跳至

首頁

尾頁

男爵府

我生完第二胎之後都無做野, 不過我就無全程自己湊, 因為我大囡比較痴我, 我照顧大囡既時間就多d, 細囡就多數工人姐姐湊.

大宅

我都係,好彩可以準時放工, 平日阿B放外婆度, Weekend接返黎. 不過我放工都會過去睇吓佢.

原文章由 patajojo 於 08-9-30 12:06 發表
我都要返工架,所以好掛住個女..不過好彩份工夠 '他條' ,可以準時收工..

洋房

原文章由 mukyin 於 08-10-1 23:08 發表
其實我都係老師,工作量都好大,我都有好大struggle,成日覺得每日幫人教仔教女,但自己又能夠花幾多時間俾自己個仔???

唉,想自己照顧bb,但又好似你話,都好唔捨得份糧…唉

你當日有冇struggle? 最後係點做到決定?

...

雖然睇落教師假期多,咪一樣要做,我那時坐完月仲要返學,話日日累都死,又早起,又遲返,返到黎又要預備教案、備課,仲之回到家好累,但有野跟尾。當然回到家想跟BB玩,但個人真係好累,會好無心力!長遠來說,這樣不行呀!所以我都覺得自己湊好D。
你話教好人地的仔女,自己的卻理不到!真的認同呀!所以我都係選擇放下份工先。我個同事咪又係咁,佢個仔而家5年級啦!但係個仔放學不是返家,而是去補習社,自己放工6點幾,再去接個仔,跟住係街食埋飯先返屋企,返到屋企仲要睇下仔的功課,跟住仲要做家務!你估鐵人咩!我見到佢都辛苦!而且自己作為教師,都不能教自己仔做功課,反而要去補習社!
歡迎來看看!
http://hk.myblog.yahoo.com/ms_yan03/

複式洋房

Actually, I think BB is most important. However, working doesn't mean only receiving wages. Also keeping myself with the pace of the world and put myself out of "my world is baby and family ONLY!" But I think best is to work part-time (only morning when the baby goes to kindgarten) so that Mom can free up to be with the baby after work.

If you get a job like that, congratulations! I am still searching!

原文章由 JefPriJer 於 08-10-2 00:47 發表

你覺得份糧重要D定係BB重要D?

男爵府

我要返工ka,一路有左bb都有返,bb未出世之前我都冇諗過做全職媽媽,個時一心諗住有個可靠嘅99可以睇住佢,同埋唔返工我一定會同呢個世界脫節,實悶c都似~~

但bb出左世之後,我開始認真咁考慮呢個問題,正如以上有d媽媽所講,24小時對住佢,人都癲,有時放假得我自己睇住佢,我覺得有d辛苦,做咩都唔得~~

但好似而家咁返緊工,又掛佢掛到心都甩,尤其係每朝早同佢講byebye,望多陣都唔捨得呀。佢而家慢慢大,我就愈想留多d時間係佢身邊睇住佢大,自己教佢~~

我老公就冇咩所謂,話我鍾意點都得~~

所以而家正在煩惱中~~

子爵府

有得選擇返工或者做全職媽媽都係好事!起碼仲有得諗!
但好似我呢d咁, 唔返工唔唔得啦, 又供樓又供車, 老公份糧又頂唔哂! 好在奶奶好樂意揍, 仲揍得幾好, 如果唔係都唔知點算!

民房

我都要返工架, 不個都唔錯丫, 唔駛比晒注意力個仔, 可易輕鬆D
Joel Chu

複式洋房

我本來都係要返工,不過bb出世之後一個月,我就resign 咗,因為之前公司對我有bb就descriminate 我,加上我成條team 都見到公司咁衰,就一齊差唔多跟我走。

初初我都好開心可以日日對住bb,但係坦白講真係有d悶,同覺得好脫節law。雖然bb已經有工人同媽咪湊,但係唔知點解都覺得好冇時間。就算出街都一陣就返屋企,真係冇咗以前自由自在。而且工人又要做屋企野,又唔想媽咪咁辛苦成日抱bb好攰,我都要照顧下,所以我都想快d返番工。

同埋好似之前d bk媽媽話齋,有多份糧可以比小朋友都好d.....而家所有bb d 野都咁貴,屋又貴,又工人,又playgroup,又玩具,又衫.............老公那份邊cover 得到。

禁止訪問

大宅

當然係bb重要d喇,但係be realistic, 份糧都真係好重要,第時仔仔讀甚麼學校報甚麼班都會有影響…
唉,如果係一個簡單既決定,就唔使煩lu…
又如果自己嫁個有錢人都係可以唔使煩既,哈哈!

原文章由 JefPriJer 於 08-10-2 00:47 發表

你覺得份糧重要D定係BB重要D?

大宅

我都傾埋一份先....
我冇諗過唔做ka, 但生完之後返工,公司好唔掂呀,有一個weekend做到喊,而且我bb比媽咪湊,佢同時間湊埋我細佬個仔,而家11-mth大,都叫左個part time ee一起,但好似應付唔到,咁而家resign左啦!!做一陣full time mum 先law...但真係好想搵多d$比bb呀!!

