婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

pi0219 發表於 16-4-9 10:49
我同意, 對99, 老公, 同老細都係, 所以要做一個強勢既好人, 重點係比所有人知道, 我人好好, 但亦可以好惡, ...
我人好好, 但亦可以好惡我很喜歡這句

pi0219    發表於 16-4-9 14:36

大宅

小肥楊 發表於 16-4-9 12:00
對人太好會被人蝦 --->我認同啲
對人太好, 對方會覺得理所當然, 唔會珍惜.
好似我99咁, 我對佢好, 佢只會 ...

你呢d個案我都有聽過,有幾個媳婦,但只會對姿態高d嘅新抱笑面迎人、對家裡徹底愛錫自己的新抱反而有奶奶款......唉
我相信好多人(新抱/未來新抱)也不介意付出,但怕付出過後換來更深的傷害才有所保留。

小肥楊    發表於 16-4-11 11:55
anna59    發表於 16-4-9 17:32

珍珠宮

引用:我就係唔可以反面既人~~~一反就冇得返轉頭~

原帖由 美菲絲 於 16-04-08 發表
我就係唔可以反面既人~~~一反就冇得返轉頭~~~

有乜大家可以傾~~~但逼到去爆既話就乜都冇~~~ ...
agree!但99呢種生物有幾多個會同你傾丫

男爵府

回覆:反抗後, 奶奶反而對你好左?

有自知之明既先會,有d仲變本加厲

公爵府

引用:朋友都話, 人皆犯賤, 對人太好會被人蝦, 當

原帖由 心存善念 於 16-04-08 發表

朋友都話, 人皆犯賤, 對人太好會被人蝦, 當別人做得太過份時 ...
忌你三分是真的,但關係係唔會好的

珍珠宮

忌新抱最好,起碼有事吾好煩自己,關係吾好就最好。可以隨心做事

禁止訪問

回覆:dinosaurmum 的帖子

子爵府

引用:+本帖最後由+心存善念+於+16-4-9+07:35+編

原帖由 心存善念 於 16-04-08 發表

朋友都話, 人皆犯賤, 對人太好會被人蝦, 當別人做得太過份時 ...
唔係關係變好!而係佢知你唔惹得,會忌住,唔會再不斷試你底線!

男爵府

引用:Quote:原帖由+心存善念+於+16-04-08+發表本

原帖由 Happybabyhbb 於 16-04-10 發表
唔係關係變好!而係佢知你唔惹得,會忌住,唔會再不斷試你底線!
完全認同,好似我咁,唔需要care佢,我直頭同佢講唔好挑戰我,我無把柄係佢手,但我有佢唯一粒孫係手

子爵府

引用:Quote:原帖由+Happybabyhbb+於+16-04-10+發

原帖由 小熊肥肥 於 16-04-10 發表
完全認同,好似我咁,唔需要care佢,我直頭同佢講唔好挑戰我,我無把柄係佢手,但我有佢唯一粒孫係手

...
我甚至同我老公講,你係佢個仔,你點就佢孝順佢,我冇意見,甚至你阿媽一哭二鬧唔想你搬走,你都可以返去同佢住!但係唔好忘記,我都係阿媽,唔好諗住可以亂搞我個女!我將你還返比你阿媽,叫你阿媽唔好搶我個女!自此之後,天下太平,冇再係我餵母乳時,推開我胸話阿B抖唔到氣!冇再奪命追魂call我帶女去請安!冇再黑我面!有時真係唔爆唔得

大宅

Happybabyhbb 發表於 16-4-10 00:15
呢點我好有同感!

我發現少d見,佢都會明顯對妳好d
以前一星期至少見2-3次,自從佢經常心情唔好就搵我出氣後,而傢只係大時大節先見。

大宅

小熊肥肥 發表於 16-4-10 00:48

...
你好勇敢喎~你能夠當面同佢講,好強勢!
若每個新抱都識保持一定程度嘅強勢,奶奶就會保持基本禮儀,天下得以太平!

大宅

Happybabyhbb 發表於 16-4-10 01:07
我甚至同我老公講,你係佢個仔,你點就佢孝順佢,我冇意見,甚至你阿媽一哭二鬧唔想你搬走,你都可以返去同 ...
推開你個胸?!超級過份!果刻你比咩反應佢?

大宅

回覆:反抗後, 奶奶反而對你好左

係,對我好左,但唔係關係好左,只不過佢真係忌我三分,以前指桑罵槐甘鬧我,而家唔夠膽

大宅

ikkimama 發表於 16-4-10 08:11
係,對我好左,但唔係關係好左,只不過佢真係忌我三分,以前指桑罵槐甘鬧我,而家唔夠膽

...
你曾經鬧番佢?定只係黑面?

子爵府

引用:Quote:Happybabyhbb+發表於+16-4-10+01:07+

原帖由 心存善念 於 16-04-10 發表
推開你個胸?!超級過份!果刻你比咩反應佢?
冇反應!佢呢d影后,冇第三者在場,死口唔認你都冇乎!唯有自己醒d,之後如果我係佢屋企餵母乳,我叫埋老公入房鎖門餵,有佢個仔在場,佢冇咁亂黎,同埋我成日同老公講,你地兩母子冇隔夜仇,所以你一定要做衰人!睇清楚我面口,唔好逼我爆!我爆就冇彎轉,你做仔嘅,爆完都係寶貝仔。

M.A.C    發表於 16-4-12 21:01
美菲絲    發表於 16-4-11 04:40

子爵府

引用:Quote:Happybabyhbb+發表於+16-4-10+00:15+

原帖由 心存善念 於 16-04-10 發表
呢點我好有同感!

我發現少d見,佢都會明顯對妳好d
成日叫我帶孫比佢睇,去到佢屋企就自己坐梳化睇電視睇lpad,個孫又係同我玩 咁我駛乜上佢屋企?我係自己屋企都係咁同個女玩啦!而家大時大節先見,反而識得同孫玩下玩具!

複式洋房

引用:Quote:小肥楊 發表於 16-4-9 12:00 對人太

原帖由 心存善念 於 16-04-09 發表
你呢d個案我都有聽過,有幾個媳婦,但只會對姿態高d嘅新抱笑面迎人、對家裡徹底愛錫自己的新抱反而有奶好 ...
絕對身同感受,所以我學精啲,都要強啲,唔好咁順得99俾人當工人

侯爵府

我的育兒心得勳章

回覆:反抗後, 奶奶反而對你好左?

上面jm講既都好中,有d人真係咁犯賤,以前我唔出聲咩都忍咩都就,俾人踩到上心口連呀媽都踩埋!既然咁,我都唔介意露出黑果面,而家大家互當透明,我連望都唔望佢,有時見佢裝下我面黑黑,仲好,擺明大家無野好講!佢都唔敢再係我面前俾說話我聽,轉移俾說話C6聽,等C6問返我咩事!其實好低章,以前我受哂吞哂都唔煩你個仔,而家逼個仔問我講返佢d惡行,真係低能又好笑!認同jm講,大家反哂面仲好,又唔洗扮,又表明立場,我同你又唔熟外人一個,無受過你恩,你要發洩就搵返自己生果幾個/你又愛又恨既大心抱啦,唔好惹我!

已刪除用户

首頁

尾頁

跳至