少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

識得頂咀, 代表孩子已經長大, 有獨立思想. 如果事事順從, 反而要憂心. 我認為父母最好以道理說服子女.

大宅

回覆:想了結一切

樓主要加油啊!比多d時間慢慢來,同C6好好傾下或找家人分擔下,大家都要努力!

男爵府

試下放手比佢自己處理,可能你會話老師投訴,同老師講聲,教到呢個地步,對成家都吾好。我兩個女小三,四都放手,係考試時幫下手。

禁止訪問

男爵府

請看看專家怎麼說:-

<< 五招收服孩子愛頂嘴 >>

http://www.parenting.com.tw/article/5020195-%E4%BA%94%E6%8B%9B%E6%94%B6%E6%9C%8D%E5%AD%A9%E5%AD%90%E6%84%9B%E9%A0%82%E5%98%B4%E3%80%80%E3%80%80/?page=1

大宅

唔好咁傻啊,這只是一個短期的過程,到大小小會有有所改變的,不要咁早洩氣啊,每個小孩都有折點只是時間有所不同,放鬆吓啦,為了咁小事想结束生命,太傻啦,你有冇見到有些病人分分秒秒都在爭扎求生啊。

珊瑚宮

你過了呢段時間,就覺自己惾振作點想些開心事

複式洋房

如果個女向妳講"我做功課又錯漏百出,中文字勁醜,數學6條錯4條,日日做改正做到暈,日日做功課做到10默(點)幾。好心灰,吃力不討好,有時諗,不如放棄現在一切,離開世上,對大家都更加好。橫掂現在我做的一切都不會有人欣賞。好想離開,好想離開"

妳會說些甚麼?

大宅

不知是否因為風氣,我囝囝晚晚同我講話唔知做人為咩?點解要挨得咁辛苦? 唉…都知點答佢好。好煩惱又擔心。

水晶宮

same here la
心灰意冷

我對佢真是 比足 80 分心機

自己吾爹吾吊

男爵府

引用:好心灰,個囡開始反叛,句句頂到行。功課又

原帖由 旦糕仔 於 16-01-12 發表
好心灰,個囡開始反叛,句句頂到行。
功課又錯漏百出,中文字勁醜,數學6條錯4條,日日做改正做到暈,日日 ...
樓主我自己已前都有同你一樣唸過,好似好無助。但如果離開了,子女怎樣呢!我概然帶了他來这世上,就唔可以唔理佢地。为了子女堅持呀,至於我老公跟你的老公一樣不但冇協助我,只會話我的教法唔ok,只懂批评。但時間证明一切,我兒子已是中學生了。如果沒有當初的堅持,我唸正值反叛期的他,情況更壞。
當然我現在有時都好激心,我只好唸他好的一面。一齊加油!!!

珍珠宮

2024勳章 2018父親節勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

男爵府

引用:好心灰,個囡開始反叛,句句頂到行。功課又

原帖由 旦糕仔 於 16-01-12 發表
好心灰,個囡開始反叛,句句頂到行。
功課又錯漏百出,中文字勁醜,數學6條錯4條,日日做改正做到暈,日日 ...
樓主, 我都有同感, 唔係因為學業問題, 係行為問題。8歲仔,無禮貌, 唔尊重人都已經算少事。仲會偷野, 結黨, 自己帶同學返屋企玩。
無論鼓勵,獎賞, 非體罰的懲罰, 體罰, 破口大罵, 樣樣都試過, 重要一次比一次大件事, 偷野係尋日先發現。。。唉!一諗起就喊!

大宅

不哪放手比老公教,唔好比壓力自已
孩童行的路,亦是她當行的路,順其自然

水晶宮

回覆 niu 的帖子

明白, 好激心

男爵府

吓...你身為媽媽點可以諗D咁既野.....
而家D細路鬧又走去了斷, 錫佢保護佢, 第二時出黎社會又受唔住壓力又了斷......
我成日諗我個囝就當讀唔成書, 做盡壞事, 當佢食埋白粉, 人生流流長, 邊個話唔可以浪子回頭, 除左佢走去了斷..... 就乜野可能性都唔會發生...
我同佢講, 你唔中意讀書, 你可以逃學, 有本事咪出去打工LOR... 唔好下下覺得讀唔成書就要死...
好似你個囡咁, 讀唔成書就唔係你個囡咩... 我地都無依住父母要我地行既路走, 但偏偏要自己仔女行我地想佢行既路, 其實咁樣好自私...
其實佢地係叻, 唔叻...我地都應該支持佢,鼓勵佢.... 成功有好多種, 唔一定要發達, 讀大學, 做CEO....

大宅

開心吸收勳章

kingofryuma 發表於 16-3-7 10:40
如果個女向妳講"我做功課又錯漏百出,中文字勁醜,數學6條錯4條,日日做改正做到暈,日日做功課做到10默(點 ...
我會對她說: 讀書只係人生的一部份,今天讀不到,不代表什麼,今天不得,明天再試,行行出狀元,有很多人事業有成也不是讀過很多書,慢慢來,不要給壓力自己,我無論如何都在你身邊支持你。

水晶宮

我個衰女不是讀書不讀書,而是性挌超衰,駡阿爸好似駡狗咁,小六己逃課,日日上網,玏課又欠交,冇一樣是正常,真是佢吾死,我死

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:我個衰女不是讀書不讀書,而是性挌超衰,駡

原帖由 mimi005 於 16-03-11 發表
我個衰女不是讀書不讀書,而是性挌超衰,駡阿爸好似駡狗咁,小六己逃課,日日上網,玏課又欠交,冇一樣是正 ...
看到這樣……先覺得我囡果D係小事!……

男爵府

引用:我個衰女不是讀書不讀書,而是性挌超衰,駡

原帖由 mimi005 於 16-03-11 發表
我個衰女不是讀書不讀書,而是性挌超衰,駡阿爸好似駡狗咁,小六己逃課,日日上網,玏課又欠交,冇一樣是正 ...
我仔又係,可能佢9仲細, 同我地講野太過份仲可以爆佢,過兩年應該同你差唔多。除左唉聲嘆氣,我地仲可以點呀

首頁

尾頁

跳至