家庭理財

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

唔駛諗, 一定係公屋, 留番D錢傍身

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:回覆 milkylok 的帖子點樣平衡享用社會資源

原帖由 merci2046 於 16-04-16 發表
回覆 milkylok 的帖子

點樣平衡享用社會資源和合乎道德水平, 人人的尺度都不一樣, 恕我無法為個別事件評論 ...
這個案我覺得樓主無問題,住宿舍公務退休後,是有權申請公屋,她沒犯規的~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

回覆:俾你會吾會申請公屋?

公務員買居屋不用補地價,我會買居屋

男爵府

引用:回覆+puibb+的帖子升斗市民,+又不是公務員,

原帖由 merci2046 於 16-04-16 發表
回覆 puibb 的帖子

升斗市民, 又不是公務員, 只有靠自己
咁為阿公付出了咁多年努力,而家得到相應的回報即褔利-公屋,好公平。以前無人鐘意打政府工,得12 個月人工,出面花紅+十幾個月人工,政府先出公屋,仔女外海及本地讀書津貼,供樓資助,宿舍等吸引人入職.有句說話叫\'好仔吾當差\'添。

做人至緊要開開心心 :-D

男爵府

回覆 milkylok 的帖子

申請左先,住落唔鐘意都有錢搬。而家的人很長壽,還是留多D現金好,病都病得有樽鹽D

侯爵府

一定係公屋,大把人話我有交税嫁呀sir..呢句最白痴,個個公務員交足稅,十一個月糧,無花紅雙糧,邊個同你講你付出,你只係享受番基本福利,個個香港人都有一次福利享用公屋居屋,你只係享有基本野,唔通D人眼紅你,你同佢認真咩,講得佢地都係廢Up. 姐,有福利佢地唔享呀,真係訓街果下講骨氣呀?唔好玩啦,你真係要睇開呢D廢up友。。你果D真係朋友,就應該俾你最輕鬆既意見,唔係眼紅唔抵得你過得舒服輕鬆,你仲要在乎呢D.人,嫌生活太得閒咩。。。

依家就好申請啦,唔好咁老定一來就有,係有,但唔慌好,依家房署唔同以前,對公務員會特別優待,又打緊官司,你都係早申請早安樂,到左退休先申請,到時未有,又或者簡唔落,你住番宿舍照收市值租金,你俾得幾多?俾你住得幾耐?

你買樓,當你老公退休有幾百萬呀,一炮過俾曬好未,咁之後全家靠你老公果一萬幾千一個月,加你人工,你唔好唔記得住私樓要俾管理費,一個月最少兩千,仲有大廈保養維修,仲有你地既醫療費呢,將所有現金押曬落層樓度,真係一個大病,賣樓之後瞓邊?果班廢up. 友會唔會接濟你?你份工又做到幾耐?突然無得撈,你老公又咬老本,咁點?大家係私樓度喊呀,咪又係俾D廢yp. 友話你唔抵可憐。。。

skylingac    發表於 16-4-19 13:14

大宅

畀面勳章

梗係先攞公屋啦! 退休後有間公屋係你既福利,點解唔要呀? 如果有人話你,你咪問下佢難道公司比housing allowance 你,你都唔要?

珍珠宮

引用:現住政宿舍,C6重有幾年退休,有以下選擇:

原帖由 milkylok 於 16-04-16 發表
現住政宿舍,C6重有幾年退休,有以下選擇:

1) 退休時申請公屋,退休金揸手養老

複式洋房

回覆:milkylok 的帖子

咁講啦,唔可以因為有褔利就話你拎公屋唔啱。而每一個人都要為退休諗架嘛,我又唔覺得你住公屋就係衰人。但你記住自己有拎到好處,希望你到時層樓唔好用黎炒,咁就已經夠,或者有多餘錢…做返多d善事,幫下人。

有資源有錢唔係咩唔好事,要記得回饋社會吧。

男爵府

引用:現住政宿舍,C6重有幾年退休,有以下選擇:

唔使諗咁多,唔好等退休時至申請公屋,如果呢一、兩年已有心水地點,立即申請,唔好等,小心後悔。

伯爵府

引用:咁講啦,唔可以因為有褔利就話你拎公屋唔啱

原帖由 amiicm 於 16-04-17 發表
咁講啦,唔可以因為有褔利就話你拎公屋唔啱。而每一個人都要為退休諗架嘛,我又唔覺得你住公屋就係衰人。但 ...
如果本身已有層私樓,已不合符申請公屋資格。錢就計十年免審查,朋友同我講的,有錯請指正。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

回覆 大力大力 的帖子

認同

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 merci2046 於 16-04-16 發表\"

就係你地呢D道德高人令我15/16 ! 其實我都有交稅既,吾好覺得我係同弱勢社群爭資源 。而且呢個係員工褔利 ...
唔洗理人啦!我係你會申請公屋先,到d私樓跌到咁上下,就一舊錢買層私樓收租(不過,到時銀行d定期息都會幾好。)幫補退休生活開支。可以上公屋,係你老公份工嘅福利,唔洗理旁人点睇喎!又唔係唔洗交租!……”道德高地”係依件事上,根本無討論空間。

男爵府

引用:Quote:原帖由 amiicm 於 16-04-17 發表咁講

原帖由 hennyyoyo 於 16-04-17 發表
如果本身已有層私樓,已不合符申請公屋資格。錢就計十年免審查,朋友同我講的,有錯請指正。

...
賣左層私樓就可以申請公屋,冇錯,住十年就要審查,我都被審查緊!

伯爵府

引用:Quote:原帖由 hennyyoyo 於 16-04-17 發表

原帖由 亮燈 於 16-04-17 發表
賣左層私樓就可以申請公屋,冇錯,住十年就要審查,我都被審查緊!

...

禁止訪問

公爵府

milkylok 發表於 16-4-16 14:17

利申:我有份站在道德高地話隔離舖個樓主
月入六萬仲住公屋 儲錢買樓出租
係浪費社會資源

但你個case 完全唔同 公屋係員工福利
等同你去政府醫院有頭等咁
我覺得無問題喎

講返你個case
但如果買樓收租用晒錢又大壓力就唔好啦
人生在世幾十年 未做過咩

如舊制有長糧 我就一定選擇公屋
退休金就慢慢洗 休息下

禁止訪問

伯爵府

引用:一定係公屋,大把人話我有交税嫁呀sir..呢

原帖由 lazywife 於 16-04-17 發表
一定係公屋,大把人話我有交税嫁呀sir..呢句最白痴,個個公務員交足稅,十一個月糧,無花紅雙糧,邊個同你 ...
你所講既正是我既憂慮,一諗起管理費,維修費或萬一生病等錢用,真係無人可憐我地 。况且c6退休金吾夠還按揭,佢退休後我要繼續供

多謝其他JM既意見,買居屋都可行,但依家居屋都吾平,希望過幾年會回番 D

伯爵府

引用:Quote:milkylok 發表於 16-4-16 14:17 現住

原帖由 洋洋 於 16-04-17 發表
same situation with you, 上年已申請公屋, 計劃退休攞公屋, 好就住, 唔好就用綠表換(新/舊)居屋(有得揀)
...
C6 重有7年吾夠就退休,咁應該幾時要申請?我地都係四個人。 HPS 夠資格,但樓價跌幾個%都抵銷左,都係宿舍好D!

首頁
12345...7

尾頁

跳至