夫婦情感

跳至

首頁
12345...9

尾頁

翡翠宮

無辦法, 你試過佢唔受
前面得一條路, 就係雙方愈行愈遠
各走各路

大宅

回覆:marktanghk123 的帖子

就咁睇。。。你都算係好爸爸。。好老公。。。我老公放工後就話自己幾咁辛苦。。壓力幾多。。回家後咩都唔洗做。。個囝既野我搞晒。。。佢仲要話自己好悶無人理。。根住同d女同事日夜短信。。。傾到訓覺。。仲要話唔好阻止佢交友。。。哎。。我老公有你一半就好 ....起碼知兩公婆既底線係咩。。。你都係為小朋友好。。。不如試下打開個心同老婆講有無得改善吧。。。咁樣長久下去。。大家都辛苦。。小朋友都唔開心。

洋房

拍拖時有時會發下脾氣, 但小朋友4-5歲之後就開始大鬧. 事實上, 小朋友入讀了理想的小學, 大家都好開心, 不會因此而暴燥.

我太太身體健康, 沒有問題. 所以不會因身體而暴燥.

我不想離開是因為小朋友. 但係咁既環境, 佢遲早察覺......我唔想佢係唔開心既環境長大啊. 唉, 所以先沮喪.

小朋友興趣班快完了, 落樓接人, 待他今晚入睡後再看大家留言. 因為我不會在他面前用手機.

再次謝謝大家

別墅

你太太咩年紀?會是更年期嗎?會有情緒病嗎?
你最初識佢嘅時候是這樣嗎?
我自己本身有情緒病,是因為原生家庭問題
好多時都控制唔到自己
輔導當然雙方一齊做最好
如果佢唔肯 你都可以自己先去
當有人關心下你 傾訴下都好
或者會你太太身邊會唔會有比較正面同相熟嘅朋友
可以同佢地傾談下嗎?
始終男女思想大不同
我自己就係一行就行到離婚呢一步
後悔極了
其實如果一切都冇辦法
你會嘗試一下分開住一段時間嗎?
有時人困係一個局 唔會識得珍惜
就好似你太太
試下分開住 但照keep返夫妻關係
得閒一齊食飯 去街
只係分開住
冇你在家 讓你太太發現你一下過往付出的
相見好 同住難
我有兩對朋友
都係用呢個方法 成功挽救到段婚姻
我相識佢地得太遲 離婚後才認識
好後悔當初點解唔試下呢個方法

男爵府

我覺得你好慘,成日俾她鬧,她好似太獨立,唔需要你似的😔😔

男爵府

marktanghk123 發表於 15-12-23 16:07
問過佢, 傾過, 佢乜都話 ok.

要怎樣的丈夫呢 ? 要送花. 禮物, 食好野, 去旅行嗎 ? 做過了.

同人相處係咁,好多時係要照顧或誘導對方情緒,如果佢太難搞,咁可能你揀錯人了

大宅

回覆:我還可以怎樣走下去

星期六,日唔好再煮飯去服侍人啦!每個人都有極限,比自己心身靈休息下~
講真,有時兩夫妻吵鬧好過自己死忍,因為你唔吵,對方唔知你諗咩嫁~

伯爵府

2024年龍年勳章

引用:我自問是一個 ok 盡責的丈夫, 星期六, 日買

原帖由 marktanghk123 於 15-12-23 發表
我自問是一個 ok 盡責的丈夫, 星期六, 日買送煮飯 (平時工人負責), 整屋企野, 執野, 每天湊小朋友返學, 有 ...
離婚啦,呢啲女人不配有丈夫。
你要顧兒子的快樂,但你亦是人,也要顧自己的快樂。
不要轉名給小朋友,自己keep, 因住一個咁自私嘅人會傷害小朋友

大宅

食得好勳章 美好大世界2017勳章 BK Milk勳章

首先第一件事係佢由幾時開始係咁?拍拖?結婚後?生仔後?
第二,你覺得自已有無做過d乜野呢?(舉例,上網打機?識過女仔?成日要出trip?鍚小朋友多過鍚老婆?婆媳關係無做中間人?等等等等)
第三,你仲feel唔feel到佢愛你呢?
最後就係,你地真係只有罵罵罵的回憶?定係你已經忘記左你地開心過的回憶呢?

