懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

plummy_612 發表於 16-5-6 23:54
点解第一个開刀,到第二胎顺産的幾会 会得返七八城的呢??

我都唔知, 但醫院俾我嗰份資料係寫得6至8成機會成功, 仲有1%機會爆傷口

大宅

我都苦惱緊同樣問題。
第一胎係催生失敗,一度都唔開,最後開刀。
依家第二胎,都係去政府醫院生。想直接開刀,唔洗陣痛完大半日又生唔出。
但C6又想。之後生多個,如果三胎都開刀,有冇問題的?
定係今胎要試下順產呢?

男爵府

babyhoishan 發表於 16-5-3 17:32
下......
咁低 .....

我情況同你完全一樣,第一胎痛好耐一度都冇開,結果緊急開刀。
第二胎雖然已穿水,但我堅持要開刀,因怕好似上次咁穿水太耐bb要入nicu,點知都係十零個鐘後做好準備入手術室,但有人比我緊急用手術室先,結果等等下開晒生得,不過結果自己柯唔到要吸出嚟,唔使開刀。

大宅

llmanll 發表於 16-4-29 10:05
第1胎聯合原本順產 但最後係開晒10度生唔出又夾又吸 最終緊急開刀 而家plan生第2個 咁應該都係順產定開刀好 ...

我而家exactly 係咁, 第一胎開刀, 今次想順產
已問了醫生, 醫生話要睇情況, 因為順產有機會生時會迫爆上次的傷口
所以而家暫時決定唔到, 要睇final 幾wk, bb大唔大呀, 擺位點呀, 先決定
到時佢衡量可自己生會比我試
但就話如bb 過了預產期都唔出就一定開刀, 唔會同我催生, 佢話催生會谷子宮, 都會有機谷爆傷口
所以你可以有左時再問問你的醫生
我上次同今次都係私家醫生生

大宅

我第一胎41週塞藥催生,痛到癲,10幾個鐘都開唔夠度數最後緊急開刀,今胎反而想選開刀,因上次塞藥係勁痛,簡直酷刑,流晒血,之後又痛又嘔,我今次其實好驚佢唔俾我開刀而又要催生呀!如果樓上媽咪咁講,驚催生迫爆傷口,咁我都放心d,但知唔知幾時醫院會問???我照唐氏個日姑娘冇問……

大宅

好媽媽勳章

我第一胎遲咗十日要催生,痛咗日幾先開到十度,但又夾又吸都生唔到,最後緊急閧刀,第二胎我都係堅持順產,又係開到十度後生咗好耐都生唔到,助產姑娘即刻叫,醫生,摸過我個肚後好大力咁推我個肚話BB個頭唔啱位,痛到要幾個人捉住我手腳,因為我係度發狂,我差D想打個醫生,結果順產,一生完我就停咗,醫生即走,
我老公係陪產睇住,佢話好在個醫生經驗夠,一摸就知道,否則第二胎又開刀,
而家第三胎,希望可以順產,真係覺得順產復完快好多,始終我仲有2個要照顧

首頁

尾頁

跳至