婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

子爵府

心存善念 發表於 16-4-12 14:16
對!這個問題我也有想過,
但見面時,世伯用少少責怪我的語氣問我:你呢排好忙咩?成日都唔見你?
伯友竟 ...
咁你咪答佢~~係呀~~~好忙囉~~~
你地又唔係一齊住~~你忙唔忙佢知鬼咩~~~~

仲要世伯點會唔知伯友點睇你~~~點會睇唔到你地點相處~~~正常人見到都知你為乜少出現左啦~~

而仲會因為你少出現左而怪責既~~~即係好大機會連世伯都認為你既付出係應份架囉~~~

大宅

littledot 發表於 16-4-12 14:25
冇辦法,由一星期2、3次變成一年幾次,反差太大了,唔習慣就一定會的了。試吓除節日外,間唔中同佢哋飲茶食 ...
對!反差太大了!我自己也有責任,所以我也沒有怪世伯這個反應。

現在不會吃晚飯,只會選擇飲茶
一來.伯友會呼喝我,覺得每次我必需要洗碗
(但她的未來女婿甚麼也不做,對他極好零要求笑笑口,我對伯友好到當媽一樣,她卻擺款,認為未來新抱理應如此。)
二來.
飲茶相比晚飯的時間會較短,可縮短見面時間,但跟她見面仍存在一點壓力,每次當男友斟茶給我,她也會有點妒忌的眼神和面色不好看!

打俾世伯同佢傾吓偈關心吓佢,呢點我也有想過,但男友說不建議,怕他媽呷醋,惹怒她!

伯爵府

熱血勳章

引用:Quote:原帖由 心存善念 於 16-04-12 發表本

原帖由 littledot 於 16-04-12 發表
冇辦法,由一星期2、3次變成一年幾次,反差太大了,唔習慣就一定會的了。試吓除節日外,間唔中同佢哋飲茶食 ...
打電話比世伯一對一傾計,唔係個個伯友接受到
始終係後生女

心存善念    發表於 16-4-12 15:13

水晶宮

心存善念 發表於 16-4-12 14:58
對!反差太大了!我自己也有責任,所以我也沒有怪世伯這個反應。

同男友家人飲茶,你就識做D,唔好要男友斟茶比你,反而應由你斟茶比男友父母及男友.
打比世伯,係有點兒那個,所以,有藉口先至好打,例如"上次聽到世伯話腳痛,咁咁啱有朋友做特別舒服的鞋,所以買左一對比世伯"之類.
我唔怕惹怒任何人,但無必要,就唔好主動撩是生非囉.

伯爵府

熱血勳章

引用:Quote:Miss.Hui 發表於 16-4-12 14:23 所有

原帖由 心存善念 於 16-04-12 發表
拍拖最多拜年一次!我身邊大多朋友也是這樣!
那請問結婚後呢?
結婚後,到而家兩年時間,我地同6299一齊住
打算到下年開始搬開

一齊住又唔係日日見,因為輪班工作,
如果c6番通宵,我又回娘家瞓,陪吓呀媽

btw, 你男友呀媽對你真係幾有敵意
諗唔諗到個導火線係咩?

伯爵府

熱血勳章

回覆:求請教!拍拖時,與未來奶奶-未來老爺....幾耐先一次面?

還有你們拍左幾耐?到適婚年齡未呀?
會唔會伯友認定你會入門,想食住你,先發制人?

最重要是你男友感覺到他媽媽態度有變嗎~?

大宅

方方媽媽 發表於 16-4-12 14:32
客氣客氣,我只係唔太將閒人放係心上,所以活得自在一點姐.

(一)拍拖時大節的定義,只包括新年/中秋?
自她媽媽單打我命令我要每次到她家吃飯後,一定要洗碗後,除新年外,我己沒再送禮給世伯伯友,因心己淡!(儘管他的未來好婿甚麼也不買,甚麼也不做,他也好好笑容!我對她像媽一樣,她卻覺得這是未來新抱需要做的。)
加上朋友說,在拍拖階段不需要送禮物的,送得多對方麻木了,也覺得是理所當然!的確如些.....送了無數次,連多謝一句也沒有(我前男友的媽媽很識做,每次都會回禮送東西給我!)

我係咪有你心,你知架,我不嬲都好有你心架.你D朋友有無過時過節特登陪你食飯?好好的答案!

現在記起,世伯在場,伯友的確說話語氣比較好。

子爵府

心存善念 發表於 16-4-12 14:58

咁如果你係認定左依個男友要結婚既~~~~就真係要同男友傾下啦~~~佢呀媽咁既態度洗人唔洗本既咁~~~唔係只會越黎越大問題~~~
我奶奶太后上身~~~都係婚後先癲姐~~~你果個係拍拖一年巳經係太后~~~你男友依家都幫唔到你既~~~你就真係自求多福啦~~~

心存善念    發表於 16-4-12 16:44

水晶宮

心存善念 發表於 16-4-12 15:32
自她媽媽單打我命令我要每次到她家吃飯後,一定要洗碗後,除新年外,我己沒再送禮給世伯伯友,因心己淡!( ...
同你男友講定,叫佢一定要係廚房陪你洗碗,如果唔係,下次唔再上佢屋企食飯.
咁你地兩個恩恩愛愛咁係廚房玩洗碗樂,
記得,用手提電話播D romantic既音樂,
一路聽,一路洗,一路笑,一路玩下番梘泡......激C伯友

心存善念    發表於 16-4-12 16:44

大宅

ada_fung 發表於 16-4-12 14:33
回覆 心存善念 的帖子

傻妹, 千其唔好由你把口同世伯, 伯有講呢D.

露晒個底是甚麼意思 ?不要給他們知道我的想法嗎?

