烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆:簡單版糖醋排骨

請問通常用急凍还是鮮肉排?几錢到?

大宅

請問用甚麼排骨, 上次整好硬.

侯爵府

公爵府

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由 bbcool 於 16-01-12 發表留毛

原帖由 rose-mag 於 16-01-12 發表
無計啦,有時差,貼完相已眼瞓,而家仔霸住我部電腦睇卡通,要佢去咗瞓我至可以有時間

...

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3824718&extra=page%3D1

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

食譜嚟啦,其實上年出過帖,做法差不多。
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=13275869

材料:
排骨或腩排1磅半
黑片糖1/4片
醋2湯匙
生抽4湯匙
清水2湯匙
薑3片
青蔥1條
紅蔥頭半個

煮法:
1)排骨預先請肉店的人打橫鋸開排骨,回家後再切開成麻雀牌大小,洗淨瀝乾水後放兩湯匙生抽醃15分鐘。

2)青蔥切段,紅蔥頭切薄片,加薑片及黑片糖入鑊中加少許油爆香,放入排骨,中火煎至兩面轉色及半熟。

3)醋2湯匙、生抽2湯匙及清水2湯匙混合後倒入鑊中,蓋上鑊蓋煮至收汁,中途要反一反轉排骨,好讓整塊排骨都均勻熟透及色澤平均。

**還是腩排比較好吃,這次的排骨是屬於較上位置,有些部份比較韌。
**我家中只有大紅浙醋,色澤沒有烏醋深色,酸度也不比白醋,愛教酸的自行調整一下用的醋量。
**甜味只靠黑片糖,味道是較為濃郁,但甜度不太過。喜歡較甜的不妨加多一點糖或混入一點黃糖。
**今次冇汆水,其實又唔係差好多,汆水係去緊D油同雜質。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

可愛教主2 發表於 16-1-11 21:39
請問通常用急凍还是鮮肉排?几錢到?
我買新鮮,大概一斤都一家四口夠食。

王國長老

JoseHui 發表於 16-1-11 21:55
請問用甚麼排骨, 上次整好硬.
我用腩排多,今次呢舊瘦咗D,唔係太夠淋。

禁止訪問

回覆:簡單版糖醋排骨 (已加食譜)

子爵府

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

男爵府

回覆 rose-mag 的帖子

我家只有鎮江醋同白醋,可以嗎?我家最近想整年糕所以全部買左增城片糖,可以嗎?謝謝!

王國長老

btjk 發表於 16-1-12 00:25
回覆 rose-mag 的帖子

我家只有鎮江醋同白醋,可以嗎?我家最近想整年糕所以全部買左增城片糖,可以嗎?謝 ...
得架,不同醋味道要求唔高的話差不太遠,我得大紅浙醋,出嚟冇咁酸添。
片糖一樣道理,我都係得番黑片糖喺屋企,不過黑片糖味濃郁D,我較鍾意。
冇的話,用紅糖都可以,係用量要多D,同埋個汁稀杰有少少分別。
我唔會買太多少用嘅料材放屋企,以前D人煮都係屋企有咩就用咩,OK架。

珍珠宮

引用:Quote:可愛教主2 發表於 16-1-11 21:39 請

原帖由 rose-mag 於 16-01-12 發表
我買新鮮,大概一斤都一家四口夠食。
知否鎮江醋都可用嗎?先謝

複式洋房

王國長老

引用:Quote:原帖由 rose-mag 於 16-01-12 發表我

原帖由 可愛教主2 於 16-01-12 發表
知否鎮江醋都可用嗎?先謝
得,我用大紅浙醋添,只要酸味就可以,有d講究d酒樓係用山渣煮,味道酸得嚟冇醋果種攻鼻味道,個汁又杰d, 色更靚。

男爵府

食得好勳章

男爵府

BK Milk勳章

回覆:rose-mag 的帖子

食譜pls

王國長老

baby-town 發表於 16-1-12 19:58
食譜pls
#25 有食譜出咗

公爵府

熱血金章 畀面勳章

送飯一流

男爵府

回覆:可愛教主2 的帖子

新鮮當然會鮮甜一些。急凍雪久肉味一般差。不過會易淋。

冰鮮豬中間

我不常去買餸。唔太貼市。
香港買新鮮$30-40一斤
急凍$20一磅(巴西貨。一般豬)
冰鮮中間,冇買

首頁

尾頁

跳至