跳至

首頁

尾頁

別墅

我的囡囡暫時識講--baba mama 公公 樹樹
pooh 哥 貓 麻麻 夫(即舅父) 唔係識講得好多 不過我地講 叫佢指認既野 就多好多 都有d擔心....

複式洋房

我想問,幼兒園唔係多數都1歲半倒先interview??
點解我問0個幾間都唔同0既??

原文章由 vicky_cheun 於 08-9-25 20:39 發表
咩都未講~~~~我都擔心幼兒園下個月interview都唔知點算~~~~~

別墅

我個囡都只係識得講....爸爸...媽媽...曳曳...mum mum...打打....包包.....
我都好担心....下個月點去interview.....

複式洋房

我仔仔識講:
爸爸, 媽媽, 媽咪, 姐姐, 哥哥, 婆婆, 車車, 風風, 食, mum mum, mickey, pooh pooh, 打, 曳曳, pet pet, please, 比比, 貓貓, 扮狗叫, 魚魚, 抱抱, 吱吱(奶咀), 蛋蛋, 鞋鞋, 包包,其實好多日常架野佢都識, 會指佢想要咩, 開始識表達自己, 但就未識行

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

原文章由 A.C.C. 於 08-9-26 12:22 發表

我個B都係ELMO迷....
佢第一個有意思嘅發音就係"AHH....MOMO"(指住毛毛個公仔講)
當然, 佢阿爸阿媽狗狗玩具電視貓貓當時都係叫MO(係佢眼中我地同狗狗貓貓係同一個階級, 算好高級架啦

我對仔女都係好鍾意芝麻街D公仔,囡囡好早已經認得Elmo,Cookie Monster,Oscar 同Ernie,因為有個玩具有呢幾個,但最鍾情都係Elmo 同Cookie,一見到就會叫...Momo, Cookie。囡囡仲會講爸爸、媽咪/媽媽,婆婆、公公、爺爺、麻麻、EE、哥哥、妹妹(佢自己)、弟弟、BB、馬馬、提子、舅父、拜拜、go、book book、mum mum、奶奶、俾、早、雀雀、車車、花花、鞋鞋、貓貓、wow wow(狗)、牛牛、豬豬、bear bear、被被、湯湯、乖、兔兔....而家佢重要係行得好快,成日不知不覺已經行到身邊都唔知,試過有幾次真係俾佢嚇死。我估因為有大仔,囡囡有樣學樣,加上婆婆成日同佢傾計,所以囡囡講嘢都真係幾快,有時真係覺得屋企好嘈,兩隻小魔怪,一日冇停口。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

QQ識講:
Daddy,Mami,公公,婆婆,爺爺,嫲嫲,姐姐,姑姊,姨媽,Pooh Pooh,菜菜,蛋蛋,mum mum,飽飽,bye bye,叫Zippy做阿py,片片,臭臭,屎屎,dog, cat,cow, elephant,lion,horse,duck,flower,ball,fish, 魚魚,pig,車,car,march,clap,tap,up and down,飲飲,比,BB,bear,no no,yes,抱,打打,揻!仲係全部認到or做到動作!
喺街見人就揮手and say hello or hi!
識give me five + say yea!

[ 本文章最後由 meredo 於 08-10-23 02:26 編輯 ]

別墅

我個女到現在只係識講爸爸. 媽媽同麻麻都只係有時突然間講倒.有次坐車佢指住 d 車,我就教佢講.即時跟倒我講.之後都冇再講"車"啦.小朋友發音都係一時時得.都好驚呀 B 有講野的障礙.

大宅

QQ可以講很多, 你怎樣教她?
柔柔最叻叫爸爸, ball, 街街, 婆, she, 廚(其實想表達catch), 奶奶, 媽媽(很少, 要抱才講), poo poo.

反而做很多不同的動作, 不過都擔心.

原文章由 meredo 於 23/10/2008 01:54 AM 發表
QQ識講:
Daddy,Mami,公公,婆婆,爺爺,嫲嫲,姐姐,姑姊,姨媽,Pooh Pooh,菜菜,蛋蛋,mum mum,飽飽,bye bye,叫Zippy做阿py,片片,臭臭,屎屎,dog, cat,cow, elephant,lion,horse,duck,flower,ball,fish, 魚魚,pig,車,car,mar ...

