婆媳關係

跳至

首頁
12345...7

尾頁

伯爵府

cream090909 發表於 16-3-11 11:31
外家無位喇,佢呀哥同呀嫂同佢呀爸呀媽一齊住!仲要有個小朋友!

咁佢父母鍚唔鍚你朋友呀??鍚既話, 有事無理由唔支援下呀...
話就話一屋都係人, 但有事連娘家都唔俾返???
你朋友老公睇死你朋友無BACKUP先咁惡????

美菲絲    發表於 16-3-11 15:03
cheung2013    發表於 16-3-11 13:03

水晶宮

貓山公主 發表於 16-3-11 11:47
咁佢父母鍚唔鍚你朋友呀??鍚既話, 有事無理由唔支援下呀...
話就話一屋都係人, 但有事連娘家都唔俾返???
...
做FTM無收入就有呢個危機!所以私己錢一定要有!
如果娘家無位,咁老公再嘈,就踢個老公自己返阿媽度啦,唔阻你母子團聚呀!

象牙宮

cream090909 發表於 16-3-11 10:56
絕對唔係為減開資!99住私樓,朋友ftm租樓住,結婚四年一直無野,直到個孫出世!佢一直話想湊孫,但佢又怕 ...

話朋友唔做野湊一個咁得閒都要搵鐘點! - this is main point.
又話租緊果度成萬蚊租做死佢個仔!

仔/99 : 想省開支。/ 老婆工作。新抱 別做死個仔。
新抱 : 想嫁人唔使做野, 又要鈡點用。點解要我自己做? 有誰想辛苦對不?
各有各想法。多數都係甘。

老公難做人。大家各有各想法。
租金是承重的負旦。兩公婆對未來有冇計畫?? 年青, 要不要共同搵多D?
还是單靠老公養一世? 只有二人知。

有人識計, 有人覺不需要計。待子/女大了, 老公冇能力搵食, 自己先去工作。
人人想法不同。

cheung2013    發表於 16-3-11 13:04
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

別墅

你朋友唔好搶人個仔啦,比番人地阿媽啦!
但同樣,自己個仔都唔可以比人搶走囉!
呢句好

象牙宮

美之選468 發表於 16-3-11 10:54
你以為99真系想與媳婦同住呀 ??...她只是想把兒子.孫子呃返來先...然後再想辦法設局趕走媳婦呀...
...

理性的, 法律上, 不可能趕走媳婦的。
重點都是由于, 對金錢價值觀上各不同。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

水晶宮

333s 發表於 16-3-11 12:16
理性D啦,99要趕走個新抱,洗咩用到法律手段? 日日四圍哭訴,唱袞個新抱,喪鬧個新抱,屈新抱,咪得囉.
依家亦唔係因為錢而嘈,係因為個99要搶仔搶孫呀!

公爵府

333s 發表於 16-3-11 12:16
當然不是明趕媳婦走啦.但99可以天天找事告媳婦狀.令兒子,媳婦天天吵架.你受不了自然會走的.而媳婦娘家無力收留母子二人.那也只好放棄BB留俾99啦? 唔通要BB跟隨自己睡街 ? 於是99很順利的得子又有孫La ?

公爵府

引用:Quote:美之選468 發表於 16-3-11 10:54 你

原帖由 333s 於 16-03-11 發表
要趕走媳婦係唔需要用理性同法律嘅!
日日精神虐待佢,勞役佢,不斷同個仔投訴佢老婆,挑撥離間,日日家嘈屋閉。
佢自己頂得住佢老公都頂唔住,明白事理嘅會同老婆走,愚孝仔咪會趕走個老婆囉!
好不幸,樓主朋友個老公係後者囉!

公爵府

心抱可以主動放棄鐘點來換取不與99同住.可以嗎 ? 如果不可? 就很明顯是99與C6夾埋設局趕心抱走.主動告訴C6反正他們母子搞咁多野的目的都系為左離婚姐? 不如宜家就傾好離婚條件(白紙黑字寫清楚.一定要有律師檢名做証.而此文件一定要放在娘家夾萬中)不寫清楚絕不搬返99度

cheung2013    發表於 16-3-11 13:48

子爵府

引用:Quote:貓山公主+發表於+16-3-11+11:47+咁佢

原帖由 方方媽媽 於 16-03-11 發表
做FTM無收入就有呢個危機!所以私己錢一定要有!
如果娘家無位,咁老公再嘈,就踢個老公自己返阿媽度啦,唔阻你 ...
如果個老公再嘈,就踢個老公返阿媽度,都要個老公肯返,又或者個老公返左去,做得絕d不交租,個ftm 點算呢?

琥珀宮

朋友老公有問題大D,決定唔去同99住,唔通朋友老公無份俾意見既咩?99剩係同朋友講?你朋友自己話事無問過老公意見?

