自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

引用:而家台灣d野貴左好多啦~有d仲貴過係香港買~

原帖由 alienalice 於 16-02-18 發表
而家台灣d野貴左好多啦~
有d仲貴過係香港買~
係,圖書,玩具已經係啦,平好少,有時真係買唔落不過食野就真係平過香港好多

珍珠宮

alienalice 發表於 16-2-18 11:14
而家台灣d野貴左好多啦~
有d仲貴過係香港買~
係啊! 所以我而家多數只會買D在地(當地)既野~
其實書都可以買, 因為台灣書係誠品有折(8,9折), 有D地方有75折, 而香港買台灣書, 即使有折, 計返都貴過台灣正價, 所以有時睇岩都會買~
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

琥珀宮

鳳梨酥

珍珠宮

TB 發表於 16-2-18 10:59
各位JM, 去台北有咩推介值得買?
仲有你可以去圓山站旁邊既MAJI MAJI集食行樂, 裡面有一間神農市集, 類似超市咁, 但多數賣台灣本地既食物, 價錢可接受, 重點係佢集合埋一齊, 唔洗周圍搵, 同埋時不時會有PROMO~
好似我多數會去買聖光牌米粉, 即係好出名既新竹米粉, 用純米+水做(佢既原材料真係只係米同水), 平時食既米粉好多都係粟米粉, 食完好"梗"胃, 呢隻食完唔會, 岩晒老人家食~
仲有好多醬料, 都係冇加任何添加劑, 健康又好味~

呢個集食行樂外面有空地, 周不時會有農會係度搞市集, 裡面都有好多野值得買返香港, 例如台式既泡菜, 唔辣又好食, 仲有部份係小食檔口, 好有特色, 例如竹筒飯, 買完佢會即刻幫你劈開, 阿姐手起刀落, 一劈即裂, 之後搵個地方坐底食, 好香既竹味~ 仲有山豬肉腸, 洛神花茶等等~

ice_lsy    發表於 16-2-19 23:37

男爵府

畀面勳章

引用:Quote:TB 發表於 16-2-18 10:59 各位JM, 去

原帖由 小寶貝兒 於 16-02-18 發表
仲有你可以去圓山站旁邊既MAJI MAJI集食行樂, 裡面有一間神農市集, 類似超市咁, 但多數賣台灣本地既食物, ...
請問個市集係唔係日日都有開定係星期六日先開㗎?Thx

各位Auntie/Uncle請多多指教!

珍珠宮

loklokma 發表於 16-2-18 13:40
請問個市集係唔係日日都有開定係星期六日先開㗎?Thx

神農市場係好似超市咁, 日日都會開~
農產品市集就多數星期六日(有時會休息), 可參考以下網頁, 會有公告幾時有市集~
http://www.expofarmersmarket.gov.taipei/

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我一去tw必掃暗瘡貼,超好用
什麼都也自有它盡頭 別要逝去才珍惜今日所擁有

子爵府

引用:Quote:TB+發表於+16-2-18+10:59+各位JM,+去

仲有你可以去圓山站旁邊既MAJI MAJI集食行樂, 裡面有一間神農市集, 類似超市咁, 但多數賣台灣本地既食物, ...
有趣喎

珍珠宮

yellowmama 發表於 16-2-18 13:50
有趣喎
係呀~ 呢度掃貨方便又健康, 當手信送比人都好架~

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:TB 發表於 16-2-18 10:59 各位JM, 去

好想食。我5月去。仲未plan行程。

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

小寶貝兒 發表於 16-2-18 13:22
good喎! 嚟緊會去台灣,呢個啱我!

小寶貝兒    發表於 16-2-18 14:04

男爵府

小寶貝兒 發表於 16-2-18 13:22
我上個月去台灣唔覺意發現左呢個市集, 真係好正呀, 除左農產品仲有d豬肉干呀魷魚絲咁, 好好食又唔貴, 做手信一流.
有一檔買魷魚絲同干海帶, nt100一包, 仲買10送1, 好後悔買得少呀

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

買tiger鞋, porter bag and t-shirts.

男爵府

TB 發表於 16-2-18 10:59
各位JM, 去台北有咩推介值得買?
我鍾意食佳德既鳯梨酥, 唔會太甜仲食到有土鳯梨肉.
最近表妹去台灣仲買左d 糖村牛軋糖比我地做手信, 我之前從未食過架但一食驚為天人.

唔會好似係價真棧買嗰隻咁甜, 好香奶味, 好多果仁, 又唔痴牙, 我下次要買十袋呀.

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我一去tw必掃暗瘡貼,超好用

原帖由 ic34 於 16-02-18 發表
又平好多

男爵府

引用:我一去tw必掃暗瘡貼,超好用+

我冇暗瘡不過都多謝推介

男爵府

引用:Quote:TB+發表於+16-2-18+10:59+各位JM,+去

公爵府

引用:我一去tw必掃暗瘡貼,超好用+

咩牌子?點好用?

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

yeesumyin 發表於 16-2-18 14:08
買tiger鞋, porter bag and t-shirts.
porter 係咪台版果間? 啲款同香港一樣嗎?

男爵府

回覆:ic34 的帖子

請問係咩牌子?

首頁
12345...7

尾頁

跳至