親子旅遊

跳至

首頁
12345...6

尾頁

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

12日可以去多啲地方玩喎, 係邊攞車睇你地點玩, 我自己like機場攞, 大阪市內還

你大阪玩3日, 計埋頭尾搭機, 有成7日可以自駕, 可以去遠少少都得, 簡單既加和歌山/白濱
想再睇建築風景 ~ 可以神戶, 有馬, 再北上 食但馬牛, 出石城, 城崎温泉, 天橋立, 美山町, 奈良, 京都 咁玩

大宅

回覆:mugtaitai 的帖子

謝謝你回覆。

我已經好努力睇blog ,bk 等等。
越睇越亂。

好彩係度問下。

咁....洗手間共用又真係一個問題。我看圖片,12去白川郷最靚。
咁....這景點留耐再有機會先去。😅

大宅

你好,我會去日本11日,打算先去京都2日,之後回大阪,我傾向住新大阪站附近。想問下你,我想神戶,淡路島自駕。其實租車,應該即日還好,定租過夜呢?新大阪站租車方唔方便呢?

大宅

回覆:請問有沒有人去大阪,奈良,神戶,有馬,自駕遊。

又請問:

有沒有,有馬溫泉酒店好介紹?
我都知六月去都熱,但沒有辨法,我們只有六月小孩放假。

大宅

回覆:TMC3012 的帖子

Tmc3012:

你的建議和我細佬一樣。

我知機場攞容易,但因為我安排頭三天去:
環球片場
海遊館,Legoland
心齋橋,黑目市場。
這些熱門站,搭火車容易。
朋友剛剛去完,她説市內十分難找車位,而且又要就酒店是否免費泊車。

再請教:
如果去和歌山和白濱,遠嗎?
謝謝

大宅

回覆:HY620 的帖子

我都係帶二件小孩去。

公爵府

HY620 發表於 16-1-8 09:33
你好,我會去日本11日,打算先去京都2日,之後回大阪,我傾向住新大阪站附近。想問下你,我想神戶,淡路島 ...
新大阪站租車方便呀,我諗喺大阪租車,關西機場同新大阪站係最方便的了,所有主要租車公司都喺新大阪站有一個或以上門市,唔使擔心

至於應該即日還車還是過夜,都係考慮幾點:行程安排上,會夜返嗎?會早出發嗎?如果你返到來人地已經收舖,或者第二日你要一早出發,人地都未開門,咁一定要租過夜了;車租問題,連續租通常平過逐日租少少,但有 d 租車公司可以每幾個鐘計算車租,如果你嗰日唔係用足全日,咁又可能會平 d,要仔細計下數;泊車問題,你住嘅酒店有停車場嗎?要收錢嗎?貴唔貴?如果冇,附近容易搵到車位嗎?泊過夜要幾多錢?綜合晒以上因素,睇下邊個做法最適合

公爵府

星星國媽媽 發表於 16-1-8 09:32
謝謝你回覆。

我已經好努力睇blog ,bk 等等。
白川鄉每年冬天有幾個週末會點燈,佢地叫 light up,雪景襯埋燈,好靚。今年係呢幾個 weekend:
http://lightup.asia/schedule/

本來想同幾個朋友去,但我地幾個都唔係幾敢揸雪地,如果唔自駕,就要 join local tour,一大群人,趕鴨仔咁,人頭湧湧影一陣相就要走,冇乜意思,除非訂到嗰度嘅民宿過夜,等團走晒,可以靜靜地喺村內行下影下相,但呢 d 時候嘅民宿超難訂,因為點燈時間好遲先出,等到佢出,民宿已經 full 晒,有人就搏,自己估計點燈日子,然後訂定民宿,如果估錯就浪費錢同時間,又有人好豪咁一二月所有 weekend 都訂晒,實有一個會中,我地冇辦法咁玩,一定要搵到個可以雪地揸車嘅人同行先有得諗了

公爵府

星星國媽媽 發表於 16-1-8 09:34
又請問:

有沒有,有馬溫泉酒店好介紹?
有馬 Grand Hotel 唔錯,蔡瀾帶美食團都係住呢度,質素有保證:
http://www.arima-gh.jp

大宅

收到。

公爵府

星星國媽媽 發表於 16-1-8 09:57
Tmc3012:

你的建議和我細佬一樣。
大阪去和歌山大約個半鐘頭,白濱再落 d,要再行多一個鐘左右

如果去白濱,唔好錯過 Tore Tore 魚市場,魚生平靚正,場外又有燒烤爐,可以喺市場內買海鮮去燒

大宅

終合大家意見,我改了這樣

2-環球
3-海遊+lego
4-和歌山,住白濱
5-白濱走+outlet
6京都+奈良
7-8-神戶
9-有馬
10-12大阪
13-outlet

大宅

又係我!請問有往白濱好介紹!

大宅

引用:Quote:HY620+發表於+16-1-8+09:33+你好,我

原帖由 mugtaitai 於 16-01-08 發表
新大阪站租車方便呀,我諗喺大阪租車,關西機場同新大阪站係最方便的了,所有主要租車公司都喺新大阪站有一 ...
係,要留意酒店是否有泊車優惠呀。

大宅

引用:Quote:星星國媽媽+發表於+16-1-8+09:57+Tmc

原帖由 mugtaitai 於 16-01-08 發表
大阪去和歌山大約個半鐘頭,白濱再落 d,要再行多一個鐘左右

如果去白濱,唔好錯過 Tore Tore 魚市場,魚 ...

公爵府

星星國媽媽 發表於 16-1-8 10:46
又係我!請問有往白濱好介紹!
白濱只去過一次,住呢間,我覺得唔錯,但未住過其他嘅,冇得比較:
http://www.hotespa.net/hotels/kaisyu/

大宅

知道!謝謝。

大宅

準備去大坂往(市中心)好多酒店FULL.
大家留意。

大宅

多謝回覆,好仔細

大宅

回覆:星星國媽媽 的帖子

我多數會租apartment

首頁
12345...6

尾頁

跳至