自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

回覆 mamahahaha 的帖子

樓主可以先同學校溝通吓先, 因為以我o既經驗, 其實如果適應力強o既小朋友, 學校係唔會用哂半個月做適應期!
以我個女返過兩間學校(N1之後轉校, K1返另一間)為例:

如果A小朋友第一日返學OK, 咁老師就會話第二日都係返半日, 第二日又OK o既, 可能一星期就可以返哂全日, 而B小朋友可能咁冇好, 老師就會將佢適應期拉長啲!

因為我女當時兩間學校都係全日, 都係呢種安排! 你試吓問吓學校係咪都係咁, 唔好先擔心住!

全日制學校通常會有較多SUPPORT, 所以有好多嘢都有得商量o既!

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

mamahahaha 發表於 16-5-23 13:56
我唔敢問, 睇下自己解決唔解決到
只係感嘆下
同學校商量下, 有返開全日班, 一個星期應該可以適應。

你若盛開, 蝴蝶便來!

珍珠宮

引用:明白你苦處.....不如試下同老細傾下, 9月每

原帖由 是是但但 於 16-05-23 發表
明白你苦處.....
不如試下同老細傾下, 9月每日只返半日, 扣薪可以嗎?
如果唔係, 平日同隣里關係好嗎? 或者 ...
應該冇乜公司肯俾你返半日even扣薪

珍珠宮

回覆樓主:

我同樓主一樣情況
而家暫定同老公各請一星期半日AL
我老闆都ok

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

麵包超人^o^ 發表於 16-5-23 15:33
應該冇乜公司肯俾你返半日even扣薪

嗯,要睇本身自己在公司價值啦,同埋老細諒唔諒解,如果唔得,樓主唔做既話,公司從新要請個個人,佢都煩架嘛。都唔係話冇機會,不過如果有其他方法就最好啦…始終唔到最後,都唔想咁樣請假法既。
Childhood is journey, not a race.

侯爵府

我囡當年救世軍幼兒園,N1 開學,按個別小朋友情況調整進度,有幾天便改半天丶第二周試全天;有返了一個月仍只返半天。
你小朋友育嬰院託開,應該比較易適應

伯爵府

mamahahaha 發表於 16-5-23 10:44
仔仔9月讀全日N, 之前一直放託兒所, 8月中託兒所畢業, 9月開學, 成個月都係適應期返半日, 我地雙職家長... ...

辭咗份工咪可以自己湊囉,仔女喺你的,生得出就有責任照顧佢啦!

大宅

回覆樓主:

可以同學校講,識人講左之後,好快可以番全日。
想問下,如果讀育嬰院,小朋友病左邊個湊?

侯爵府

回覆:諗起9月就頭痛.....

莫講話幼稚園,小學都係咁,測驗考試放早,期末考後成個月都放早,好似當個個都唔洗做/有工人

男爵府

如果你小朋友適應得快應該可以縮短時期架,你同學校傾一傾,我女都係咁,佢比其他小朋友快,基本兩日就一次加長半個中至一個中,佢唔使1個月就可以返全日同哥哥一齊放學,老師知我要返工唔想奶奶咁辛苦,所以佢唔喊唔扭話走就可以加長

大宅

引用:可以同學校講,識人講左之後,好快可以番全

原帖由 bookwormsx2 於 16-05-24 發表

可以同學校講,識人講左之後,好快可以番全日。
兩三日自己湊, 呢d好容易解決
但以家係。。。。。個半月

大宅

引用:Quote:mamahahaha 發表於 16-5-23 10:44 仔

原帖由 kiki523 於 16-05-23 發表
辭咗份工咪可以自己湊囉,仔女喺你的,生得出就有責任照顧佢啦!
個個女士為左照顧小朋友都辭工咁邊個納稅? 爸爸無能力養晒咁多人係咪全家攞綜援?
香港人自己唔生仔政府咪多個藉口引入移民?
係生仔同出黎做野之間, 有好多位可以商量的

個人抒發, 不喜勿插

大宅

引用:莫講話幼稚園,小學都係咁,測驗考試放早,

原帖由 sfuhsg 於 16-05-24 發表
莫講話幼稚園,小學都係咁,測驗考試放早,期末考後成個月都放早,好似當個個都唔洗做/有工人

...
到小學佢大左我可以有人湊呀
只係以家佢細要午睡, 唔想佢去陌生地方影響睡眠, 大 d 唔洗訓教會易搞d

珍珠宮

回覆 mamahahaha 的帖子

同意,呢D係在職媽媽o既苦處
我仔都係番育嬰園,8月N班開學,我C6係中學教師8月放緊暑假先可以陪個仔過適應期。如果9月先開學就要靠我請假同99出黎幫手。

侯爵府

回覆樓主:

同學校講,睇下可唔可以縮短適應期

伯爵府

mamahahaha 發表於 16-5-24 09:08
個個女士為左照顧小朋友都辭工咁邊個納稅? 爸爸無能力養晒咁多人係咪全家攞綜援?
香港人自己唔 ...

孩子是自己的,父母有責任照顧的。

子爵府

我仔N班返全日,都係頭一星期半日,之後已經要返全日,你小朋友返開托兒所,應該識應力好啲,試下同學校講

大宅

kiki523 發表於 16-5-24 13:29
孩子是自己的,父母有責任照顧的。

係, 所以我地好有責任地搵個信得過的人, 信得過的地方去照顧佢~

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

唔好話幼稚園適應期,即使上到小學都需要有個人隨時available

首頁

尾頁

跳至