夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

6年???冇咩可能波...
少奶奶的身份,丫頭的命...

大宅

原文章由 (!_!) 於 08-10-8 22:18 發表
多謝回應.

我老公一向係大細路 (雖然實際己過中年), 但一直不擅理財. 經過多年的經驗, 他亦同意由我管錢.

就係咁, 佢一直以為我收埋唔少. 所以佢從來都唔担心會有經濟危機. 對家庭經濟情況大安旨意.

我諗你老公係一個幸福既人
佢無成長過好大機會係媽媽當佢係王子,老婆當佢係寶貝

睇情形佢無進入現實生活中,因為一路你都管得好頭家,安排好d錢
咁佢又點知實際情況,當然亦無諗過要擔心咩
我覺得即使你係管晒財政,但都要比佢知家庭收入 vs 開支平唔平衡,有無儲備,如果有危機可以捱幾耐
咁佢就唔會"以為我收埋唔少. 所以佢從來都唔担心會有經濟危機"

大宅

原文章由 roccomami 於 08-10-8 23:04 發表
洗極都有..............................

同意,亦幸運地一路做得到

我理財第一步係有工做有收入
最低限度收支平衡
先解決現在然後計劃將來

子爵府

我要供樓,養車,養parents,有個仔3歲,有個工人,11月生第2個,我教書,老公在大陸開廠,每月開支約$35000,如有cash 200萬,我就安心了,但我冇。

[ 本文章最後由 ill 於 08-10-9 10:28 編輯 ]

大宅

醒目開學勳章

來一次以現時指數算一算 :-
如果 :-

1) 有一個仔女-----300萬
2) 有老父要養 (當20年)---120萬
3) 有老媽要養 (當20年)---120萬
4) 有層樓要供(一般已比左首期計)----200萬
5) 要有工人湊小朋友 (10年計) ----48萬
6) 有保險要付 (教學基金, 18年計) 65萬
7) 個人保險 (2個人.各20年) ----120萬

其他生活洗費唔好計埋.真係嚇c人 mouth:mouth:" /> mouth:mouth:" />

如果問我. 當然多多都唔夠. 點知什麼時候有什麼開支要洗.~~唉~~

[ 本文章最後由 giveupaguy 於 08-10-9 11:36 編輯 ]

複式洋房

每日睇報紙, 電視, 聽電台節目, 都話香港經濟步入冰河時期, 衰過87, 97, 03 ... 我而家只有一個人揾錢, 除了自己個家, 重要照顧埋雙方父母頭家, 壓力重到有點抑鬱.

要是連我都被炒, 我真係唔知點算.

我冇咁好彩, 冇兄弟姊妹幫忙, 亦無袓蔭, 政府只會"劫中產, 濟國產", 我真係好担心, 好驚. 可惜我老公仲係童心未汶, 我覺得担子好重

[ 本文章最後由 (!_!) 於 08-10-11 17:54 編輯 ]

侯爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章

原文章由 (!_!) 於 08-10-11 17:52 發表
每日睇報紙, 電視, 聽電台節目, 都話香港經濟步入冰河時期, 衰過87, 97, 03 ... 我而家只有一個人揾錢, 除了自己個家, 重要照顧埋雙方父母頭家, 壓力重到有點抑鬱.

我冇咁好 ...

唔好太過諗負面,岩,凡事作最壞打算係好,但太過負面都唔係好事,叫妳老公搵野做,需然經濟係會差,但肯做一定會搵到,需然他是個大細路,需要妳照顧,但凡事兩面睇,他唔會搞搞震,開開心心生活,都是一件好事來,唔好太擔心喎.
我都試過供樓供得好辛苦,諗埋一邊,但兩夫妻要供患難馬,更有一D唔順利的時間,過後都會知大家的重要性.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原文章由 (!_!) 於 08-10-11 09:52 發表

我冇咁好 ...

你唔好咁down,我之前都諗得好灰...

我問99投資果d野點算,跌到咁..99就話'唔好諗咁多,可能遲d會好轉呢'

99幾十歲都唔驚...

我地呢d後生既..有手有腳,有工作能力有咩好驚?

複式洋房

咸濕大師, 我愛Corina:

好多謝你們的鼓勵, 這幾天鋪天蓋地的經濟崩潰的報道, 相信對前境担心的人不只我一個. 但願大家都能樂觀地, 勇敢地面對, 互相勉勵.

THANKS.

[ 本文章最後由 (!_!) 於 08-10-12 14:52 編輯 ]

珊瑚宮

環保接龍勳章

我老公話40-50萬ok.
我就話150萬才ok

大宅

爸B勳章

琴晚我老公讓我明白,女人一定要有錢防身。平時我對佢都唔計較,有錢一齊洗。但我老公就樣樣同我計。佢覺得每月俾几千蚊家用好多。平時我買鎹買日用品好似唔洗錢咁,死都話我有好多私己錢。我真係火滾~從今日開始,我乜都唔買。儲多個錢仲好。

禁止訪問

子爵府

至少要夠兩三年使費先覺得安全(要夠供樓,使用,仔仔開支....好多)

大宅

原文章由 shashapinkpink 於 08-10-4 08:21 發表
Sorry, It should be 6 months..

係個人的6個月薪金還是家庭 計?

水晶宮

原文章由 tantanmama 於 08-10-4 10:48 發表
我同老公有共識, 如果有500萬現金我就可以退休唔做, 不過佢要繼續做. 如果有一千萬, 就兩個都唔做. 但而家連十萬都冇, 所以我地都繼續做囉. 哈哈!

yes, same as you
so I buy mark six everytime law
haha...... ( so sad )

別墅

多多都唔夠....
你唔知自己有幾長命....
唔知將來仲會生多幾多個....
所以我覺得...當有能力時都要努力工作....
好好儲蓄...
到真係要退休時就唔洗咁愁LA...

首頁

尾頁

跳至