在職全職

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

BK Milk勳章

Winglam719 發表於 16-2-22 17:22
如題,可以分享一下嗎?
我係13 年加入這服務的ee,大家有疑問我盡量解答

伯爵府

BK Milk勳章

christinetin 發表於 16-2-22 17:52
google本人舊po第一次用社區保母
唔好意思,我想更正一下你的舊post,ee只會收到家長用服務的津貼,中心唔會再有額外比的,而且亦會交換雙方的聯絡電話

大宅

唔知配對係咪都會好快呢...
係咪fix $20/hr , 連續4小時包一餐?
直接自己比錢位社區保母? 唔洗經中心?

子爵府

引用:Quote:christinetin+發表於+16-2-22+17:52+

原帖由 whisky511 於 16-02-24 發表
唔好意思,我想更正一下你的舊post,ee只會收到家長用服務的津貼,中心唔會再有額外比的,而且亦會交換雙方的聯 ...
請問需要幾耐之前就要揾保姆?

伯爵府

BK Milk勳章

shu_vanbe 發表於 16-2-25 17:37
唔知配對係咪都會好快呢...
係咪fix $20/hr , 連續4小時包一餐?
直接自己比錢位社區保母? 唔洗經中心?
唔知配對係咪都會好快呢...當然姑娘接納左你申請後,會盡快幫你配對喇,但幾時配到真係講唔定,都要有ee肯接,而父母家訪完後,雙方又無問題咪ok囉!
係咪fix $20/hr 係18-22/hr.,以我所知港島東區係22,將軍澳區係18,屯門區係22,,其他就唔知喇!

連續4小時包一餐?以東區而言,連續湊4小時而又橫跨膳食時間,而家長又要求的話,中心係會出10元比ee提供一餐膳食,但大前提,要ee肯自願提供,如ee唔提供,家長就要自備
直接自己比錢位社區保母? 唔洗經中心? ee同家長係唔可以有錢銀來往,中心每月會有張簽到紙比ee,而家長每次要記低服務時間同簽名,到月尾中心就會向ee收簽到紙,計算好家長用了多少時間服務就會向家長收錢,d錢係直接比中心,再由中心出比ee,係用完服務先收,以我係東區ee為例,津貼係差不多兩個月後才收到!全港18區都有這個服務,而每間中心做法都可能有所不同

伯爵府

BK Milk勳章

願我能 發表於 16-2-26 15:05
請問需要幾耐之前就要揾保姆?
要bb出左世拎左出世紙先可以申請架!

大宅

回覆:whisky511 的帖子

多謝你詳細回覆啊~清楚得多。
咁係咪有乜臨時變動,eg.小朋友病咗/家長自己嗰日接放學,係咪自己同姨姨夾就可以?

伯爵府

BK Milk勳章

shu_vanbe 發表於 16-2-27 00:19
多謝你詳細回覆啊~清楚得多。
咁係咪有乜臨時變動,eg.小朋友病咗/家長自己嗰日接放學,係咪自己同姨姨夾 ...
如果時間太緊逼,當然要通知ee先喇,之後都要通知中心,我覺得基於尊重上,點都要同ee講聲先,大家好來好去丫嗎

大宅

whisky511 發表於 16-2-28 23:58
如果時間太緊逼,當然要通知ee先喇,之後都要通知中心,我覺得基於尊重上,點都要同ee講聲先,大家好來好去丫嗎 ...
咁係咪如果我固定要EE湊, 多數都會係同一個EE幫手?

伯爵府

BK Milk勳章

wing58872000 發表於 16-2-29 14:03
咁係咪如果我固定要EE湊, 多數都會係同一個EE幫手?
首先,雙方都可以要求與選擇,將你的意願同姑娘講就得,ee有機會有事唔湊,姑娘會問家長可以自己安排還是需要另找ee?

大宅

whisky511 發表於 16-2-29 15:23
首先,雙方都可以要求與選擇,將你的意願同姑娘講就得,ee有機會有事唔湊,姑娘會問家長可以自己安排還是需 ...
哦~明白, 咁D EE屋企已經有哂BB床用品個D? 因為我放產假後就無人湊B, 阿B得幾個月大, 係驚育嬰園未有位, 要搵EE幫手~

伯爵府

BK Milk勳章

wing58872000 發表於 16-2-29 15:26
哦~明白, 咁D EE屋企已經有哂BB床用品個D? 因為我放產假後就無人湊B, 阿B得幾個月大, 係驚育嬰園未有位, 要 ...
首先,你千奇唔好諗社母係專業職業,佢地只係半義工,姑娘會上社母屋企睇過,認為適合就會比bb佢地湊,唔會要求社母屋企有齊所見湊bb用品,社母只需要付出地方同時間幫你,如果社母屋企有湊bb用品都只係佢自己的事!

大宅

whisky511 發表於 16-2-29 17:02
首先,你千奇唔好諗社母係專業職業,佢地只係半義工,姑娘會上社母屋企睇過,認為適合就會比bb佢地湊,唔會 ...
明白, 咁即係我要準備bb床上去?

大宅

引用:Quote:Winglam719+發表於+16-2-22+17:22+如

原帖由 whisky511 於 16-02-24 發表
我係13 年加入這服務的ee,大家有疑問我盡量解答
你好,請問此項服務有沒有入息限制?另外長假期(例如暑假,復活節)是否一樣會提供服務?謝謝

伯爵府

BK Milk勳章

wing58872000 發表於 16-2-29 17:05
明白, 咁即係我要準備bb床上去?
依d就要你同ee傾喇,但我相信無ee會比你放bb床囉!我都係比家長放bb車炸!

大宅

引用:Quote:wing58872000+發表於+16-2-29+17:05+

原帖由 whisky511 於 16-02-29 發表
依d就要你同ee傾喇,但我相信無ee會比你放bb床囉!我都係比家長放bb車炸!
...
係wo 你又岩wo 訓就訓bb車

伯爵府

BK Milk勳章

ANN2388 發表於 16-2-29 18:56
你好,請問此項服務有沒有入息限制?另外長假期(例如暑假,復活節)是否一樣會提供服務?謝謝

...
個服務無入息限制,以我所知港島就無喇!服務基本係無時間牝限制,只要有ee肯幫就得!

伯爵府

BK Milk勳章

wing58872000 發表於 16-2-29 19:16
係wo 你又岩wo 訓就訓bb車
係呀!要放野係ee家都要人地同意先得!

複式洋房

開心吸收勳章

whisky511 發表於 16-2-26 19:25
唔知配對係咪都會好快呢...當然姑娘接納左你申請後,會盡快幫你配對喇,但幾時配到真係講唔定,都要有ee肯 ...
想問吓EE 係咪會有培訓和姑娘定期跟進湊B情況?因為我曾經見過有D POST 話D EE 唔好,所以有D 擔心...

伯爵府

BK Milk勳章

JunKit 發表於 16-3-1 15:30
想問吓EE 係咪會有培訓和姑娘定期跟進湊B情況?因為我曾經見過有D POST 話D EE 唔好,所以有D 擔心... ...
不如貢講喇,無論私人市場ee或者工人姐姐都有可能唔好,正式成為社母前係要上3日堂,但絕對唔可以話係培訓,只係一d好普通的常識,至於姑娘就一定會跟進,姑娘會每月家訪有b湊的ee一次,亦都會係月尾問ee下個月有無日子湊唔到,同時亦都會問埋家長,雙方都可以隨時唔湊或唔用服務

首頁

尾頁

跳至