婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

畀面勳章

原文章由 <i>emilysoso</i> 於 08-10-16 13:05 發表我爸過身 : 呢次我最激起, 佢唔比個仔著考服, 話著白衫先得, 唔通我女家真係對唔住你咩, 佢一d都唔比面我, 我 老公 話佢媽唔識, 叫我過左去算數, 唔識就唔好亂講, 我真係放唔低.

如果已經結左婚,呢點完全唔可以接受。

我會當老公同99面前講得好清楚,老公唔著考,他日我亦唔會為62 99著考。

當年註冊之後,我麻麻走左, 99又係唔俾我老公以孫女婿名義出席喪禮,佢既理由係我地未擺酒,我未正式入門。我即場同佢地講得好清楚:「係呢段期間,你地男家有任何白事我都唔會出席!」touch wood,佢地無事發生。

翡翠宮

畀面勳章

講起又真係好興,果時我老公又係話佢呀媽係好傳統既人,叫我唔好介意。我即刻同佢講:「你地知唔知乜野叫傳統?傳統人家娶新抱要三書六禮,大紅花轎,禮金都唔可以少,而家我同你結婚要一齊儲錢,買樓要一齊俾首期,傳乜野統呀!」

以後我老公唔敢再用呢d藉口幫佢呀媽講好話。講真,幾十歲人,乜野叫唔識,自私就認啦。

珍珠宮

原文章由 carylce 於 08-10-16 15:48 發表
企系你地中間..
你奶奶都傻既..
不如叫她穿婚紗結婚啦...
好彩我奶奶好,但我媽媽既奶奶,我嬤
就系一個好衰既奶奶..
和一個比較自私的媽媽和嬤嬤..
嘿..父母要返工,她在家照顧我地.
煮飯做家務.
話自己連工人都不如, ...

你估佢唔想呀!!

佢都不知幾憎我搶左佢個仔呀!!

佢個仔未拍拖時, 就猛咁叫佢拍拖, 當時99都見過我架, 仲話呢個女仔都幾好丫! (同個仔講架!)
之後? 當我真係同佢個仔拍拖, 佢就開始係我面前講個仔既ex幾好啦~ 又話收埋左個ex送既月餅盒, 成日攞返出黎睇, 又話個ex點好點好! 以為佢個仔唔會同我講佢個ex d野, 諗住激到我地嘈交, 分手最好, 殊不知佢個仔一早已經同我講晒啦~~

到結婚前一個月, 無啦啦係個仔面前要生要死, 一哭2鬧3上吊咁, 又話激到阿媽死咁濟, 講左一大輪先知原來佢要求個仔同我分手!!
我老公打比我, 話我聽呢件事, 我聽完眼都突埋, 但我知呢個係攞分好機會, 咪用好溫柔既聲線講:"老公, 你決定得架啦, 無論你做咩決定, 即使要同你分開, 我都會支持你架!" 我老公聽完冧到不得了~
即刻同佢阿媽講:"同佢分手, 可以, 不過我非佢不娶, 娶唔到佢, 我就一世都唔結婚!!"
驚到佢阿媽即刻正常返, 仲話快d結婚添呀!!

我99仲成日好似舊望夫石咁望住個仔, d痴戀既眼神, 真係睇到我都打冷震!!!

講埋比你地聽, 我99好留意個仔既衣著, 有時著d運動褲d料冇咁挺身, 顯得果度都幾大, 我99一見到佢, 第一句就話"做咩著呢d褲呀, 顯得下面咁大!!!"
搞到個仔超尷尬!!
我心諗:"99, 真係好留意個仔喎!!! 第一眼就望呢d地方......"
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

民房

原文章由 ac321 於 08-10-16 13:38 發表
no, what my 99 did was:

My parents gave me some $ (1M) when we are ready to get marry. They told me to buy a flat and don't live with my 99. It was because my husbands' families were living in the f ...

佢地都得ga la,佢地唔會覺得無面咩?仲要扮有$,俾人踢爆仲無面。
咁佢地住你地層樓有無俾番租你地呀?層樓唔係寫你99佢地名吧?如果係就大鑊啦!

男爵府

環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

我99都係咁.話說係我就快同C6結婚前一個月.佢已叫我吾好係自己屋企上香.我問佢點解.佢話我就快嫁去佢屋企.
第2樣野...咁我結婚時我哥仲未結.咁c6係接新娘時要村過一條好似叫大舅褲GE 褲.就係結婚前一日.個99竟然話C6 都係早結婚過佢家姐,要我入佢門時俾條褲我村過去..我就同佢講.我只係聽過大舅褲但無聽過姑9 褲..
第3樣野...係我影相時.佢係都要男家影完SIN 到女家..但果時已無咩時間.佢男家D親戚請極都吾出來,咁咪叫女家D 親戚出來影相同飲茶LAW..佢見到時.竟然係到話點解男家未影完就俾女家影.大佬AR.你男家大曬咩.等你地影曬要等到幾時AR.我D親戚仲有大把等住影GA..
第4樣..依樣野係我媽事後同我講 GE..原來個衰99係我擺酒果日話我D親戚.咁我D舅父叔公來到酒樓時,見女家無位坐( D 人打緊牌 ).咁就坐住係男家GE枱到SIN.點知我99見到吾係佢男家D親戚.就話我舅父佢地好楚左男家D枱,叫佢地起返身..大佬AR.楚下吾得咩.使吾使叫人起身.人地有老有細.連D 歲幾GE BB 同大肚婆都趕.都吾係人!!!!