大宅

回覆:唉,婆熄關係真係會令人崩潰

樓主朋友一定要企硬,但記得唔哭鬧唔嘈交。老公打親來都是say no收缐。ftm無saving仲好,即刻離婚申請老綜同恩恤公屋。未鬼俾99睇死你朋友無後路要送老公送仔俾佢。最後條死佬見阿媽日煩夜煩仲攪散佢頭家,反而可能醒悟會幫番你朋友。而家99玩自殺仲同佢地嘈就輸了。

水晶宮

cheung2013 發表於 16-3-11 13:00
如果個老公再嘈,就踢個老公返阿媽度,都要個老公肯返,又或者個老公返左去,做得絕d不交租,個ftm 點算呢 ...
如果個老公唔返,咁咪即係維持現狀囉,最好係咁添啦.
如果個老公可以做到咁絕,自己返阿媽度,然後唔交租,咁仲洗留戀? 離婚,爭番個仔,要求老公比善養費.有晒証據個老公搬走同唔交租,個官點會仲信個男人?一定判個仔比媽媽啦.而且,如果個老公夠膽唔比善養費,去佢學校嘈都仲得呀.呢D男人,死要面,比個天佢做膽,都唔敢比同事知佢D衰野!

吖B  good  發表於 16-3-11 13:16

子爵府

引用:Quote:cheung2013+發表於+16-3-11+13:00+如

原帖由 方方媽媽 於 16-03-11 發表
如果個老公唔返,咁咪即係維持現狀囉,最好係咁添啦.
如果個老公可以做到咁絕,自己返阿媽度,然後唔交租,咁仲 ...
I mean 踢不到個老公返去,兼且日嘈夜嘈要個老婆返

水晶宮

cheung2013 發表於 16-3-11 13:16
I mean 踢不到個老公返去,兼且日嘈夜嘈要個老婆返
嘈就預左架啦.
由老公企係99果邊果一刻開始,就註定嘈架啦.而停止嘈,只有三個可能性:
1. 99唔再要求住埋一齊
2. C9屈服,搬去同99住
3. C6同C9企番埋同一陣線,堅拒搬返去同99住
1就無可能架啦.
2同3,就睇下邊個夠耐力,夠實力囉.

水晶宮

maggie_devilkin 發表於 16-3-11 13:08
樓主朋友一定要企硬,但記得唔哭鬧唔嘈交。老公打親來都是say no收缐。ftm無saving仲好,即刻離婚申請老綜 ...
對,無私己仲好.
所以,有私己都盡快每個月攞走一D,放保險箱又好,比自己阿媽保管又好,攞到得番一萬幾千係戶口就夠啦.

象牙宮

littledot 發表於 16-3-11 12:41
要趕走媳婦係唔需要用理性同法律嘅!
日日精神虐待佢,勞役佢,不斷同個仔投訴佢老婆,挑撥離間,日日家嘈 ...

誇 D. 你單一由女子出發....
有冇用另一角度你是99, 你是老公來看整个事情?

如女子有能力搵食, 佢負旦租金, 老公不敢出氣吧.
如有錢, 99 不會心痛仔做死。

奇事, 為何年青唔想工作? 靠老公養 3个人+?
有好多年青女子, 嫁人為了有人養, 而不用工作..,
老公有錢, 可以, 也可能老公是月光族. 是不一起過日子? / 你養不起我, 我走了....

女性有份收入, 好過依賴男性。不是么?

理性討論交流者。

大宅

回覆:唉,婆熄關係真係會令人崩潰

樓主叫你朋友去搵社工問下,佢無收入,將來離婚撫養權會點,社署會唔會有地方可收留佢兩母子。自已心中盤算下。

人哋阿媽玩自殺,做仔既實擔心,唔通你朋友又嚟一招玩自殺咩,所以點都唔夠佢99鬥,唔想離婚,就照搬返去一齊住,日嘈夜嘈,睇個男人點囉~

伯爵府

cream090909 發表於 16-3-11 09:42
我講緊我朋友,佢平日都唔多講99,有時仲會post下同99食飯相上fb,我地仲話好羨慕佢同99可以和平相處,讚佢e ...
你朋友個99有病架,俾我唔會妥協

公爵府

引用:Quote:littledot 發表於 16-3-11 12:41 要

原帖由 333s 於 16-03-11 發表
誇 D. 你單一由女子出發....
有冇用另一角度你是99, 你是老公來看整个事情?
有收入當然好,但佢個b得半歲,如果冇人湊/唔想請工人/想自己照顧,都可以理解的,係呢個情況下,老公負責交租同養埋佢係好合理吖,老婆要湊仔唔可以視為冇貢獻吧?
而且相信作出呢個安排前係有計過數負擔到先進行,呢個99梗係想個仔搬返嚟啦,1慳左租,可俾多啲家用,2仔同孫可以日見夜見,3多左個亞四係度俾佢日夜指點
要去考慮99嘅意願,咁媳婦嘅意願又點?一句唔啱就唱通街,玩自殺,點同佢相處呀?

點解我咁黑    發表於 16-3-11 16:38
美菲絲    發表於 16-3-11 15:08

首頁
12345...7

尾頁

跳至