自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

公爵府

回覆:阿女太乖、慢熱,成日被忽略……

我由細到大都係咁,讀書唔錯但又永遠冇第一名,畢業後學校聚會,老師全部唔記得我,但我童年時覺得ok哦,反而天生性格內向,如果成日俾老師留意到我會好驚

子爵府

引用:我大女四歲半,由細到大都好乖,一教就聽,

原帖由 feifei_baby 於 16-02-29 發表
我大女四歲半,由細到大都好乖,一教就聽,出街成日被陌生人讚乖,但性格慢熱,唔主動,熟咗其實好好多,我 ...
有同班主任了解過佢對你女的印象嗎?
如果佢半句答不上,那你的擔心確實存在,應該請老師敎下點鼓勵孩子融入。
如果佢立刻能說出你女的表現孰優孰劣,咁佢唔下下跟實你女,可能佢放心你女自覺又醒目跟到呢?

伯爵府

我大女四歲半,由細到大都好乖,一教就聽,出街成日被陌生人讚乖,但性格慢熱,唔主動,熟咗其實好好多,我 ...
唔關你女事,事實上老師係會多d留意多野講,成日吱吱喳喳的學生

珍珠宮

性格天生架,我個女都係咁

伯爵府

其實老師會唔會好注意佢, 都唔緊要啦, 最重要阿女返得開心與否?先最重要

大宅

如果用存在感嚟形容...好似太嚴重啦…

不如你再唸下....你個女真係內向!其實阿女可能被人忽略(你覺得)佢重自在!佢咁慢熱....如果比老師超級重視,佢應該覺得好大壓力!

即係咁講...我身邊朋友嘅仔女都有一個係內向嘅,四歲半!成日“好乖”咁坐定定...唔太同其他小朋友玩,問佢嘢都係問幾次都好怕羞唔想答...其實我自己都會同多嘢講有反應嘅小朋友玩!但係我唔係唔鍾意嗰個文靜小朋友...只係當你次次見到佢,佢都係好唔想講嘢或者你要用太多時間去氹佢嘅時候....你就會捨難取易,揾個有反應啲嘅小朋友去玩囉!

子爵府

冇咩事0既,都係咁大架啦,其實大部分小朋友都係咁,包括本人自己。

複式洋房

我囡都是這樣

大宅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 好媽媽勳章 陪月勳章

我細個都唔顯眼
又冇老師鍾意
但我又冇特別唔開心

都係咁大

反而細個因好多兄弟姊妹
自己夾係中間
父母既愛我好小感受到
好孤獨

大個先明白父母根本分身不睱照顧我

所以我覺得家庭教育比學校教育更重要

你平時重視多的個小朋友
小朋友就會有自信做任何事情

而學校只係其中—個學習途徑, —個過程
始終每個老師都會偏心, 不要太上心

男爵府

夏天玩到顛 BK Milk勳章

我仔一樣,靜到去邊,返左學,都好似冇人知。。不過,真係大左唔同,佢自己會學到少少爭取,雖然都係後或幾次先有人理,但會進步。。。我明你會覺,乖既點解還要就曳的,被忽略。。但諗諗下,如佢多事,被常照顧時,就代表佢開始反叛!所以,享受現在佢既乖,冇攪事!

大宅

我女又係咁,係出面又唔出聲,又慢熱,
以前好擔心佢比人恰,
但佢其實好鐘意觀察其他人既行為,是非對錯分得好清,
易相處,上小學之後同同學關係好,
做野慢,但學野快,估唔到成績幾好,
好有耐性,學琴學游水當増强自信,
,現在我好興幸佢甘好湊,煩小D

禁止訪問

侯爵府

畀面勳章

引用:你最後的那句評語,令我為你女兒感到好難受

原帖由 方方媽媽 於 16-02-29 發表
你最後的那句評語,令我為你女兒感到好難受!
什麼叫做唔靚唔可愛?連自己父母都唔珍視佢,佢何來自信去站 ...
係我眼中我女最靚最可愛最叻最乖!

luckyQ    發表於 16-2-29 09:09
Nice to meet you!

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

樓主, 好心你啦~~ 個女自己生既, 唔洗講到咁既~~~

個女做左透明人, 你自己做人阿媽都應該反省下, 係咪教育出問題囉~~~

我小朋友唔SMART唔可愛又唔靚, 但SO FAR都無做透明人喎!

大宅

回覆:feifei_baby 的帖子

總好過我女,永遠坐唔定,唔專心唔吸收,成日發夢,我不知幾咁羡慕你

珍珠宮

幼稚園你已咁。。小學咁點,做人為咩?要凸出?

大宅

我仔都糸咁,老師話好靜,靜到唔知佢有冇返學,叫我操吓佢大膽d,不過這些是性格,難改變。所以我唔執著這些了。
我仔快樂就可以了,不要比較。

翡翠宮

我大女同你果個差唔多,自己無乜所謂,小朋友又生活正常又交到朋友,我覺得都接受

珍珠宮

平凡是福

翡翠宮

引用:Quote:原帖由+方方媽媽+於+16-02-29+發表你

原帖由 secretrose 於 16-02-29 發表
係我眼中我女最靚最可愛最叻最乖!
我都係

首頁
12345...8

尾頁

跳至