大宅

原文章由 alexdiana 於 08-10-23 14:51 發表
柔柔最叻叫爸爸, ball, 街街, 婆, she, 廚(其實想表達catch), 奶奶, 媽媽(很少, 要抱才講), poo poo.

...

駛乜擔心呀...!
老實講有好多嘢,我都無特別刻意咁教QQ!
例如:daddy,mami,係佢自己學識ga!
而catch,clap,step....之類嘅動作同字,一來佢喺DVD度接觸到!
而另方面我會同QQ一邊聽cd,一邊玩返DVD入面嘅遊戲加深佢印象!而平時同佢玩嘅時候又會講吓呢d字or唱吓歌and同做吓動作,eg.一面拍手,一面講or唱clap your hand!
但唔會好刻意咁去做,亦唔會迫佢follow我嘅動作同講字!
總之,我只會自己自行運作,唔會迫佢follow我!
認動物同物件方面:
佢around 6個月大,開始同佢玩flash card!
到現時為止,個人意見百科card and 英文card,幾好!
另外,預備咗大量書籍比佢睇!
係陪佢一齊睇同讀,我亦唔會迫佢follow我讀!
當睇書係遊戲一部份!
唔經唔覺,原來佢學識咗咁多嘢,真係幾驚喜ga!
而且,比圖同字佢認嘅時候,唔好用考佢嘅口吻,match錯咗,只要幫佢match 返,唔會話佢錯!
當佢講啱,會誇張地讚佢!叻
我教QQ嘅方式:
總之,多啲陪佢play and read,從中比d知識佢,但唔會太刻意去教佢一d嘢!
eg,玩滑梯,數one,two,three之類!
QQ而家已經識由one count to ten!
佢自己開始學A - Z喇!都係佢自己主動學同睇書,我只係從旁協助,
唔會比壓力佢la!
仲有驚喜佢已經識哂head,eye,nose,mouth and ear,仲要係我用英文問佢,識指同講呀!嚇C我!
我同佢講過幾次ga咋!
嚟緊我會從日常生活中比d加減數嘅 概念佢!

[ 本文章最後由 meredo 於 08-10-23 17:54 編輯 ]

複式洋房

仔仔只係識講:
baba ,wo wo(puppy),mum mum
不過仔仔聽得明好多野
如 byebye ~he can wave,街街~自己去穿鞋
飽飽~拍下個肚仔,等等,而且佢想要某樣野,佢會用手去指!!!雖然唔係好識講野,不過同佢溝通無問題~~要指手畫腳,身體語言好仲要對1個1歲多的小朋友來講!!!!

大宅

很勁呀! 我沒有太多時間同她玩, 特別是flash cards, 我都要努力些.
原文章由 meredo 於 23/10/2008 05:44 PM 發表

駛乜擔心呀...!
老實講有好多嘢,我都無特別刻意咁教QQ!
例如:daddy,mami,係佢自己學識ga!
而catch,clap,step....之類嘅動作同字,一來佢喺DVD度接觸到!
而另方面我會同QQ一邊聽cd,一邊玩返DVD入面嘅遊戲加深 ...

複式洋房

Abby also doesn't talk very much. She only says DaDa,燈燈,姐姐. She seldom calls 媽媽 (only when she is very tired and want me 抱抱). However her physical ability is very strong. She can walk independently for long time (say 5 minutes). If I hold her hand, she can walk upward one step.

I am little bit worried since her elder brother can talk quite a lot at this age.

原文章由 alexdiana 於 08-10-23 14:51 發表

...

