少年成長

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

phonics - 堅尼地城
學琴 - 手指可以撣到底音同高音兩隻手一齊撣
原文章由 [[]] 於 08-10-13 01:37 發表

我都想同佢上phonics,你在哪兒學?市面上種類太多,你点選?
學琴,手指可做到那五個位嗎?

男爵府

原文章由 十四媽 於 08-10-13 10:08 發表
我囝囝會學:
星期四---英文(3歲開始學)
RE:一定要學無得聊
星期五---學琴(2歲半開始學,過咗年要考一級試)
RE:學咗手腦協調得好咗,聽完好短的兒歌可以自己彈到少少囉
星期六---學珠心算(上個月開始學)
RE:學咗學口好 ...

Hello!
想問下你仔仔在那裡學跆拳架?
Don't worry!Be happy!

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 十四媽 於 08-10-13 10:08 發表
我囝囝會學:
RE:學咗學口好 ...

請問你小朋友响邊度學珠心算呢 ?? 好唔好呀 ? 我都想同個仔報.
但我朋友話依家唔興珠心算, 學咗會搞亂平時d數學, 我唔係好明白.

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 rolandbb 於 08-10-14 14:38 發表

請問你小朋友响邊度學珠心算呢 ?? 好唔好呀 ? 我都想同個仔報.
但我朋友話依家唔興珠心算, 學咗會搞亂平時d數學, 我唔係好明白.

我亞囡就2歲半學跳舞,佢自己話like,學到而家就4歲半~
算係堅持到~我以為佢學學下會唔學,之後年頭佢開始like畫畫,就幫佢報左畫班, 岩岩今個月開始學琴,佢返全日班,所以學野都唔可以太多,無咩時間~

男爵府

我囝囝會學:
RE:學咗學口好咗腦轉快咗,每日都有練習囉
星期六---學跆拳(3歲開始學,今個月考黃綠帶)
RE:學咗會身體好咗唔使成日搵醫生,不過就粗魯咗囉
之前仲學畫畫學左年幾(RE:因為興趣)

你好, 請問學琴及跆拳, 你在那裡學?

大宅

hi all

請問你地小朋友識自己沖涼洗頭未?
我女開始學緊自己沖涼, 不過d清潔液過水過唔清, 暫時仲要同佢補沖, 但洗頭就唔肯自己洗, 你地有咩方法令小朋友自己洗頭呢?

別墅

Hi! pamelaywy,
你可pm d資料俾我嘛? 如日文,游水...
thanks!

原文章由 pamelaywy 於 08-9-8 15:34 發表
你想知全部的課外活動 ??
仔仔o既活動除了通利音樂班同琴係屯門上, 其他都係九龍上o架
(因為仔仔係九龍讀書)
畫畫係荃灣
日文係尖沙咀
游水係何文田
你想知邊間呀 ?? 我可以pm 個centre 資料俾你

...

大宅

你地好呀,我個仔都係4歲幾讀緊中班.我有d嘢想請教下大家:

阿仔讀半日班,我幫佢咁樣安排:

星期一:學英文音標(12:00-1:00pm)
星期三:學校的興趣班--讀古詩聽故事(12:00-1:00pm)
星期五下午:畫畫(我覺佢無乜天份志在去玩,一堂成百蚊想cut咗佢又想學,用粉彩的,我應點做?)

星期六上午9點半至10點學琴(7月開始學,佢興趣一般,晚晚要又威又逼佢先肯練琴,但拿自己學校的兒歌書佢又肯自動自覺彈)

星期六下午2點至3點半學珠心算(由港島東去到長紗灣學),學咗二個星期(2 堂),晚晚要做練習,晚晚要辛苦,但真係晚晚大進步.

星期六下午5點9學英文(lcn課程,由外籍老師教)原本未學心算有上堂返來有同佢溫下老師教的嘢,認下生字,宜家顧得打算盘練琴已經偷笑了,英文上完返來d書根本係度吸塵到下次要去上堂)

就係咁啦,你地覺得會唔會太多,但又好似係好基本,想學學其他都無時間,一d運動都無,佢想玩的時間亦都無,自己跟佢練琴及打算盘自又晚晚跟得辛苦,到底係大家都係咁定因為個仔樣樣都慢,所以d時間晒咗唔夠用.佢食嘢勁慢各隻,我點開始喂佢(俾佢自己食仲慢)快都要去到8點,陰功出世到宜家佢食嘢就係慢得可怕各隻(細個飲奶係用針筒先上飲,--唔好意思俾我呻下我就來瘋),所以根本用來溫書練琴時間好唔夠用.

我又發覺佢對英文無乜興趣,鋼琴興趣又麻麻,心算ok,最無天份最鐘意的係畫畫(佢連寫字都好鬼丑怪,唔係自己嫌棄佢,我都想讚自己個仔,但事實要面對,可能我地無好的基因俾佢--因為我兩公婆寫字都係好一般),我應該點,堅持定cut邊樣免得大家痛苦呢?
quote]原文章由 leeyin 於 08-10-24 03:25 發表
我囝囝會學:
RE:學咗學口好 ... [/quote]

別墅

回覆 #28 lisatsoi 的文章

我会CUT 1)古詩ー時間已経好少、無胃再side係尼度。 2)学琴-要迫佢練習的話、無意思、大人、小朋友都辛苦。 星期六的時間好散、可以的話、集中学好一様野、好過様様掂下、貴精不貴多。畫畫佢想学応該継続、珠心算佢学得有進行的話可以継続只是地点太遠有点吾好。主科、中英数、佢地無得選択、一定要学好。興趣班比佢地選択、大前題是小朋友学得開心、学得吾開心的話不如停左好的。以上只是個人愚見。

禁止訪問

好媽媽勳章

別墅

回覆 #30 焯嵐媽咪 的文章

我小朋友都係学3様野、1)公文数(anytime会停)、2)普通話、3)畫畫。最多3様、只会減少吾会加多。時間已経好”満”、吾想個仔太辛苦。

翡翠宮

本來我也只係諗住比仔仔學普通話,其他野遲d再學, 因為真係唔想太谷佢, 不過後尾係仔仔主動話想讀英文班, 咁語言從少學都係好事, 咪比佢讀埋囉....

首頁

尾頁

跳至