自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

o依.......我最鍾意食雞喎 , 但點解我個胸咁

子爵府

所以我屋企有兩個人都戎食雞。

原文章由 csw1117 於 08-9-17 15:34 發表

我有個朋友半年前要成個子宮割晒,做完化療連個西醫都叫佢唔好食雞,我諗真係有關係

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章

禁止發言

好媽媽勳章

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

唉~ 已少食左kfc ....
再唔食雞,

別墅

原文章由 nancytse 於 08-9-17 15:53 發表
o依.......我最鍾意食雞喎 , 但點解我個胸咁 細 嘅

咁就要睇返你發育時期係咩年代啦!
以前d野係天然d,只係科技愈發達,
今時今日才這麼多有問題食物呀!
好多人都講啦,以前d野係好味d架!

翡翠宮

係呀, 我個婦科醫生都成日同我講唔好食咁多雞同牛....佢話而家d牛唔係食草大架

侯爵府

原文章由 bb2 於 08-9-17 20:29 發表
係呀, 我個婦科醫生都成日同我講唔好食咁多雞同牛....佢話而家d牛唔係食草大架

好彩我戒左食牛肉成十幾年......

珍珠宮

果日睇相果個阿姐都叫我唔好食雞~
我覺得好慘...我勁鍾意食雞~
我戒左牛...而家雞又話唔好食~咁遲早食素~

侯爵府

I buy organic chicken, vegt, meat, milk....etc, for my son. But so expensive ah.
:-D :-D :-D :-D

大宅

原文章由 drm 於 08-9-17 20:49 發表
I buy organic chicken, vegt, meat, milk....etc, for my son. But so expensive ah.

為咗健康,貴d都要,唯有食少d
今日買包芽菜仔都要$15,加埋三隻有機蛋,炒埋一碟要$36,認真攞命

別墅

me too.... 早幾年生左一個卵巢水瘤, 13cm 咁大, 我由細到係無雞不歡既, 我都覺得有關係.

原文章由 韓國妹 於 08-9-17 13:31 發表
我子宮里生了個纖維瘤, 廣華醫院o個中醫話同食得雞多都有關係o家

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原文章由 bb2 於 08-9-17 08:29 PM 發表

但係豬有哮喘豬,魚有孔雀石綠,蟹有避孕丸蟹,三文魚有加色素,真係冇咩可以食得安心喎!

樣樣都有機,真係食唔起。mouth:
盡我一己之力,發放正能量!

男爵府

唔係啦, 我honey無雞食情緒低落都有之呀, 咁請問西貢有無嘉美雞賣架? SUPERMARKET有無架?

若不是耶和華建造房屋,建造的人就枉然勞力;若不是耶和華看守城池,看守的人就枉然警醒。詩篇127:1

男爵府

我勁鍾意食雞~

侯爵府

You can grow your own vegt ma. If I don't remember it wrong, I think you or your 99 has a garden? So, you can grow some vegt yourself. More healthly and less expensive.

I use to grow my own tomato, it is so fresh and sweet. But I did not grow this year since I have a baby. (No time to take care the garden). I think I will start to grow vegt myself next year again. But not sure what kind of vegt I can plant. Do you have any suggestion? And hopeful will reduce the cost of spending foods la....

原文章由 召藥師 於 08-9-17 23:17 發表

但係豬有哮喘豬,魚有孔雀石綠,蟹有避孕丸蟹,三文魚有加色素,真係冇咩可以食得安心喎!

樣樣都有機,真係食唔起。mouth:

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原文章由 drm 於 08-9-17 11:29 PM 發表
You can grow your own vegt ma. If I don't remember it wrong, I think you or your 99 has a garden? So, you can grow some vegt yourself. More healthly and less expensive.

I use to grow my own tomato ...

係呀!但我唔係經常返去嘛!而且種埋都唔夠我地食(計埋兩個叔仔ge話)。
如果有地方,種蔥、韭菜、潺菜、蕃薯,一年四季都食得,蕃薯苗好有益架!
我而家都種緊蕃茄,希望到時冇蟲咬啦!

我99仲有有機魚同兔食添,不過我唔係好慣食兔。

[ 本文章最後由 召藥師 於 08-9-17 23:48 編輯 ]

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老

[quote]原文章由 召藥師 於 08-9-17 15:31 發表
其實飲奶都會唔會都有影響?我而家都久不久食吓雞翼,不過每次食都食最多兩隻(細路食一隻至隻半),唔會食多。不過雞肉都食得幾密,睇怕要食多d齋先得。

至於奶喎......更加唔敢多飲,最多食多d豆、海帶等補充番d蛋白 ..

你會點煮海帶?
我煲湯,唔係咁好飲。
thanks

超級版主

原文章由 ZZdaphne 於 08-9-17 11:42 PM 發表
[quote]原文章由 召藥師 於 08-9-17 15:31 發表
其實飲奶都會唔會都有影響?我而家都久不久食吓雞翼,不過每次食都食最多兩隻(細路食一隻至隻半),唔會食多。不過 ...

一係綠豆海帶糖水,一係就煮麵豉湯,味道好match,再唔係煮幾煮切絲撈冷麵食。

[ 本文章最後由 召藥師 於 08-9-17 23:47 編輯 ]

侯爵府

what is 潺菜? I don't know this word "潺" ah..
Thanks for your suggestion. I will try try next year.

首頁

尾頁

跳至