自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

係都比bb優先啦...

男爵府

雙子媽媽 & catjeffcat︰
多謝您哋意見,我都要等星期六先可以帶個仔去check

靚靚媽媽︰
你個醫生真係好偉大,願意免費幫小朋友檢查,雖然每日只得五個,真係好難得 我諗唔會有幾多個私家醫生願意咁做

男爵府

原文章由 dder 於 08-9-24 18:13 發表
係都比bb優先啦...

都唔係一定要BB架,只有病徵都可以驗架!
直明月耀安
極星輝照長

別墅

聽到你咁講...我有d感動呀!
因為bb係以奶為主要食糧,
真係一星期一罐.......!!!
總之,希望大家ge小朋友都冇事啦!
近日真係日日都心慌慌.....

原文章由 dder 於 08-9-24 18:13 發表
係都比bb優先啦...

珍珠宮

我大仔由一歲幾就開始食雀巢助長1+, 跟住轉左雀巢兒童奶粉, 食到差唔多六歲. 去唔去驗好?? 細仔就唔係食好多, 唔多過兩罐.

我問左睇開果個c+醫生, 去化驗所照超聲波要$700. 想問係咪可以驗尿先, 真係有問題先去照超聲波?mouth: mouth:

男爵府

原文章由 macca 於 08-9-24 20:03 發表
我大仔由一歲幾就開始食雀巢助長1+, 跟住轉左雀巢兒童奶粉, 食到差唔多六歲. 去唔去驗好?? 細仔就唔係食好多, 唔多過兩罐.

我問左睇開果個c+醫生, 去化驗所照超聲波要$700. 想問係咪可以驗尿先, 真係 ...

我都係去睇開個醫生到驗左小便先,有問題就寫紙去化驗所照超聲波加抽血,我聽日嗰間要$800超聲波加$350驗血呀!
直明月耀安
極星輝照長

大宅

去驗下安心d

大宅

原文章由 靚靚媽媽 於 08-9-24 18:02 發表

我今日諗住帶對仔女去驗,開頭諗住唔想同人迫,就俾錢去佢地睇開既醫生到驗,去到原來每日有5個係免費架,醫生會初部問吓你小朋友有冇飲開毒奶,如果冇就唔會同佢地驗,如果有就會驗小便,所以我大仔有驗小便,細女冇(其實我主要都 ...

我仔又係有尿頻呀,咁係咪應該都要驗吓腎, 因幾個月前我同佢驗過尿話無事, 醫生又話佢係心理作用 , 咁淨係驗尿準確嗎???應如何是好??

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我個仔咁耐以黎(快3歲)
飲過S26 1 / A+1 / 森永大仔 / 和光堂大仔.
另外早排去我媽咪度,有兩次唔記得帶奶粉就比左兩盒E利盒裝奶佢飲...
重有早1,2個月佢食過E利果隻板栗雪條囉~都食過幾條~
因為我鐘意食所以我果時買左兩盒(有特價)

佢冇尿頻/屙唔到尿...
又冇發燒等等...
所以我都唔知驗唔驗好...
驗都可能遲d先...
因佢唔係日日飲/食緊有問題既奶品~
個人覺得個仔唔係最緊急,唔驗唔得果一班bb/小朋友~

男爵府

sarahlee
以你所知, 係咪可以打電話預約 ?thanks

原文章由 sarahlee 於 08-9-24 16:19 發表
如果個個都好似你地咁識為人著想就好嗱.

我兩個小朋友都係飲雀巢, 我尋日都帶左細囝去驗, 貪第一日應該少人d卦, 而且亞囝一向尿頻(連幼稚園老師都奇怪, 叫我地留意下如果佢大d都係咁, 可能要見醫生), 結果 ...

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

請問打去邊度可以預約?

原文章由 sarahlee 於 08-9-24 16:19 發表
如果個個都好似你地咁識為人著想就好嗱.

我兩個小朋友都係飲雀巢, 我尋日都帶左細囝去驗, 貪第一日應該少人d卦, 而且亞囝一向尿頻(連幼稚園老師都奇怪, 叫我地留意下如果佢大d都係咁, 可能要見醫生), 結果 ...

男爵府

原文章由 kitkit3103 於 08-9-24 22:28 發表

我仔又係有尿頻呀,咁係咪應該都要驗吓腎, 因幾個月前我同佢驗過尿話無事, 醫生又話佢係心理作用 , 咁淨係驗尿準確嗎???應如何是好??

醫生都話驗尿唔一定準,所以要再抽血驗加超聲波!
直明月耀安
極星輝照長

大宅

呀仔依傢 19 MTHS,
1~3 mths 飲 S26, 半 CAN 和光堂細仔,
3~14 mths 飮明治細仔,
14 mths 至今食都係飮明治大仔,
我又只買日本糊仔俾佢食, 應該係低危,
但因為食左 1~20 包雀巢米糊 sample,
所以 99 都要呀仔去驗, 已預約仁安 ($2,600.00),
會先見兒科醫生 / 驗血 / 驗小便 / 照超聲波...

大宅

原文章由 靚靚媽媽 於 08-9-24 23:14 發表

醫生都話驗尿唔一定準,所以要再抽血驗加超聲波!

其實未有毒奶事件時佢巳有尿頻, 醫生淨係話佢心理, 唉, 咁真係比d醫生玩死, 我想問抽血係咪好似大人咁抽一筒\???我明天即刻帶佢驗

大宅

好媽媽勳章

回覆 #1 雙子媽媽 的文章

呀仔8歲由細到大都鐘意飲奶,現在什麼辦好呢!!!!

大宅

請問如果自己帶小朋友去私家化驗所驗得唔得呢?

子爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章

原文章由 kitkit3103 於 08-9-24 22:28 發表

我仔都係有尿頻, 睇西醫驗左尿話無事, 跟住睇中醫, 中醫話依d係小朋友經常有的現象, 簡單d解釋係小朋友發育取走了腎的營養, 令到腎唔夠營養工作, 飲返兩濟茶就ok, 意思大概係咁! 試下睇中醫啦!

大宅

原文章由 藍莓 於 9-25-08 09:42 發表
請問如果自己帶小朋友去私家化驗所驗得唔得呢?

梗係得啦, 即係好似大人驗身甘,
邊到驗都得, 睇你信唔信佢囉

男爵府

我問左睇開果個c+醫生, 去化驗所照超聲波要$700. 想問係咪可以驗尿先, 真係 ...

我女飲左克寧6年幾
打電話去雀巢, 個職員拍晒心口話無事,
唉~妳講咩都無用, "雀巢"產品, 無晒信心

雖然我女無咩腎石病徵,我已經決定同阿女去c+驗,
比d$, 但求個安心

男爵府

醒目開學勳章

點解唔去瑪嘉烈啫? 有專責小組喎...又免費添. .

首頁

尾頁

跳至