自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

cbeyond 發表於 16-5-16 21:35
唔係佢d偏方有效, 佢只係抄埋一齊, 你有心揾, 網上都揾到唔少。

就係搵來搵去都係幾條方,一條係佢,一條係黑豆粥!都唔知食咩好!有jm教食維他命,岩岩開始食

子爵府

飲過川貝水但飲左幾次就無飲實在太難飲

Sorry離題成日覺得嚴浩個樣似許冠文

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

無話可說 發表於 16-5-16 21:28
咁而家情況點?食左幾次有無效呀?

食緊維他命b雜,頭暈時都係要食止暈藥,醫生話盡量唔好俾佢感冒。其實條方好簡單,一試無妨。
我之前跟過佢甲狀腺的川貝瘦肉湯俾老公飲,唔知咁啱定真有効,我老公真係好返,佢食左2,3個月

象牙宮

blackberry 發表於 16-5-16 21:52
食緊維他命b雜,頭暈時都係要食止暈藥,醫生話盡量唔好俾佢感冒。其實條方好簡單,一試無妨。
我之前跟過 ...

川貝瘦肉都係醫頭暈?唉!唯有再諗諗

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

無話可說 發表於 16-5-16 21:54
川貝瘦肉都係醫頭暈?唉!唯有再諗諗

川貝瘦肉湯係醫甲抗。天麻燉雞蛋係醫頭暈,好易整,我覺得一試無妨

象牙宮

blackberry 發表於 16-5-16 21:59
川貝瘦肉湯係醫甲抗。天麻燉雞蛋係醫頭暈,好易整,我覺得一試無妨

好,一於咁話!食左西藥成個月,好得少少咋!

大宅

回覆:有無人食過嚴浩秘方?

認真搵個好既中醫睇啦
之前識個中醫
佢地執唔少食完嚴浩\'偏方\' d手尾。。。

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

pi0219 發表於 16-5-16 20:21
D 人當佢神敢拜, 特別係布緯療法同油拔法

佢 d 野都係網上抄 , 佢唔係醫生唔好問症 , 見佢答人野 , 真係驚驚驚

windywinnie    發表於 16-5-17 00:32

象牙宮

simple430 發表於 16-5-16 22:10
佢 d 野都係網上抄 , 佢唔係醫生唔好問症 , 見佢答人野 , 真係驚驚驚

係架,咁都係唔試囉

象牙宮

babyangie 發表於 16-5-16 22:07
認真搵個好既中醫睇啦
之前識個中醫
佢地執唔少食完嚴浩'偏方' d手尾。。。

唔識咩門路搵呀!而且又要返工

大宅

引用:Quote:babyangie+發表於+16-5-16+22:07+認

原帖由 無話可說 於 16-05-16 發表
唔識咩門路搵呀!而且又要返工
穩陣d咪去廣華醫院中醫部lor

侯爵府

引用:嚴浩係一個作家,唔係醫生+!請欣賞佢既文

原帖由 YYKam 於 16-05-16 發表
嚴浩係一個作家,唔係醫生 !請欣賞佢既文筆修辭,但不要盡信!
無錯,佢周圍引經據典...慢慢d人當左佢係「神醫」一樣

水晶宮

其實佢唔係醫生、神醫、只係收集偏方再發佈....得唔得、有無效、有冇副作用自己衡量

子爵府

認識瑞士牛牛第一回

上個月我奶奶都耳水不平衡發作,我媽煲左個黑豆湯佢飲,飲過2次奶奶話覺得好似無咁辛苦,你試下無壞,條方係我媽朋友教

【 耳水不平衡湯方 】

【 烏 豆 梗 米 老 陳 皮 薑 湯 】

材料 :

1....烏豆一杯 (量米杯)見圖
無需清洗,用一塊濕布略為搓擦
乾淨
2....白米四分三杯, 無需清洗
3....薑去皮,切六片約三分厚
4....陳皮原整一個洗淨,不要去果囊
5....滚水八碗

烹調法 :

1....先將烏豆用白鑊炒10分鐘後,再
2....加入四分三杯米同炒,直至見豆
皮微裂及米焦黄,随即倒入
3....已準備好的八滾碗水,同時
4....將厚薑六片,陳皮一個放入。
5....滾後記著要調慢火煮,勿滾瀉
6....煲至約剩水三碗左右便可熄火,
稍焗十分鐘左右便可飲用。
( 火慢需時,约一小時左右。)
7....用一個隔篩如我【圖中般】,將烏豆
隔走盛起,左右蒒動,好等米浆漏回湯中
,成一個米漿水,並一同服用
8....烏豆及薑可不吃難消化,陳皮可留吃。

注意事項 :

早上空腹服一碗, 前後一個鐘不能喝水或其他飲料, 以免稀釋藥效,午飯後三時一碗,晚飯後或睡前一小時服一碗。

必須熱服,不能放涼服,這才能提昇胃氣。若嚴重病發者,可將分量調加一半或双份,並全日服用,效果更快更好。若然要翻熱喝必需要隔水蒸喝,勿用煲,以免米浆易焦底。而且不能存放雪櫃隔天喝。

煲的過程中要注意爐火,不要滾瀉,
若然滾瀉。再加水同煮,功效已減,藥效己低。

這湯方不單止和胃養氣,服後對病者即時有明顯改善,止暈止嘔,調和胃口,不可看輕啊。

患者平時一月服一次,以作保健湯方,己減少復發機會, 眾多親朋試過萬試萬靈。

極度嚴重者不要依賴此方,趕快就醫斷症為上,此方只供作食療湯方。

大宅

直接睇醫生啦! 中醫西醫都好 ...
佢啲方根本左抄右抄, 講到能醫百病, 但就全錯
用最出名既布緯療法做例子,
google 一下就知Dr.Budwig個原理同啊嚴X教人個方法幾大出入
信佢一信佢一成都死!

子爵府

引用:其實佢唔係醫生、神醫、只係收集偏方再發佈

原帖由 luckybaby2011 於 16-05-17 發表
其實佢唔係醫生、神醫、只係收集偏方再發佈....得唔得、有無效、有冇副作用自己衡量
...
佢最近教人用bra啊

luckybaby2011    發表於 16-5-17 09:02

侯爵府

接線生 發表於 16-5-17 00:41
佢最近教人用bra啊

咩佢識帶咩?除我諗佢會叻d

伯爵府

pi0219 發表於 16-5-16 20:21
D 人當佢神敢拜, 特別係布緯療法同油拔法

我無睇開佢文章,係老公試左油拔法叫我試下,上網search 左d 資料就開始,但我本身d m 好亂,試左一個月已定時定候嚟,同埋皮膚好左。我都係見天然嘢試下無壞

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我覺得佢寫既野都係好匪夷所思,似是而非咁

公爵府

我媽係癌症康復者,食左布緯一段時間,面色好左又增磅,後來停食幾個月,因做左個小手術,面色差左;最近食番布緯,面色又好番,幾神奇!

首頁

尾頁

跳至