夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

超級版主

超級版主

原文章由 小艾美 於 08-10-9 00:57 發表
其實係因為我c6太鐘意買股票,所以我先想管佢.
我c6係個d,有$10人工,會放$9係股票,$1keep cash既人.
我問佢咁佢扣左家用,水電既錢,係咪會用黎買股票,佢冇出聲.

我話我覺得需要keep d cash,有咩事都可以有得用.我話我 ...

你既家用好似少左d wor

每個月,佢有15000

你家用得 = (15000 - 供樓 - 保險 )

實質你有幾多家用?

ps:定係我睇錯左

大宅

即係你老公比左50%人工for the family
我想問你有無工作有無收入?
許可的話,即使唔出50%,出20-30% as saving喇
咁樣好似大家對個家都有contribution

雖然你計老公搵3萬出2萬佢係仲有錢淨
但掉轉黎睇佢出左2/3人工真係唔少喎
不如佢出晒開支你自己撥部份人工儲返些少
屋企要用錢上黎都唔使咁徬徨

侯爵府

我人工2萬,c6比15000,其中有3千係家用.
我自己既人工就家庭其他開支,保險,我爸媽同佢爸媽共$7000既零用.
我想開尸口,係講左一人都供一樣既錢,一人供5千.唔係佢一個人供.但佢唔肯.

超級版主

超級版主

供樓,保險,管理費,水電煤,ed定期支出,由佢俾

咁佢先會覺得有番d男性既尊嚴,係一家之主

淨低果舊錢,睇下係佔人工既百份幾

如果重有15000,而佢有無車

留8000自己駛,7000俾家用都好應該

家用+你人工-家庭支出=私已錢

私已錢,唔駛俾佢知有幾多

總之日後要用,你又覺得可以,先擺出黎用

大宅

咿, 乜家用=扣除家庭開支後o個舊錢
我咪一路誤解左"家用"呢個term
我老公都係比晒開支+出街費用
我當佢呢d就係家用

超級版主

超級版主

唔知有無理解錯

佢有15000 零用
你有16000 (20000+3000-7000)

需然佢付出多,但人工又高過你,大家每月既零用係一樣

如果你單方面儲錢,你老公咪好著數,佢乜都唔駛諗,每月大拿拿有15000用,用晒都得

我覺得佢應該嘔番部分錢,出黎做儲蓄,不過唔係一人攞一舊錢出黎,而係話家用太少,叫佢俾多d($5000?),你自己儲錢

大宅

如果你單方面儲錢,你老公咪好著數

其實我唔係好明呢個concept,願聞其詳

超級版主

超級版主

一係簡單d

你份人工,全數放入儲蓄,一蚊都唔用

家庭所有開支,全數由佢俾晒

超級版主

超級版主

原文章由 littlefatc9 於 08-10-9 11:11 發表
如果你單方面儲錢,你老公咪好著數

其實我唔係好明呢個concept,願聞其詳

大家各有15000零用

但係佢可以用盡所有錢買野(包括股票),真係可以乜都唔諗(唔係點解叫佢攞5000蚊出黎,都推三推四)

而樓主就唔同,又要儲錢,又要為小朋友將來打算,一定唔會用盡零用,咁咪即係變相減零用

大宅

原來係咁解

侯爵府

E個問題我地傾左幾日都傾唔到共識.
儲錢佢唔肯,因為佢覺得買股票=儲錢.
但佢冇諗過如果好似而家咁差,又好急要用錢.咁點算.

為小朋友買教育基金,佢又覺得唔使.

聯名尸口供5千又話多,佢話覺得供500就得.因為如果供不時之需既話幾萬就OK,咁一個人一人供5千好快就有幾萬.所以唔使供咁多.

好老實,其實如果佢唔係咁鐘意買股票我係唔想咁樣KEEP佢既錢.