頭一年.......
我每星期同佢哋飲茶,每月買一件衫比伯友,節日買金器比兩位,新年比錢兩位,次次我爭著洗碗 (所以每次都係我洗,直到有一次我煮了飯,但男友負責洗,她就不滿)

世伯覺得我好識做,所以都好錫我!經常掛在口邊,當我親女兒一樣!
伯友好明顯妒忌世伯錫我!
連世伯買好d送比我食,她都看不過眼。

大宅

方方媽媽 發表於 16-4-12 14:33
我你係,我即刻撒嬌啦"係呀,世伯,我好慘呀,呢排比老闆虐待,日日要我OT,做到我好辛苦呀!係世伯你咁好,仲掛住 ...
神回...haha

大宅

美菲絲 發表於 16-4-12 14:46
咁你咪答佢~~係呀~~~好忙囉~~~
你地又唔係一齊住~~你忙唔忙佢知鬼咩~~~~
男友未帶過女仔見家長,所以無得比較,佢哋唔知出面嘅世界係點,以為個個未來新抱都係咁,
而且一開始我做得太多,見得太密,所以世伯又習慣左,到而傢見少左、就有唔好嘅感覺,有少少怨氣。

子爵府

心存善念 發表於 16-4-12 15:44

頭一年.......
得罪講句~~~你咁做唔怪得佢地咁對你啦~~~個頭就你做開既~~~親生仔女都未必會咁對佢佢啦~~~你對自己父母都係咁??
依個世上唔係你對人好~~人地就一定會對返你好~~~而且你唔係聖人~~只求付出不求收穫~~~

先行第一步對人好唔係錯~~~但你錯左未睇清就100%咁付出~~~

一開始你巳經做到咁~~~人地自然會再要求你付出多d~~覺得你應該仲可以俾多d~~~

心存善念    發表於 16-4-12 16:45

男爵府

開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回

心存善念 發表於 16-4-12 15:44

頭一年.......
開個頭, 開得不好............. 根本不用每星期飲茶, 每月買衫, 又買金, 又比錢....... OVER 左.......... 生日送禮就算, 過節買月餅等, 係心抱就話比錢姐。
你快D同BF商量點解決........如果有心同BF結婚的話, 不要拖。

不要同99住, 麻煩人。

心存善念    發表於 16-4-12 16:46

大宅

方方媽媽 發表於 16-4-12 15:04
同男友家人飲茶,你就識做D,唔好要男友斟茶比你,反而應由你斟茶比男友父母及男友.
打比世伯,係有點兒那個,所 ...
第一次見世伯、伯友前,入屋前我在樓下已提醒男友,不要夾送比我 (怕伯友覺得兒子被搶的感覺),你夾比你媽媽/我夾比你爸媽.....就好了,所以每次也如此,怎料......有次男友夾送比佢,她卻望著我笑了出來,有點洋洋得意示威的眼神,覺得兒子錫佢多過錫我。
(那時我們關係還不錯,心淡!其實是我教妳兒子的.....)

我錯了!一切都是我錯!我深感後悔!權力失衡的後果!我使他媽媽更加不尊重我!

另一次,我經常提醒不要有親密舉動,如:擁抱,吻....但有一次我男友把手放在我的椅背,伯友望了很久,有點不大高興。

上次聽到世伯話腳痛,咁咁啱有朋友做特別舒服的鞋,所以買左一對比世伯.....類似的事情我已做過了換來她大發雷霆!

人的心胸如些,有時我覺得有些事真的....避無可避!

大宅

Miss.Hui 發表於 16-4-12 15:05
結婚後,到而家兩年時間,我地同6299一齊住
打算到下年開始搬開

主要係妒忌!

我做的事....她女兒不會為他倆做的,她不喜歡我代替了她的女兒的位置,
另外,也怕世伯越來越錫我,取代了她的女兒。(她想得太多,根來不可能的!)

大宅

Miss.Hui 發表於 16-4-12 15:08
還有你們拍左幾耐?到適婚年齡未呀?
會唔會伯友認定你會入門,想食住你,先發制人?

拍了好幾年了,還不斷被催婚,還明示暗示婚後要一起住,她話她女兒也和奶奶住。
但一想到伯友.......嫁了後還辛苦過做女果時,真的不想嫁!(我們的家境也算小康)
我真的不想受氣!

伯友對我無禮,長輩說因我對伯友過份的好!
她覺得我很喜歡她的兒子,覺得我無左佢個仔唔得,做硬佢新抱,她才如此對我。

一切男友看到的,沒說甚麼。

珍珠宮

樓主,我除左比湊仔錢6299外,過時過節從來冇比錢佢地,當然,我知佢2老有微言,但是我一定吾比,費事開頭收吾番,呢個世界,除父母外,吾好對人太好,老公都是一樣

心存善念    發表於 16-4-12 17:45

大宅

引用:Quote:ada_fung 發表於 16-4-12 14:33 回覆

原帖由 心存善念 於 16-04-12 發表

頭一年.......
講真你做開咗個頭,見得咁密,又送禮,又洗碗……好難收番,一定有微言。同埋你男友媽媽嫉妒心好強,結婚後更難頂。比我就扮工作忙,少D見。

心存善念    發表於 16-4-15 15:41

子爵府

心存善念 發表於 16-4-12 16:42
拍了好幾年了,還不斷被催婚,還明示暗示婚後要一起住,她話她女兒也和奶奶住。
但一想到伯友.......嫁了 ...
係架~~~依家都咁~~~婚後死得仲快~~~
你同男友傾下~~睇下佢乜意思囉~~~係咪一定要同奶奶住~~~

你奶奶講乜唔係重點~~~重點係你男友點諗~~~

首頁

尾頁

跳至