3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:Quote:原帖由 monpetitbebe 於 16-02-08 發

原帖由 gagakong 於 16-02-08 發表
謝你回覆!如要全身麻醉就真係有D擔心。以為天氣乾所以打開口。揾日睇醫生先

...
檢查左先。

全麻係吸麻醉藥再瞓覺

大宅

回覆 monpetitbebe 的帖子

我仔2.5歲都係咁,做左手術

珍珠宮

2024勳章 畀面勳章

係喇, 睇下醫生, 了解下先.... 或者係試下一有聲就幫佢轉下身, 睇下會唔會冇聲

別墅

回覆:囡囡呼吸聲好大,但又唔係鼻塞傷風

我囡2歲都係咁,如果平瞓呼吸聲好大,但用鼻透氣的,如果側身或趴喺度瞓就無事。

公爵府

叻叻勳章

會唔會係鼻屎塞住,清潔佐就無野架喇

珍珠宮

2024勳章 畀面勳章

我仔有時太累或鼻塞都會好大聲ga... 幫佢轉下身就會冇左聲

大宅

我囝3歲半,舊年9月開始漸漸發覺佢呼吸聲好大,訓覺鼻鼾聲又大,當有鼻水時更加好似呼吸唔到咁,用口呼吸⋯

同佢睇過唔同既醫生,各醫生都懷疑鼻入面既腺樣體大左,就咁睇係睇唔到,要用儀器係個口度放入去睇,小朋友太細做唔到,普通兒科醫生試過比食藥,噴鼻,希望解到問題⋯試左成個月都唔得,之後睇耳鼻喉醫生,即寫轉介信叫去醫院檢查,政府醫院排期太耐⋯

結果上個月去左私家醫院門診睇耳喉嚨專科,醫生都係懷疑腺樣體脹大,都係話要用儀器check,但小朋友要麻醉先check到,於是建議照x ray先,初步睇下照照咩情況,如果睇到就唔駛用儀器麻醉果d,照完已經睇到,話腺樣體脹得好大,初步估計阻左8成,建議入院做手術切除脹大部分⋯

上星期做左手術,做完手術出來已經冇左鼻鼾聲,日常都冇太大呼吸聲了

醫生話如果腺樣體大左,好多時會有耳漬水,聽野會差左架,如果長期耳漬水會影響聽覺,細心留意下小朋友除呼吸問題,聽野會唔會差左⋯

大宅

有懷疑快d同小朋友睇醫生,我囝做手術時,同房有個小朋友都係做呢個手術,佢媽媽話係覺得個女聽唔到野先睇醫生,都拖左成年,醫生話佢再拖落去有可能聽唔到野,要即刻幫佢做手術⋯

真心分享,真人真事,過份長篇,勿介意!

大宅

引用:有懷疑快d同小朋友睇醫生,我囝做手術時,

原帖由 寶妮 於 16-03-03 發表
有懷疑快d同小朋友睇醫生,我囝做手術時,同房有個小朋友都係做呢個手術,佢媽媽話係覺得個女聽唔到野先睇 ...
知唔知唔做手術除了影響聽力仲會點?阿仔鼻鼾大剛睇咗醫生冇轉介耳鼻喉,只話細路仔有鼻鼾好正常,大大下就冇

珍珠宮

2024勳章 畀面勳章

有聲最好就睇下醫生, 怕氣管敏感

大宅

引用:Quote:原帖由+寶妮+於+16-03-03+發表有懷疑

原帖由 gagakong 於 16-03-03 發表
知唔知唔做手術除了影響聽力仲會點?阿仔鼻鼾大剛睇咗醫生冇轉介耳鼻喉,只話細路仔有鼻鼾好正常,大大下就 ...
既然你睇左醫生,佢話大大下會冇,係咁就最好,不過我覺得你要繼續留意下會唔會長期持續落去,同埋平日會唔會慢慢變左用口呼吸,講野會唔會好重鼻音,有d字講唔清楚⋯

我小朋友個case,因為佢鼻有問題,慢慢開始習慣用口呼吸,會聽到佢呼吸聲,醫生話佢如果長期用口呼吸,會影響臉部發育,嚴重可能個口會合唔埋,影響佢學講野(因為佢仲細)⋯同埋佢鼻呼吸困難,睡眠質素好差,一晚醒幾次,訓得唔好個人好忟,醫生話會影響佢學習能力之類⋯

希望你個小朋友冇我地咁大問題,只係普通鼻鼾聲,早日消失正常返

大宅

引用:Quote:原帖由 gagakong 於 16-03-03 發表知

原帖由 寶妮 於 16-03-04 發表
既然你睇左醫生,佢話大大下會冇,係咁就最好,不過我覺得你要繼續留意下會唔會長期持續落去,同埋平日會唔 ...
謝你回覆。佢瞓用口呼吸,其他時間就正常。瞓覺打大風。

咁你仔未做手術前講嘢叻唔叻/咬字清楚嗎?

大宅

引用:Quote:原帖由+寶妮+於+16-03-04+發表既然你

原帖由 gagakong 於 16-03-05 發表
謝你回覆。佢瞓用口呼吸,其他時間就正常。瞓覺打大風。

咁你仔未做手術前講嘢叻唔叻/咬字清楚嗎?
都算清楚,不過某d字/個別有d字就差d,如:大笨象,佢會講左「大訓象」;蛋撻,講左「蛋卡」,我覺得真係之前個鼻影響左⋯

首頁

尾頁

跳至