原文章由 bktcc 於 08-10-9 11:19 發表

大家各有15000零用

但係佢可以用盡所有錢買野(包括股票),真係可以乜都唔諗(唔係點解叫佢攞5000蚊出黎,都推三推四)

而樓主就唔同,又要儲錢,又要為小朋友將來打算,一定唔會用盡零用,咁咪即係變相減零用 ...

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 小艾美 於 08-10-9 11:27 發表
E個問題我地傾左幾日都傾唔到共識.
儲錢佢唔肯,因為佢覺得買股票=儲錢.
但佢冇諗過如果好似而家咁差,又好急要用錢.咁點算.

為小朋友買教育基金,佢又覺得唔使.

聯名尸口供5千又話多,佢話覺得供500就得.因為如果供不 ...

咁不如將佢$5000月供股票,你$5000就saving, 咁佢會易buy d.

不過用你個名開account law.

月供盈富基金, 好過佢買股仔啦.

禁止訪問

水晶宮

原文章由 mywong 於 08-10-9 13:24 發表

咁不如將佢$5000月供股票,你$5000就saving, 咁佢會易buy d.

不過用你個名開account law.

月供盈富基金, 好過佢買股仔啦.

又或者一開始唔save咁多, save $3000........慢慢每年增加 $500
天空之城, 快樂之地

超級版主

超級版主

原文章由 reneeleung 於 08-10-9 17:45 發表
其實個case有咩問題呢? 我覺得佢都好尊重你呀, 又無要你交待d家用同你份人工點使. 我諗佢比15000比你係你們有共識, 15000已經足夠家庭開支, 對嗎?
咁平時出街食飯, family day行街買野係邊個出架? 佢有冇出附屬咭比 ...

15000蚊,包埋供樓,保險

實則得3000蚊家用

樓主要補貼

大宅

我老公每個月出糧都會自動比錢我~
自己只會留番幾千蚊番工~
佢話驚佢大洗~廢事洗哂d錢~

同埋我覺得點解要迫佢做d佢自己唔想做既事姐~
你試下掉番轉頭~個老公咩都迫你做~你個心又會唔會好過~

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

咁有3千蚊家用, 樓主要補貼幾多出黎比日常開支?

原文章由 bktcc 於 08-10-9 22:43 發表

15000蚊,包埋供樓,保險

實則得3000蚊家用

樓主要補貼

水晶宮

其實真係好難講........

如以家庭支出 & 公平黎計,2夫婦一人俾一份。如 $20000/month, 咪每人出 $10000囉. 唔好理邊人工高d。除非層樓女方冇份/名,男人要比多d或自己供哂。

但一般人都唔會咁訟,尤其是男方搵得多d & 男人應該養起頭家。係呢個角度黎睇/計,又冇公平可言。

我覺得樓主老公唔係唔想儲錢,但樓主一下子話儲 $5000 = 1/3零用錢,樓主老公會有壓迫感 & 怕失左現有生活水平。
天空之城, 快樂之地

水晶宮

呢D始終係要老公自願囉!無得迫,頂多只可以迫佢每月出一定數目既家用(當然要合理啦,唔通佢唔夠錢食飯都要佢嘔埋出黎咩),唔可以中途佢想俾少D就得,就算佢突然有咁既要求,都要佢有番個合理既解釋俾你囉.

同埋你要記住,無男人願意娶多一個亞媽黎管住自己囉!同樣女人都唔會想嫁一個仔/老豆一樣...你要記得要知道,你同老公既關係係兩公婆係伴侶,而唔係兩父女或者兩母子關係囉~!

[ 本文章最後由 ~仔仔媽咪~ 於 08-10-10 08:52 編輯 ]

大宅

其實佢俾晒全部家庭支出唔使你幫手分擔已經好好啦 ! 我c6最多只俾家用既一半 , 仲要返屋企扮大爺 , 我心理都好唔平衡 , 大家甘高甘大 , 屋企一切野包括小孩既事 , 佢咩都唔理 , 放假在家好似條蟲甘郁都唔郁 , 夜間電視開到天光 , 甘既日子我都唔知點過

首頁

尾頁

跳至