複式洋房

我都係在職媽媽, 依家bb平日在婆婆屋企, 假日先自己湊返, 雖然平日有時放工都會去睇bb, 但每次都好唔捨得, 有時出咗門口仲會喊添!日日返工都會好掛住, 有諗過唔做, 但有能力做的時候都想儘量儲多少少$, 留比bb大個用, 起碼要$的時候不用問老公攞, 大家壓力都會輕d嘛!又諗過請工人, 不過一來屋企細, 住多過人唔方便, 二來始終自己人湊返會放心d, 尤其是bb依家同婆婆公公建立咗感情, 佢地日日都玩得好開心笑唔停. 依家唯有同老公商量下, 睇下可唔可以住近d阿媽, 可以隨時睇到bb, 唔使成日心掛掛.

複式洋房

日日在家對住bb真係好悶同好累,好似我之前講咁,我地已經有一個工人加我mama同我,3個人都比佢攪到筋疲力盡,佢又成日要你陪佢玩,又瞓唔得耐,半夜醒完,6點幾又起身,又要抱,又要食奶,換片,洗佢d衫,奶瓶,玩具。我工人都死死下。我阿媽一早就要同佢玩。

你比我而家揀,我都想快d搵到工,如果唔係真係人都癲。所以我都真係好多謝媽咪,咁辛苦都同我湊,雖然話有孫係開心,不過我見到佢都真係好累law。

別墅

原文章由 Imagist 於 08-10-1 01:17 發表
我是FULL TIME媽媽! 由讀完書到依家未試過冇做野! 所以之前老公驚我會悶! so far直到依家都唔覺悶, 亞b每日仲比唔同既快樂給我!
我差不多每個長輩都話我仲咩咁後生做湊仔婆, 讀咁多書"晒"咗! 每次見面都講,好煩! ...

me too, 不過睇住bb大真係好開心, 唔好理其他人, 最緊要係自己開心, 家人放心不過等bb大少少都想揾返份part-time job

[ 本文章最後由 karmanf 於 08-10-4 11:34 編輯 ]

子爵府

其實我奶奶都有番咁上吓年紀, 話就話仲夠力氣同我揍B, 但得佢一個人揍足一日, 要我放工返去先接到手, 之後又要煮飯比我地食啦喎, 所以如果真係再生多一個時, 真係要考慮請工人啦!

大宅

Hi各位,我都係有返工 架..我做空姐既,依家有工人姐姐幫手照顧BB...之前就返工 架..我做空姐既,依家有工人姐姐幫手照顧BB...之前就返工前諗住..死啦...FLY左去第2度一定掛死我啦!! 因為平時出街一陣(2HOURS已經好掛,仆番屋企)..點知返左工之後,又OK喎..不過我放假/放工會自己照顧番BB

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

子爵府

畀面勳章

我都係教師嚟的,生第一個時,唔係我自己唔捨得分糧,而係我老公唔准我唔返工,佢怕我會“溜後”,同埋嗰時預備買新屋,都要有返個錢係身。而家生咗第二個,又搬咗屋,咪又要我返工!不過我同佢講,到大仔升小一時,就要真的唔工作啦!學你話齋,自己日日都有好多時間教其他人的小朋友,我間仲係寄宿學校,一個星期起碼要有一晚要留夜,咁你話,邊有時間教自己的小朋友?大仔依家k1,都只係星期五有功課,到升高d又高d時,就會多功課,咁點算呢?所以我俾自己做多三年嘢,儲多少少彈藥就唔做!
原文章由 HiuWing 於 08-10-2 10:52 發表

雖然睇落教師假期多,咪一樣要做,我那時坐完月仲要返學,話日日累都死,又早起,又遲返,返到黎又要預備教案、備課,仲之回到家好累,但有野跟尾。當然回到家想跟BB玩,但個人真係好累,會好無心力!長遠來說,這樣不行呀!所以我都覺得自己湊好D。
你話教好人地的仔女,自己的卻理不到!真的認同呀!所以我都係選擇放下份工先。我個同事咪又係咁,佢個仔而家5年級啦!但係個仔放學不是返家,而是去補習社,自己放工6點幾,再去接個仔,跟住係街食埋飯先返屋企,返到屋企仲要睇下仔的功課,跟住仲要做家務!你估鐵人咩!我見到佢都辛苦!而且自己作為教師,都不能教自己仔做功課,反而要去補習社!

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 yankaka 於 08-9-27 12:41 發表
大家要洗唔洗返工架? 0804媽媽多唔多全職揍B架?
我自己就要返工的, 所以得晚上時段可以同囝囝玩!

我也是未有BB時也resign了份工去打算生BB及湊B呀...
不過有時也諗起返工有返工的樂趣,
湊B有湊B的開心架,嘻嘻~~
現在得老公一個返工,
也真辛苦了他呀

大宅

返工好攰. 但又唔想無收入. 到時要C6比錢我使,就無使得禁爽.
有無工可以在家做????

首頁

尾頁

跳至