大宅

識講好多野呀,我仔唔肯講野,你點教佢講咁多野既?
卓彥b只識講媽媽,飽飽,係,街街.仲要係間唔中先講咖咋.
原文章由 VPC 於 08-10-2 16:24 發表
我仔仔識講:
爸爸, 媽媽, 媽咪, 姐姐, 哥哥, 婆婆, 車車, 風風, 食, mum mum, mickey, pooh pooh, 打, 曳曳, pet pet, please, 比比, 貓貓, 扮狗叫, 魚魚, 抱抱, 吱吱(奶咀), 蛋蛋, 鞋鞋, 包包,其實好多日常架野佢都 ...

別墅

我個仔咩都唔識講, 我好擔心 , 死都唔肯跟你學發音, 仲未識叫爸媽, 連音都未聽過, 而家淨係成日鬧你"曳", 見到邊個第一句都係鬧你"曳"囉, 真係唔知點算, 見到你地d b識講咁多野真係好羨慕呀, 我個仔唔知幾時先識叫我, 一日到黑淨係識話去街, 不過佢就好鐘意聽abc歌, 一同佢講唱歌, 佢就會係度唱ab, 但係淨係識呢2個音呢樣係我最安慰囉, 起碼佢一定唔係啞, 只係無興趣叫我即

男爵府

大廚勳章

我都好明白你既擔心, 因為我曾經都好似你咁, 人地個個都話佢D仔仔女女講到好多野, 但係我個仔(大仔)就成日都唔出聲, 乜都唔講, 只係 EE or or, 好心急. 好想佢快D叫媽媽.

我睇左好多書, 聽左好多講座, 睇左好多媽咪既意見, 甚至當時有個係做言語治療既人send過一份教我地點樣教小朋友講野既資料俾我 (我諗已經唔見左, 但係我記得一D內容), 我既結論係:要做個好煩既阿媽,係咁講講講講講講講講講講講講講講講講......

經過2-3個月後, 大仔終於有起息. 開始肯跟我地講下野, 雖然比其他小朋友慢, 但係總算有進步. 我大仔係好遲至會叫我媽咪, 差不多接近2歲. 佢返左學就開始講得更多野. 依家3歲, 都成日問呢樣, 問果樣, 我都會多D同佢傾計, 佢依家已經追到其他小朋友既水平.

經過大仔既經歷, 我都係好早就開始同細仔講野. 加上有哥哥, 細仔講野快過哥哥好多. 依家我地有D字講得慢D, 重覆多幾次, 細仔已經講到出黎. 有時我教哥哥野, 細佬又係度聽, 又學埋一份, 所以我覺得小朋友有伴學野會學得快D.

如果你想BB學講野, 唯一既方法就係同佢不斷咁講野, 講到你自己都好煩, 咁佢就會學到. 健康院話, BB識一個字, 要聽到3000次, 你抱住呢個心態去教佢, 佢會好快識得講野. 努力啦, 好快會見到成果! 三個月內一定有收穫.

原文章由 姬原巧合B 於 08-10-28 22:21 發表
我個仔咩都唔識講, 我好擔心 , 死都唔肯跟你學發音, 仲未識叫爸媽, 連音都未聽過, 而家淨係成日鬧你"曳", 見到邊個第一句都係鬧你"曳"囉, 真係唔知點算, 見到你地d b識講咁多野真係好羨慕呀, 我個仔唔知幾 ...

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

軒軒識叫~亞媽(唔見我就會叫),mama ,baba, 包包,wow wow,貓貓,餅餅,奶奶,tree(指住tree佢想講tree不過次次都係話痴mouth:mouth:" /> )
最叻叻就係NO~ 咩都NO~

[ 本文章最後由 梓軒媽咪 於 08-10-30 03:38 編輯 ]
人就是如此!喜歡隨著環境轉變.是對是錯,當下覺得好玩就不顧後果!做了媽媽時常會大罵孩子的好奇.好勝心.但做媽媽的會否反醒自己也不是如此!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆 #2 SEricsson 的文章

係呀, 聽得佢就識喇, 好似亞b睇得dvd多, 而家成日講flower呀...

複式洋房

My son can only say "阿爸"...
He calls anyone "阿爸", if you correct him, he will say "唔!"

大宅

咩都未講 ~~只係大叫及太空話

禁止訪問

回覆 #1 vicky333 的文章

首頁

尾頁

跳至