止我驚,我老公都好驚佢返大陸會有危險,d人捉細路係真又好假又好,我只係想保障我小朋友連小小風險都唔會發生

男爵府

叫係c6睇下.宝宝回家就知大6幾多拐B案.
梗係唔比佢凑去.大6..打去社署有好多暫托服務
梗有一間响你左近.你無留意.

首頁

尾頁

跳至