自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

引用:我試過見工,成個倉同辦公室都無裝修好悔吓

公爵府

熊寶貝 發表於 16-4-18 16:32
我其實都係第一次聽😂

呢個世界咩人都有

咁你表妹點呀? 見成? 定點??

琥珀宮

風水既嘢有時又唔到你唔信

用戶要求終止服務

熊寶貝 發表於 16-4-18 16:36
咁誇張? 睇埋額頭都係第一次聽
我真係試過, 佢秘書站佢身旁( 我諗應該係比D 安全感我, 因為老闆是男士)

佢間房...我好記得, 背面有陳幅大扇(掛飾果隻), 有盆水晶....

我好記得我答秘書 72 年屬鼠...生於冬天...

不過, 之後約得SECOND IN, 我無去....都唔知物頭物路...IN 個 SHIPPING CLERK 左喎!

禁止訪問

引用:Quote:熊寶貝+發表於+16-4-18+16:32+我其實

子爵府

回覆:你地見工有無遇過d咁既老細?

我有試過,係間保險公司來。我自己覺得:勁無聊,而最後亦無請我。

珍珠宮

2024年龍年勳章

熊寶貝 發表於 16-4-18 16:13
我表妹今日見工同我講間公司老細好信風水,直頭睇佢生肖個名夾唔夾@@我即刻問佢有無問埋八字人...
跟著聽 ...
夾八字就無, 老闆要請個同佢自己生肖夾就見過.

用戶要求終止服務

熊寶貝 發表於 16-4-18 16:42
佢同我講咁信風水 請唔請都好似有啲驚
有D 人好信風水架! 唔請同生肖的人.

你唔知SO 文風, 都有軑BOSS 點請人/ 要請咩人

在YOUTUBE 片見過

伯爵府

回覆:你地見工有無遇過d咁既老細?

我c6個老細係
之前請落既生肖唔夾唔會重用

珍珠宮

2024年龍年勳章

熊寶貝 發表於 16-4-18 16:21
咁算唔算歧視嫁?
未有呢條法例. 我EX公司個老闆係同HR落哂ORDER, 乜乜生肖唔請(暗盤).

但話時話, 反而我自己信, 生肖真係人夾人. 我做左幾間公司, 都係同猴人不夾(唔使問我生肖)

禁止訪問

引用:Quote:熊寶貝+發表於+16-4-18+16:42+佢同我

禁止訪問

引用:風水既嘢有時又唔到你唔信

用戶要求終止服務

影月 發表於 16-4-18 16:36
一個大到成層樓既佛像對住我

唔係講笑喎! 有D 老人院, 的確有間房, 有座大佛係度過喎!

BTW,你去佛堂見工?

禁止訪問

引用:我表妹今日見工同我講間公司老細好信風水,

公爵府

BK2002 發表於 16-4-18 16:51
未有呢條法例. 我EX公司個老闆係同HR落哂ORDER, 乜乜生肖唔請(暗盤).

但話時話, 反而我自己信, ...
我反而唔信生肖, 但我信八字命理
話我同屬豬, 屬兔仔, 屬馬既會FD, 但我前任上司, 老闆都係屬豬, 屬馬, 都唔FD, 屬馬嗰個仲出賣我, 我懷疑佢根本屬狗(即係佢好狗), 另外有位男同事屬兔, 又係出賣我, 背叛我, 最後反面收場, 生死不相往來

所以我唔太信生肖

珍珠宮

熊寶貝 發表於 16-4-18 16:28
呢個世界都好難可公平
我宜家信了...
我都係咁話AR

我因為搞結婚GE事,所以婚後先轉工,D IN我GE人,極衰LOR
佢問,AR新婚BOR,會否生BB AR?我話自己NG中2小朋友,無打算生BB,佢地話戀有意外GE,如果大左肚我睇你都一定會生GA LA,到時邊個湊?(答:媽都99都會幫手湊)你E+住邊GA?你媽同你99又住邊GA?(答完之後),哦,原來你99住你對面,你媽相對地都住得遠BOR,咁你99黎你屋企搶左個孫,你媽去到時又湊NG到孫,同你99嘈,嘈到打黎公司搵你聽電話,咁你會點處理AR?(答:佢2個都好FD,好文明,NG會做D咁GE野)跟住佢追問,就算幾文明都會爭WOW(答:其實我根本都無打算生BB).都講左意外有左LA,意外E D野,控制NG到GA MA

其實我覺得,你只係怕我大肚要比產假令公司蝕,你問時我又有講比你聽我NG打算生你又屈我/覺得我會生,E D只係你GE認為,次次見工都比人問我幾時生BB,見工都見到想打人LA,如果覺得我無料,點解仲叫我黎IN?我E+幾乎每星期都見1份工,你們E D咁GE高屠/老闆咁介意比產假人地,不如寫信去立法會要求取消產假LA,同埋NG一定係新婚先會生BB,鬼NG望E D公司請左個未婚大肚,奉子成婚GE女仔,等E D公司蝕產假蝕到破產!!

公爵府

熊寶貝 發表於 16-4-18 16:42
佢同我講咁信風水 請唔請都好似有啲驚

咁又唔駛驚既, 唔太迷信就可以啦, 最緊要唔好係邪道

珍珠宮

2024年龍年勳章

zoie_w 發表於 16-4-18 17:03
我反而唔信生肖, 但我信八字命理
話我同屬豬, 屬兔仔, 屬馬既會FD, 但我前任上司, 老闆都係屬豬, 屬馬, 都 ...
其實無錯吖~

公司無真情! 老闆, 同事(包括上司/下屬)幾時會做到真正朋友? 有, 又可以維持幾耐?

呢一刻對你好, 因為你對佢仲有利用價值啫. 係我個人見解/偏見都得.

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 good_pig 於 16-04-18 發表唔

原帖由 熊寶貝 於 16-04-18 發表
覺得政政策存在漏洞
點解呢

請人一向都係睇老闆心情

珍珠宮

引用:Quote:熊寶貝 發表於 16-4-18 16:21 咁算唔

原帖由 zoie_w 於 16-04-18 發表
算架! 咁有D老闆要請靚女, 或者男OR女都係算歧視的, 但係好無奈地我地打工仔無得揀

但你如果問我, 我唔 ...
宜家做野都要面對現實,做到野同老細唔夾,都會無運行,佢一早唔請你好過浪費自己青春!

首頁

尾頁

跳至