自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:Quote:原帖由+CannieWP+於+16-01-15+發表如

原帖由 NATBNATB 於 16-01-15 發表
你諗住忍暪?我覺得暪住再比佢發現,會唔高興呀
其實係我未諗過呢個問事,事關醫生尋日先話催生,諗諗下先諗起陪月同白事,跟住只記得唔好攪慶祝活動,唔好派利是,到jm講到連屋企都唔黎得我先記得係有呢樣野。
我都知唔瞞得,事關有人黎睇b時,我地唔派利是又提起99既野,陪月一定會知,瞞都冇意思,但諗到佢可能知道後會索性唔做,咁我就慘Lu

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

回覆:白事在身派陪月利是一問

直接比錢啖得囉
老實講人地點會介意有冇利是封
點都係介意裏面有幾多呀姐

男爵府

呢d嘢信則有不信則無,人地嚟開工,俾封利士人大家開心,你咪問佢會唔會介意收囉

大宅

引用:Quote:原帖由 NATBNATB 於 16-01-15 發表你

原帖由 CannieWP 於 16-01-15 發表
其實係我未諗過呢個問事,事關醫生尋日先話催生,諗諗下先諗起陪月同白事,跟住只記得唔好攪慶祝活動,唔好 ...
點都要講咖喇,樓下jm 講得岩,都不外乎個錢字,有封開工利是,希望做事上心,大家happy

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

唔洗入利是封low,同陪月講明果d係利是,你奶奶過身,你又生bb,正值需要人幫,陪月咁都有理由唔做,就搵個果啦,一件事還一件呀.

其實bb出左世係一件開心事,但麻麻冇緣見個孫又真係對家人來講,係傷心架,等bb100日先請朋友食飯時見啦.

如果朋友一下唔記得,係咁講恭喜,你老公聽者有意,心都唔舒服啦.
<br><br>

水晶宮

CannieWP 發表於 16-1-15 11:46
即係開工時唔畀,做到尾睇表現先決定?
陪月開工收工都有利是.除非好差先冇收工個份.(我見BK D人咁講)

大宅

回覆 CannieWP 的帖子

我之前個陪月講到明要收1000蚊利是,完個日都係收1000囉。我問佢利是唔係心意咩?佢話行內係最少俾1000.

當初咩都唔識,唔敢得罪佢,照俾左。

其實佢做得一般,個心覺得唔值。

伯爵府

畀面勳章

引用:我下星期就入院生BB,+但99剛剛走左,上月先

原帖由 CannieWP 於 16-01-15 發表
我下星期就入院生BB, 但99剛剛走左,上月先出殯。我知新年時唔夠100日唔好派利是,加上要坐月都唔會周圍去 ...
利是只是一個名字,收利是的人大多只著重內涵,真接比錢吧!

大宅

回覆:CannieWP 的帖子

唔派利是,人工加番咪得lor

侯爵府

其實我覺得你所謂嘅陪月利是根本可歸納入人工一部份啫難道屋企有白事就唔出糧比人咩

男爵府

引用:回覆+CannieWP+的帖子我之前個陪月講到明要

原帖由 Loretta529 於 16-01-15 發表

我之前個陪月講到明要收1000蚊利是,完個日都係收1000囉。我問佢利是唔係心意咩?佢 ...
我上一個陪月都係咁上下,雖然冇講明要幾多,但講明開工同收工都要有利是。其間不停微信Up load之前工作媽媽送禮畀佢既相,有過千一樽既護膚品,參茸海味,名貴手袋咁。有時講開野又會提下,好似暗示我要識做咁。但真心唔覺得佢幾叻囉,初生一星期已經迫bb飲4安奶粉,目的係要令佢唔好喊,訓多d, 訓耐d。日日煲花膠雪耳雞腳海參食物,然後話我冇奶要餵奶粉,其實我就畀佢攪到塞晒,坐兩個月就塞爆兩個月。我真係唔明佢點值得人送禮

男爵府

引用:其實我覺得你所謂嘅陪月利是根本可歸納入人

原帖由 michelin888 於 16-01-15 發表
其實我覺得你所謂嘅陪月利是根本可歸納入人工一部份啫難道屋企有白事就唔出糧比人咩
...
由頭到尾冇講人工,只係講利是,呢度有邊個字令你覺得我唔出糧?我只係問白事在身利是問題。唔係問白事在身出糧問題?你出去打工個個月出利是唔係出糧?你咩思想?仲有白事唔係個個想,我係唔知點處理紅白二事,你咁講野咩意思?

男爵府

BK Milk勳章

你99走左你唔可以派利是呀!
用卡+$ 代替啦

大宅

我個個就無話要送咩,但日日都係佢一向係開有錢人做。人地有幾個工人任佢用,我就咩都無。要佢做下欄野。

做24小時,就日日話我個仔晚上2點,4點起身要食奶,又唔肯訓。
做左9日就話要走,因為下家早產左,係大陸人,人地請佢做2個月。叫我放佢走。
我話得,你賠返DOUBLE我俾你既錢咪可以走囉。簽晒野,無得你想走就走!自已諗啦!

之後佢日日發老脾,做到最後一日。
我媽仲要俾1000佢做見面禮囉==

條氣到而家都唔順!!!

前後 27000 +2000 利是+1000 (阿媽利是)+500 (姨媽利是)
2014年價

男爵府

所以,以前的人會係頭戴‘白/藍繩’

人哋一睇就知咩事,依家好似無人戴…

侯爵府

little_monkey 發表於 16-1-15 05:47
個人認為陪月利是唔係硬性規定,只係如果佢做得好就搵個名目獎勵下。如果你地唔想派“利是”,可以同佢講你 ...
同意little_monkey個做法.... 不過,我屋企話如果有白事未過100日, 點都唔會出紅紙(利是封)派俾人, 因為係對方唔好, 唔可以咁做......

侯爵府

Loretta529 發表於 16-1-15 13:50

我個個就無話要送咩,但日日都係佢一向係開有錢人做。人地有幾個工人任佢用,我就咩 ...
嘩! 你呢位阿姐都幾long 黎噃.....

大宅

回覆 natnat_tsang 的帖子

60歲個D老陪月!成日係人地面前話我食得少,無奶。無身係胃口好細個D人。
係老爺面前講話我NIPPLE短埋身喂唔到。。。。

侯爵府

Loretta529 發表於 16-1-15 14:15

60歲個D老陪月!成日係人地面前話我食得少,無奶。無身係胃口好細個D人。
同你62講, 有無搞錯呀.....

大宅

EXACTLY!!! 我係房,但佢講得好大聲!我老爺淨係話,XX喂奶唔容易,加油呀
我估老爺都embarrassed囉,9秒9走左。

首頁

尾頁

跳至