洋房

我奶奶仲有好多衰野未講, 依家我無乜同佢傾計, 我c6叫我同佢溝通多d, 我同c6講, 我面對你呀媽, 我就想起番我爸當日, 之後我開始想cry, 我c6即時安慰我.....咁就再無提.

珍珠宮

原文章由 emilysoso 於 08-10-17 10:42 發表
我奶奶仲有好多衰野未講, 依家我無乜同佢傾計, 我c6叫我同佢溝通多d, 我同c6講, 我面對你呀媽, 我就想起番我爸當日, 之後我開始想cry, 我c6即時安慰我.....咁就再無提. ...

係啦, 唔知點解, D老公硬係覺得對耐D就會乜事都冇咁....

查實佢仲迫我地對耐D個99, 我更加會記得99點對我!!
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

洋房

有所同感呀....所以免得過都唔想見, 同埋唔想同佢傾計:;pppp:

侯爵府

好媽媽勳章

My parent is poor. What they have for their whole life (working) is 2M. And they give 1 M for my borther (when he got marry) and another 1M for me (when I got marry).
I guess my 99 know that from my husband. I never told them
All my friends say I am lucky as my parents 可以有能力撐你.

原文章由 碟碟 於 08-10-16 17:49 發表
好替你開心, 你爸爸媽媽可以有能力撐你, 不過我想知點解佢6299會知佢地比錢你o既? 錢銀既野, 真係免得過都唔好比呢的黑洞知道好.....

侯爵府

好媽媽勳章

層樓 is not in my 62 99 's name (so luck). It is in my husband's name.
No, they haven't 俾番租 us until now. And we need to pay all the mang. fee, tax, electric, water, gas...... and mortgage.

After we bought our flat, my 99 force my husband give the flat to them (change their name). My 99 said that we have already bought another flat, we should give that flat to them.
My husband was very angry at that moment. He 'foce' them move to the new flat finally, after lived there for almost 10 years.
After that, my husband get a bad relationship with my 99.

P.S. My 66 99 ask my husband to buy a new flat for them (in their name) when she know we would get marry soon. She may worry that I use his son's $. Therefore, my husband use all his saving to pay for their new flat ( and borrow 200000 from the bank by personal loan ) . My 99 promise my husband they (62,99 + brother, sister) will move out of his flat. She is treacherous

原文章由 hahatang 於 08-10-16 18:38 發表

佢地都得ga la,佢地唔會覺得無面咩?仲要扮有$,俾人踢爆仲無面。
咁佢地住你地層樓有無俾番租你地呀?層樓唔係寫你99佢地名吧?如果係就大鑊啦!

[ 本文章最後由 ac321 於 08-10-17 16:32 編輯 ]

子爵府

我地三姐妹結婚...都係男家上頭先喎...上完再打黎通知我地....有問題既咩?我諗係傳統做法者....我地三姐妹都係食住個老公喎...
我爸爸05年過身...我姐夫同我老公都有帶孝...因為我爸爸得三個女....所以由我姐夫做孝子...好彩我地三姐妹既夫家都好易相處....我姐夫一家幫手搞喪事....我奶奶有黎躹躬同埋跟去火化...

大宅

原文章由 ac321 於 08-10-17 15:49 發表
層樓 is not in my 62 99 's name (so luck). It is in my husband's name.
No, they haven't 俾番租 us until now. And we need to pay all the mang. fee, tax, electric, water, gas...... and mortgage. ...

我覺得你99應該叫無9至啱,真係好彩你父母都有能力又肯幫你,俾佢哋知道唔可以隨便恰你,唔係往後嘅日子都好難捱~~

以前我C6阿媽以為我無依無靠先至要同佢住,就對我三分顏色上大紅,以為我對佢嘅體諒同包容係老馮甚至係因為我冇人冇物先至忍佢,到後來我同屋企人嘅關係好返好多又知道我都有長輩支持嘅,佢就唔敢咁放肆,哩啲人真係自私又變態,成日講到自己好好心腸,但其實係對於人哋嘅不幸只係會令佢更加睇小人哋!

佢唔淨止對我係咁,對其他人都係白鴿眼,表面上對個個親朋好友都好好,事實上就睇唔起啲冇錢嘅人,成日喺人哋背後講人哋是非話人哋冇本事,但係又唔知自己係咩quality,不過妒忌心又重,正一係憎人富貴厭人窮!

侯爵府

好媽媽勳章

so bad!!!!
Do you live with your 99 now???

原文章由 wmpl 於 08-10-17 16:25 發表

我覺得你99應該叫無9至啱,真係好彩你父母都有能力又肯幫你,俾佢哋知道唔可以隨便恰你,唔係往後嘅日子都好難捱~~

以前我C6阿媽以為我無依無靠先至要同佢住,就對我三分顏色上大紅,以為我對佢嘅體諒同包容係老馮甚至 ...

大宅

原文章由 ac321 於 08-10-17 16:33 發表
so bad!!!!
Do you live with your 99 now???

感謝上天,我終於靠自己唔駛同佢住,唔係我已經痴咗線!!

侯爵府

好媽媽勳章

That's good! Don't live together. And keep as less contact as you can.

原文章由 wmpl 於 08-10-17 16:36 發表

感謝上天,我終於靠自己唔駛同佢住,唔係我已經痴咗線!!

首頁

尾頁

跳至