跳至

首頁
12345...9

尾頁

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:Quote:Sena123+發表於+16-3-18+17:32+是的

原帖由 lovemy2kids 於 16-03-18 發表
如果知道自己條路點行,比信心自己
認同

任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

別墅

諗住读本地英文小學,直資中學。

大宅

回覆:Sena123 的帖子

有咩直資好?

複式洋房

請問,有冇媽咪同個仔仔在雪梨(小六)爸B在港搵錢,媽咪同仔仔有乜津貼囉(emoji)唔該

伯爵府

引用:hk 讀国際好貴,个人觉得。

原帖由 Mrs.Kangaroo 於 16-03-19 發表
hk 讀国際好貴,个人觉得。
係,我問過香港澳洲國際,話插班要有位的話要3球一個學生,再另加學費。

別墅

國際學校太貴了,冇办法

男爵府

2018復活節勳章

回覆:回流香港

相信樓主移民好大原因是為小朋友讀書冇咁大壓力。你的小朋友分別Year 1, Year 6. 過2年攞埋籍已經year 3, year 8.year 8,即系中二,返hk讀中學恐怕他很難適應。現在中文都幾難,又要讀通識。除非讀國際學校或有IB的中學。

別墅

有英文中學的,全英教学只有中國語文係用中文,其他科目用英文教

男爵府

2018復活節勳章

主流中學不論中中英中DSE都要考中文. 有信心中文pickup到,完全冇問題.

公爵府

回覆:Snow 的帖子

过2年申請citizenship, 等批,等唱歌,等passport, 可以要3年后先返到hk.

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

公爵府

引用:Quote:原帖由 Mrs.Kangaroo 於 16-03-19 發

原帖由 1mocha 於 16-03-19 發表
係,我問過香港澳洲國際,話插班要有位的話要3球一個學生,再另加學費。

...
真糸超級貴。好難走回頭路。讀公校,功课压力又大。

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

別墅

我仲諗紧佢地點适应学校呢?大的在香港讀到3年班第一学期,普通上都可以应付到中文,小的較难了,要以學校教育为主还是家庭經濟为主?難选擇……唉……

複式洋房

回覆:Sena123 的帖子

勿忘初衷。以前想移民澳洲是為了甚麼?良好的生活環境?子女的教育?澳洲有好多野係唔可以用金錢衡量的。過多兩三年後,原來自己同子女不知不覺習慣了澳洲天大地大既生活,回到香港人多車多功課壓力大,子女讀書未必追得上,香港已經唔係你想像中既香港,政治民生越來越亂,到時身邊朋友個個都走問你返黎為乜,自己又會唸返黎為乜,不如返返過澳洲過d平淡悶悶地辛苦少少既生活.....(我的心底話)

A_lcy    發表於 16-4-23 15:28
ptm    發表於 16-3-22 17:07
Coey2000    發表於 16-3-22 11:35

男爵府

2018復活節勳章

如果真要解決經濟上問題,最worse咪jm講1個返hk揾錢,另一個留澳洲陪仔女。一年4term breaks返hk, 加埋都有3個月。老公其他日子又攞假返澳洲。都ok啦. 唔少人都咁。

別墅

我也想留下来……唉,希望有转机。

複式洋房

可否透露係邊行同住在邊個state? 因我都係一家四口想移民,好想知過來人的經驗係點

大宅

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/ ... 0309_00822_001.html

中學dse考試係150篇文言文要考,中英数唔pass唔駛旨意升學。小朋友壓力大到冇法可形容。連教育局局長都要自己個仔去外國升學。

而且有冇留意租金?

揾錢的確香港好。但小朋友將來同樣重要,我唔會冒呢個險

Coey2000    發表於 16-3-23 11:36

別墅

如果band 2中學呢?唔合格可以升班嗎?

大宅

Sena123 發表於 16-3-23 05:16
如果band 2中學呢?唔合格可以升班嗎?
max maybe Form 6, not chance for University/ Degree.

複式洋房

引用:Quote:Sena123+發表於+16-3-23+05:16+如果b

原帖由 airforce1 於 16-03-23 發表
max maybe Form 6, not chance for University/ Degree.
Agree...

the chance of being admitted to university is relatively slimmer for those studying in band 2 secondary school...

and the 校風 of the schools has to be taken into consideration too.generally speaking, the 校風 of band 1 schools r simpler than that of band 2 schools.

首頁
12345...9

尾頁

跳至