自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:而家D有下下去跳樓,唔係一定要讀書叻將來

原帖由 kittyChing 於 16-03-10 發表
而家D有下下去跳樓,唔係一定要讀書叻將來一定好,有好多人也讀不成書,但一樣有好生活,見到新聞人跳佢又 ...
做外賣,點養两老?就係因為咁,父母要死迫爛迫仔女。

珍珠宮

開心吸收勳章

引用:唔知咩世界, 讀HKU都要跳樓, 大把人入唔到U

原帖由 miffyumiffy 於 16-03-10 發表
唔知咩世界, 讀HKU都要跳樓, 大把人入唔到U啦
佢地可能患左情緒病,哥哥更加有錢有地位咪又係咁。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

kittyChing 發表於 16-3-10 09:04
而家D有下下去跳樓,唔係一定要讀書叻將來一定好,有好多人也讀不成書,但一樣有好生活,見到新聞人跳佢又 ...
而家的人士,受壓力能力相當低,小小野就....................是否甘就可以,可能對家人相當......................

珍珠宮

回覆:就算讀不成書將來也可有出路,為何要輕生呢

樓主,唔知你有無試過想自殺,有的話,你唔會咁講野。

珍珠宮

環保接龍勳章

回覆:kittyChing 的帖子

有些難關或壓力,對你來說是小事,但對另一些人是天大的事,低潮時家人和朋友的支持和陪伴是有用的,甚麼也不用說,讓他們知道有人back up便可以了

goat    發表於 16-3-10 13:35
人生本是苦

珍珠宮

方麗娟 發表於 16-3-10 09:56
明白你嘅原意,係唔想再睇到年輕人輕生嘅新聞。不過對於一個情緒極度低落嘅人來說,這些說話都是在傷口上灑 ...

AGREE。樓主原意係好, 但對於壓力到臨界面o既人來講, 係火上加油。尋日係FB見到分享, 面對呢類人, 更唔應該講"人地非洲咁都努力生存落去、阿邊個冇手冇腳都可以活出美麗人生"呢D說話, 對於壓力大o既人, 只係覺得"即係我而家做得唔夠好? 但我已經好努力啦"。

子爵府

kittyChing 發表於 16-3-10 09:04

希望你會去了解點去支持/幫一個有情緒病的人

有D野佢地自己都控制唔到, 轉唔到就轉唔到, 一句話閃一閃可以令事情好轉/惡化

侯爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(2) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

人唔傷心唔流眼淚。。。。。。
同樣,想尋短見嘅人嗰一刻如果看得到前面嘅出路,真係想行呢條不歸路?一個絕望嘅人嗰種痛嗰種苦絕不為外人道……

禁止訪問

侯爵府

JohnKeats 發表於 16-3-10 09:36
其實好多人咁講, 但宜家係大學生都跳, 你同啲中學生咁講, 冇鼓勵作用, 用係幾十年前就得; 我們的正苦只着重 ...
無錯
見到好多人問:點解家下d年青人有乜事唔講
其實咪因為佢地同家長連最基本的信任都未建立到
而且好多時的學業壓力
源頭往往其實在家庭
自己諗返細個讀書
唔合格最驚面對的唔會係老師,一定係亞媽

而更可憐的係
呢一代根本對前景冇希望
大人成日叫佢地要理想要努力
但呢個社會,係佢地眼中係努力左都冇用

學會放下    發表於 16-3-10 18:07

禁止訪問

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

引用:Quote:方麗娟 發表於 16-3-10 09:56 明白你

原帖由 goat 於 16-03-10 發表
仲會咁諗:

我係我,做乜要將我同別人比較?你有冇重視過我嘅存在?

情緒健康嘅人,可能會覺得「唔係吖嘛,乜咁諗嘢㗎」。但我想講,情緒出了岔子就是出了岔子,生活嘅壓力(心理因素)係其中一個導火線,亦有些人可能是生理因素(例如血清素不足)。都係嗰句,得嘅就多點嘗試從佢哋嘅角度出發,唔得嘅/諗極都唔明點解佢哋有咁嘅想法,就不如講少d

goat    發表於 16-3-10 13:59

子爵府

Yes

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我女中四,唔係齋吹。
我女成績中等,入大學機會一般般。我都有同佢研究商量選科同機會、出路。睇送食飯係常識吧,所以高中低目標我地都有訂。我帶埋佢睇演藝開放日。教佢開始點為自己舖路,做唔做到盡人事,起碼明白點解要,點實行,講我就講左做唔做決定權在佢手。如果自己都唔幫自己,人地點幫你?空口講白話話行行出狀元有鬼用咩!做咩工作學咩野都要努力至有成績架啦。
選科我從來無主力推介醫生律師商科。我自己就係過來人,入到好多人夢想學府夢想學科,咁點丫?我都唔鍾意,讀得辛苦捱到畢業。俾我再揀過我唔會咁揀。我亦俾我女自由揀,佢而家心儀目標都幾9588,講出黎老師都o咀,但我全力支持!最緊要佢真心鐘意而肯努力。
同事個女,興趣+博長就係cosplay,讀書一般,阿媽擔心足十幾年。公開試數學炒左jupas無大學收,我都有鼓勵佢去試演藝,而家佢成功入讀演藝degree course,佢不知幾開心,理想達成,我都鄧佢高興。

子爵府

香港地, 咩都以錢為標準.

"職業無分貴賤" 係用嚟羞辱下等人嘅金句!!

"行行出狀元" 亦都係嚟羞辱下等人嘅金句!!

大宅

回覆:Charlotte_mom 的帖子

我想講⋯情緖病真係好可怕,真係可以令人輕生

翡翠宮

2018復活節勳章

鑽咗牛角尖

珍珠宮

2024年龍年勳章

演藝degree course係咩嚟?

侯爵府

可能已經吾想面對生活, 活在困境, 社會問題, 周圍充滿批判, 真係少d功力都..

侯爵府

希望有多d 團體可以幫助學生

首頁

尾頁

跳至