時政擂台

跳至

首頁

尾頁

子爵府

引用:Quote:meimei11 發表於 16-2-10 00:41 民怨

原帖由 freespeech 於 16-02-10 發表
民怨是問題核心,唔好好應和處理,漠視和唔尊重和理非非的爭取!看继續駡垃圾可否駡出個好未來?!
...
咁用暴力不停破壞法治又可以打出個好未來?

男爵府

引用:Quote:chankawa+發表於+16-2-9+23:56+深黃

原帖由 freespeech 於 16-02-10 發表
不是罵句垃圾就是解决問題,坐下想想民怨從何至來?!
警察都是香港人,很多是年青人,冇人想見他們受傷。 ...
on九!琴日幾多條癈柴呀?包括D老野咪幾佰件!咪講到全香港D年輕青人都咁暴力,不擇手段,怨天怨地先得架!

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

200yan 發表於 16-2-9 22:58
係呀, 好似 ~ 你唔想做人, 但係亞媽偏偏生咗你.
咁你使唔使搵你亞媽報復
伍生都低能

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:請問有冇警方打壓小販的片嗎

政府係衰,但文明人會對事唔對人,警察係一份工作,就話要預咗俾人打,咁魚旦佬自知無牌,都係預咗俾人拉架啦,關佢哋鬼事咩?

孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

男爵府

回覆:請問有冇警方打壓小販的片嗎?

唔美化包裝下,仲邊有得咁大條道理?
不過佢地嘅世界,扔磚都唔覺得暴力嘅,其實佢地鍾意點咪點囉!難為有班傻豬豬信哂佢地,到今日都仲講緊政府打壓市民食魚蛋囉!你問我,我又真係信有班傻人被成功利用緊架

大宅

月牙兒♡ 發表於 16-2-10 02:08
咁用暴力不停破壞法治又可以打出個好未來?
暴力一定唔得,我好希望勇武快D消失!
請多支持用和理非非方法,叫政府回應吓、處理下民怨。
無好死駡和平佔中、唔好話冇民怨!

水晶宮

freespeech 發表於 16-2-10 17:11
無好死駡和平 ...
呢個世界裏跟本冇可能揾到一個政府可以做到啱你地班黃屍嘅心水,做乜都好似被迫害咁,點可能會有冇民怨嘅一日?

子爵府

引用:Quote:freespeech+發表於+16-2-10+00:16+不

原帖由 chankawa 於 16-02-10 發表
我不是第一天來bk,閣下的立場我好清楚,
你唔喜歡可以唔睇,我覺得同你無討論空間,
Fully support

別墅

岩岩新聞訪問左d小販 佢地話開檔到凌晨一點 收左檔

男爵府

回覆 freespeech 的帖子

民怨? 無錯, 我都對政府有很大怨氣:-
(1) 嗰D暴徒仲癲過野獸, 點解要警員克制? 好應該以暴易暴!
(2) 有議員偏袒暴徒, 點解唔 charge 佢地?
(3) 一眾政黨鼓吹市民違法("佔中" 是明顯例子), 點解唔告佢地教唆罪?

別墅

成日話政府唔聽民意,咁反政府嗰d人咪又係一樣唔聽人講。有口話人,無口話自己

大宅

林中鳥 發表於 16-2-10 21:10

民怨? 無錯, 我都對政府有很大怨氣:-
以暴易暴?!?!一 當相方都以牙還牙,就只會更亂!
你知唔知你都在鼓吹暴力,教唆相方衝突呀⋯⋯

男爵府

freespeech 發表於 16-2-10 00:16
不是罵句垃圾就是解决問題,坐下想想民怨從何至來?!
警察都是香港人,很多是年青人,冇人想見他們受傷。 ...

真的是民怨嗎?

我只看到一小群身對社會不單沒貢獻, 視人命如草芥, 只會怨天尤人的反社會暴民, 在襲警, 公然破壞法紀, 放火, 燒車, 破壞. 他們蒙面或戴著口罩, 沒勇氣面對自己的惡行, 是懦夫.

老實說, 作為一個有血有肉, 尊重法律的正常人, 都應該對這些暴徒行為不齒, 加以讉責.

但很可惜, 我看到另外有支持者對上述反社會的暴力行為視若無睹, 不單沒有斥責暴徒, 反而為他們無法無天的行為找藉口去開脫, 還口口聲聲解決問題, 實際上是鬼鬼祟祟地支持這些不法之事. 這等同鼓勵暴民變本加厲, 是幫凶.

在幕前生事破壞襲警, 還會受到法律制裁; 幫凶們無須承擔責任, 躲在背後支持他們的血腥暴力行為, 真的睡得著覺麼?

侯爵府

無好死駡和平 ...
呢班暴徒,咪就係佔中後啲撐佢哋嘅人養出嚟架囉,你都有份架。
佔中佔旺龍和道事件,一早睇出班人仇警兼暴力傾向架啦,宜家又劃清界線嗎?
永遠不要和白痴爭辯,因為他會把你的智商拉到和他同一水平,然後用豐富的經驗打敗你。

男爵府

freespeech 發表於 16-2-10 01:55
民怨是問題核心,唔好好應和處理,漠視和唔尊重和理非非的爭取!看继續駡垃圾可否駡出個好未來?!
...

有人支持暴力行徑, 變相鼓勵暴民生事才是問題核心. 別混淆視聽.

對暴民行徑視若無睹, 不去罵, 你是在認同, 還是扮中立?

看繼續埋沒良心支持暴民破壞法紀, 是否令香港有個好未來?

男爵府

警方的責任就是以暴易暴, 除暴安良. 這個是國際標準的普世價值. 唔通要D警察向D暴徒講耶穌? 如果你認為以暴易暴不對, 那麼請你向美國政府投訴, 點解佢地唔跟拉登講耶穌? 點解佢地唔跟 ISIS 講耶穌?

男爵府

無好死駡和平 ...

自相矛盾.

一方面話暴力唔得, 希望勇武消失; 另一方面又為佢地的行徑搵藉口開脫, 咁支持佢地, 暴力勇武又點會消失?

2003年七一遊行, 有幾多人參與? 旺角暴行又有幾多人參與? 民怨係多左定少左? 定係跟本佢地唔係有不滿的示威者, 而是反社會的暴徒借故生事? 唔該用良心諗清楚, 如果你仲有的話.

大宅

林中鳥 發表於 16-2-11 00:09

警方的責任就是以暴易暴, 除暴安良. 這個是國際標準的普世價值. 唔通要D警察向D暴 ...
你要的以暴易暴丶以牙還牙的場面出現了。請去看看浸大學生會聲明。

無好好疏導佔中的民怨,沸騰的熱水會傷害所有人,分不到藍或黃了。

唔我屈我支持暴力,我係支持和理非非,政府有責任處理民怨,唔好話冇民怨。

水晶宮

畀面勳章

每個國家 每個地方 都有佢哋政府未解決嘅問題,

未解決等於可以 放火、 圍毆警察 、到處破壞公物 、視法例如無物 、利用未成年兒童犯罪?

大宅

十只手指有長短

係有限資源 做到每人都滿意 就算普選都未必做到

佢地只為反而反 佢地明明要真普選 原先理念係要自由

但今次佢地傷人 無理人感受 錯就要企出來

首頁

尾頁

跳至