自由講場

跳至

首頁

尾頁

用戶要求終止服務

happybebebe 發表於 16-6-12 08:52
Jm們啲小朋友真係好乖啊。
我喺我小朋友歲半時想佢自己食,我99當我白痴,虐兒。佢餵到個孫5歲半,佢仲批 ...

我女就嚟8歲,自助餐時我62會趁我99去攞食物時,坐喺個孫旁邊睇佢食驚佢唔識食,仲話"吓,識用筷子咁叻咖?"
救命,日日小學食飯都係自己食咖啦

珍珠宮

引用:我仔一歲已自己畢野食, 歲半自己食。 而家d

原帖由 birdbird 於 16-06-12 發表
我仔一歲已自己畢野食, 歲半自己食。 而家d家長覺得冇可能???
不是沒可能,只是樓主一開始就做壞規矩,突然要小朋友完成由餵變要自己食,仲要快趣食。

珍珠宮

引用:我仔14個月開始自己食,坐high chair, 無電

原帖由 casscassy 於 16-06-12 發表
我仔14個月開始自己食,坐high chair, 無電視,我準備幾隻spoons, 佢自己畢一隻,我又餵一隻,加上佢好為食 ...
回想起又實係一餐飯要準備好幾隻匙羹!俾佢自己食就預左食到烏糟邋遢,不過係個必經階段。

珍珠宮

引用:Quote:casscassy 發表於 16-6-12 03:36 我

原帖由 chanchan116 於 16-06-12 發表
我囡又係,剛剛17m已經唔肯俾人餵了
我個小朋友6個月轉固體,已經要自己食,嫌我餵得慢。

只好一人一碗,佢有佢自己食,我有我餵。所以好快就已習慣自己食了。

子爵府

chanchan116 發表於 16-6-11 22:11
我囡之前食野一定要玩玩具睇電視,每次都餵成個鐘,呢兩星期我決心唔俾玩具同電視,俾佢開始學習自己畢黎食 ...

我家個個細路,一歲起正餐一定同大人同枱食,只係佢有自己份餐盆,大人餸可以試味,但自己餵自己(和大人一樣嘛!)。各人都鼓勵佢自己食,勁讚佢堅持到,通常自動拒絕人餵。比電視玩具有娛樂性

细路食到天一半地一半,但餐盆內的都乾淨的 ,自己手抓返/“畢”返入口便是。大人沒跌到一枱,所以不用手抓,細路其實會學會跟做(所以我家一定用骨碟,不會吐一桌骨碴)

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

問題響你度多過你個女度, 因為你將大人標準套響佢度.

半個鐘食晒已經好好. 你想佢幾耐之耐食完?

換匙羹咪換, 冇所謂. 佢肯食咪得.

我d 仔女歲幾自己食, 初初天一半地一半, 甚至用手拎野食, 呢d 我唔會理, 慢慢就會規識規距架啦, 佢玩咪夠鐘收枱. 再大d 我至執佢地一定要用餐具食野.

珍珠宮

回覆:請教:點樣訓練17個月大bb自己食飯?

你夠狠心,唔好怕佢餓親,夠鐘就收嘢無得食,非正餐時候無得食,自然會快同自動自覺。

男爵府

birdbird 發表於 16-6-12 08:07
我仔一歲已自己畢野食, 歲半自己食。 而家d家長覺得冇可能???

我見到有回覆話十幾個月自己食太細唔得,要2歲先自己食⋯我是O左嘴⋯

珍珠宮

回覆樓主:

唔排除有d吃貨真系太鐘意食野嫌阿媽餵得慢,有d真系麻麻地食野,仲要佢自己食wor ,順其自然啦,唔好俾太大壓力自己同bb

禁止發言

回覆樓主:

大宅

引用:我個女1y4m已經自己食點會無可能但唔同的係

原帖由 vvvir 於 16-06-11 發表
我個女1y4m已經自己食
點會無可能
但唔同的係
我女都咁係1歲3,4個月完全放晒手比佢自己食,食飯從來無玩具無電視

大宅

你女都好叻,我女歲半只係識叉野來食,用匙羹吾識畢,始終見佢手協調吾到,等2歲先俾佢畢。

首頁

尾頁

跳至