自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

我仔都係2歲半,我日日同佢開火,我已經係在職媽媽,每日都好多事幹,唔肯番學、扭抱、唔肯飲水、唔肯著衫|佢又要自己點點點。。。。

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

ella0628 發表於 16-6-17 06:01
今日鬧咗個囡, 咆哮式, 鬧到佢喊。 佢喊完訓咗, 就到自己內疚到喊, 不停loop返頭先鬧佢時既情景, 想像 ...
鬧慣咗就唔會內疚
動真氣, 真係好傷, 大細都傷。
我宜家好少動真氣, 做個樣都有同樣效果。

你若盛開, 蝴蝶便來!

子爵府

畀面勳章

有時唔好怪自己唔鬧,
太過份就唔好姐, 但係有時鬧完佢唔開心完, 都希望佢透過比人鬧完果下識得反省。
***請勿於辨工時間內開PO分享美食(由其係食飯後、放工前)***

子爵府

超級特務 發表於 16-6-17 11:09
鬧慣咗就唔會內疚
動真氣, 真係好傷, 大細都傷。
我宜家好少動真氣, 做個樣都有同樣效果。

超級認同第一句⋯
小朋友有時真的好曳,開頭都內疚,宜家絕對唔會,事後咪同佢講:媽咪只是大聲!

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

nanananana 發表於 16-6-17 11:31
超級認同第一句⋯
小朋友有時真的好曳,開頭都內疚,宜家絕對唔會,事後 ...

我女宜家幾精, 話媽咪唔係好惡鬧佢, 只係嚴厲教導佢, 仲要多謝我

你若盛開, 蝴蝶便來!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

唔愛佢就唔會緊。我都鬧架但仔女一樣咁痴我。佢地明嘅(當然脾氣最好要好好控制啦)

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我仔有時學返我個惡樣,鬧人說話。成家一齊笑

alicenlc    發表於 16-6-17 12:36

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

咁細反而我不會咆哮, 因為佢唔識野
到大到6歲, 溫書啦, 先勁咆哮, 勁扯火
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

子爵府

超級特務 發表於 16-6-17 11:34
我女宜家幾精, 話媽咪唔係好惡鬧佢, 只係嚴厲教導佢, 仲要多謝我

...

以前好容易內疚,但一世人流流長,可以內疚好多野.反正只是鬧下個小朋友(唔係人生攻擊,就是普通鬧下),鬧完咪算咯!
我自問做唔到汪XX果種成功父母

子爵府

2024年龍年勳章

我以過來人的經驗去話比大家知

鬧絕對無幫助,只會嚴重影響日後的親子關係

當你好激動的時候,你一定要記住我上面呢句說話
大家想想,一個只得幾歲的小朋友,剛從白紙一張去探索新事物,對各式各樣的事物都會產生好奇,所以我們做父母的應該給予多點耐心去解釋和協助。

記著,一時又打又駡一時又抱又錫小朋友會疑惑怎麼父母一時會這麼愛我,一時又對我打駡,其實這會令他們無所適從
他們做錯了,我們應該認真而嚴厲告訴他錯在那裡,而並非打駡。

我反而羨慕你們的小朋友才幾歲人仔你們還可以糾正自己的錯誤,做好一個在小朋友心裡面的好媽媽。

我的孩子已17歲了,一切也回不到過去。

大宅

美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

我都明白樓主,我仔都係好百厭,搞到我成個傻婆咁話人,有時都忍唔住打手,由其自己真係好攰,不過我覺得小朋友明白既,好快會唔記得,因為好快佢地會重覆做同一樣野。不過我事後會諗下點樣改變自己點教佢。有時係會心痛既。

水晶宮

其實兩歲半, 唔駛太激氣, 仲可以教,
我仲係果時都要學介片, 佢個衰仔去廁所時話柯唔到,
轉頭出去玩時就周圍柯, 試過一次仲衰到老公要幫佢執屎,
D玩具又係玩到周圍都係, 成個廳似足垃圾崗咁, 講完執完又黎過,
真係令人發癲...但有時你愈係惡去話佢, 佢可能呢下驚, 會做, 遲D又係咁...
同小朋友相處真係好考EQ 同IQ, 令到人都成熟左...
而家我囝佢4歲, 仲識我駁咀, 問一反三
大家都加油啦, 最緊要自己唔好太激氣

大宅

BK Milk勳章

回覆:鬧小朋友

我有時都會咁,鬧起上嚟十足潑婦癲雞咁既聲,事後成日後悔有冇必要咁樣對個小朋友,好失敗

大宅

樓主唔使咁唔開心, 一定個個媽媽都試過咆哮, 爭在係一日哮幾次定幾日哮一次, 唔使太內疚.. 其實當係EQ既 訓練, 訓練過N咁多次, 我都努力學習唔好太勞氣, 你平靜D咁又得佢扭陣,喊下, 等佢發洩左情緒平靜左, 先再慢慢貨.唔係你罵佢都聴唔到..

子爵府

我個仔7個月我都成日好想咆哮

想咆哮前我會去廚房整野冷靜下,佢叫同喊都尤得佢一陣。

珍珠宮

ella0628 發表於 16-6-17 06:01
今日鬧咗個囡, 咆哮式, 鬧到佢喊。 佢喊完訓咗, 就到自己內疚到喊, 不停loop返頭先鬧佢時既情景, 想像 ...
偶一為之好啦.. 咆得多, 無效果.邊位父母未試過呀?

男爵府

引用:我有時都會咁,鬧起上嚟十足潑婦癲雞咁既聲

原帖由 luvmon 於 16-06-17 發表
我有時都會咁,鬧起上嚟十足潑婦癲雞咁既聲,事後成日後悔有冇必要咁樣對個小朋友,好失敗

...
唉,有得揀邊個想做癲雞😔
我陀住bb嘅志願明明係做個優雅媽媽,
點知🙄⋯

子爵府

ella0628 發表於 16-6-17 06:39
多謝你安慰同鼓勵, 我都等緊佢訓醒, 好想同佢道歉。 自己成晚反省。。 知道其實係自己情緒控制得唔好。 ...

隻公仔係訓覺先出現/平日小朋友玩時都係玩呢隻公仔?如果係後者難怪小朋友掛住玩公仔唔訓覺,小朋友喊完就無事,唔洗咁自責但如果我大聲鬧完冷靜落黎,會同小朋友say sorry同解釋返點解我咁嬲

珍珠宮

maria2014 發表於 16-6-17 12:05
我以過來人的經驗去話比大家知

鬧絕對無幫助,只會嚴重影響日後的親子關係

jm, 一切唔會太遲的, 雖然17歲已是半成年,但成年一樣想得到父母嘅愛 (真架!雖然我親生父母已不在,但見我c6 d兄弟姊妹個個5-60歲, 對住我99 都好似BB咁, 又嗲又爭寵,好羡慕99 同仔女關係咁好).

加油!你仔等緊你話比佢聽你有幾愛佢

琥珀宮

鬧在兒女身痛在父母心

首頁

尾頁

跳至