在職全職

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

心急真係揾唔到好工,你聽C6講,再揾喇

複式洋房

回覆:幸福小珊子 的帖子

加油呀!如果身體已經負荷吾到,真係要停一停諗一諗係咪應該繼續。你已經好叻叻!
我啱啱轉左新工一個幾月,發覺同上司同事都吾太夾,少少被邊緣化感覺。我其實都考慮緊係咪繼續做。但為左個家都要繼續捱。

公爵府

回覆:媽媽搵工顧累多

再找
反正有心離開而家份工咪上心

珍珠宮

畀面勳章

ume 發表於 16-2-24 10:41
其實contract工有時係心理上覺得唔穏陣!但事實係長工都一樣有機會隨時比人炒!咁同contract有咩分別?所以 ...
係基本上私人的所謂長工, 好多成日係又炒, 吾係又炒

複式洋房

如果為人事轉工,真係要考慮清楚,要知道賤人度度到有。合約工無咩保障,不如搵多幾份再決定。

複式洋房

衰人度度有, 同事仲可以不理會, 但同上司唔岩就一定無運行, 如果努力左都改善唔到關係, 其實遲早都要走。

屋企人唔係你始終唔明白你處境。可以的話再搵下先, 岩心水先走, 太頂唔順就做住contract工先再搵。

個人認為, 如果contract人工、福利、地黠、時間OK又不用OT係可以考慮。講真, 除非係政府或NGO長工, 私人公司的長工一樣可以話炒就炒(生意唔好/上司唔鍾意等等原因), 所謂長期服務金都係用強積金對沖。

複式洋房

其實你自己內心是好想轉工, 你想有多的人支持你轉工的諗法, 你又已經諗好左會再一路騎牛搵馬...
我覺得份份工都有可能開心或者唔開心, 但如果而家呢份, 你諗左咁耐都覺得想轉, 就應該轉, 轉左新工無論好唔好 都唔好返轉頭諗如果當初唔轉...
因為當初就係覺得頂唔順先要轉啊嘛
轉工是比個機會自己尋找新天地, 比個機會自己重生, 做得唔開心真係好慘
就算有左, 都唔代表穩定, 唔開心, 你更加唔敢生BB, 你會驚人地點看你, 有其他顧慮, 孕婦唔開心對BB都唔係好事, 所以, 你其實已經好明確知自己想點啦, 加油啊 ~

珍珠宮

繼續再搵下先啦… 或者有更好嘅選擇呢!加油

公爵府

其實contract 工唔係問題,最緊要間公司好。有啲公司請contract 只係因為冇headcount,做得好係有機會轉perm的,我都試過temp to perm。我覺得只須考慮工作條件同前景便可,照你講你而家份工都唔會有前景(同老闆夾唔到係死症)。如果分contract 工人工好,時間又好,間公司規模又大,我會轉。就算冇機會轉perm,做大公司加過人工,你再轉工既叫價能力都會高啲。魚唔過塘唔肥呀,唔好比「長工」呢兩個字綁死你。

公爵府

引用:Quote:原帖由+幸福小珊子+於+16-02-24+發表

原帖由 sassyqueen 於 16-02-24 發表
Agent 介紹既工真係唔好
我覺得你可以再搵,呢個世界好多選擇
你咁唔開心一定要轉工,不過要搵到份合心水既 ...
Agent 介紹既有乜問題呢?好多公司都會經agent搵人,尤其大公司因為啲HR 唔唔會有咁多時間screen CV。反正agent fee 係僱主比,有乜問題?

大宅

milk323 發表於 16-2-26 01:15
Agent 介紹既有乜問題呢?好多公司都會經agent搵人,尤其大公司因為啲HR 唔唔會有咁多時間screen CV。反正a ...

其實最大問題係要續年renew contract

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章

頂住先,搵到一份啱先轉

子爵府

不如你冷靜落黎諗下係咪應該生多個?
聽你講連家庭經濟都麻麻喎!

大宅

hotingmum 發表於 16-2-28 09:41
不如你冷靜落黎諗下係咪應該生多個?
聽你講連家庭經濟都麻麻喎!

家庭經濟ok,只係要供樓之嘛

我就決定轉喇,再搵機會轉perm ,or 繼續騎牛搵馬,總之而家呢份我就係唔想再忍

子爵府

引用:Quote:hotingmum+發表於+16-2-28+09:41+不

原帖由 幸福小珊子 於 16-02-28 發表
家庭經濟ok,只係要供樓之嘛
供樓咪就係家庭經濟囉!
如果唔係經濟好富裕,我份工做唔做都冇所謂,咁我先會考慮生第二個!
如果你連轉份工都咁多顧慮,真係要諗下!

複式洋房

Contract 工真係冇保障,等下,過左3,4月應該會有多d 工選擇

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

如果你短期內會生就做住先, 生埋先走...
如果你無打算咁快生就轉工啦, 我自己都係母乳媽媽, 我覺得餵到1歲就可以SKIP LUNCH HR 泵奶咁..

禁止訪問

畀面勳章

引用:你老公有樣野講得岩。。查實呢份都唔係叫理

男爵府

唔忍都忍左兩年 又係剛開始搵工 俾多d時間自己再睇定d 加油

*如咁中意contract份工 諗方法留下份工先 另邊廂自己又再搵下囉

大宅

catlee324 發表於 16-3-1 14:51
唔忍都忍左兩年 又係剛開始搵工 俾多d時間自己再睇定d 加油

*如咁中意contract份工 諗方法留下份工先 另邊 ...

我有時都諗唔忍唔忍都忍左兩年,咁係咪要無了期忍落去?

講真,contract係唔搵陣,而至少好過我日日見住我好憎既人,每日都充滿負面情緒

成世女循規蹈矩,我好少做啲high risk野,我朋友見我竟然做呢個決定,都話我真係到頂,忍到極限

我就算簽左contract我都會繼續搵工,始終perm個心會定嘅

首頁

尾頁

跳至