瑪瑙宮

candy-chiu 發表於 15-12-23 16:48
有時兩夫妻吵鬧好過自己死忍,因為你唔吵,對方唔知你諗咩嫁~
...

嗯, 我朋友又係咁講.

我同 ex 又係唔會吵架, 所以, 唔吵架都可能係問題之一.

子爵府

善待自已,不枉此生,離婚

男爵府

開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回

你真是模範丈夫........... 你 C9 可能有少少情緒問題, 你識5識佢D朋友/家人, 同佢地傾下, 看看點解決。小朋友見到媽媽這樣話爸爸, 會有D影響。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

佢閙你時,如果係佢無理取鬧,你有冇閙返佢?
定係啞忍,扮死狗?
你過份忍讓,你老婆會睇小你,
適當時候,閙醒佢,等佢知道你不滿,
等佢知道佢再發癲有乜後果,
而唔係好似你咁唔聲唔聲plan 住離開,
玩突然死亡,你D行為咁女人嘅?

大宅

首先佢可能有情緒病...

如果確定冇病
對外人好
對你差
有D人對身邊最親o既人好理所當然
冇意識到自己對對方越來越苛刻
試下同佢講下啦
唔work再諗下一步

男爵府

如果傾過都係冇結果 自己真係咁辛苦 點解唔試下出去走轉 我唔係叫你離婚 有時分開住下比大家諗清楚問題 可能依個做法過偏激 但好大機會對方真係發現到問題所在

大宅

回覆:我還可以怎樣走下去 ? (丈夫的角度)

其實你已經做得好好,之前我都係咁乜都鬧,覺得老馮,似住佢唔會走,唔懂珍惜,但最近佢忍不住了,覺得我地之間已經無愛,佢還在網絡遊戲上認識了另一位發展感情,好彩我發現得早,佢2個未發展得太深及2地關係,我倆坐下詳細傾計,我亦知道自己之前有幾衰,我需要改下自己既態度,比機會大家再走下去,現在雖然個女人未完全放手,但我倆關係已經好多了.....

你同佢講佢平時有乜唔岩,佢唔覺有問題,仲會更惡咁鬧返你,你可以直接同佢講,已經到左你底線,無人鍾意每日對住個潑婦日鬧夜鬧,如果佢再唔反醒改善,你會離開

如果你忍心,可以試下忍痛,留低短訊話比佢知佢既問題及叫佢認真思考,自己出走2日,睇佢咩反應,之後先返去再傾,或者要試過,佢先識得驚真係失去你既感覺

大宅

回覆:我還可以怎樣走下去 ? (丈夫的角度)

我身邊有個女性朋友同你太太一樣 ,成日鬧老公,就算係朋友面前都無面比,鬧佢老公無用,成日用粗口鬧佢,成日嗌離婚,因為佢老公搵錢小佢一半,但係個專一既好好先生,日日都煮飯,湊仔,洗碗,我成日叫佢唔好鬧,一陣鬧走佢,我朋友話走咪走囉,唔知會唔會真係有呢一日呢睇下忍得幾耐

男爵府

咪之前有jm逢m到就勁閙老公甘囉,我都話自己吾好好管理情緒,老公就有一日頂唔順走人,冇人要天生受你氣。人生苦短,順心意去行啦

子爵府

想問下當初結婚你感吾感受到佢係真心愛你?
定還是因為生活而同你一齊?
我淨係知小朋友聽得多你地嘈係會有影響
而佢都冇尊重過你
就咁睇佢對你已經吾係愛

大宅

有無諗過寫下你心中所想,離家出走幾天? 不過後果可以玩到幾大,可能她不在乎,睇死你幾日後死死氣番黎。
一係搵佢好友/家人代言,可能有啲野佢唔同你講會同佢地講。
仲有,你要直接講佢知你唔可以再閙。

首頁
12345...9

尾頁

跳至