跳至

首頁

尾頁

大宅

我仔study 宣道會寶湖幼兒....

感覺好d....不過我亦聽過有家長同我講呢間學校有問題

我都有feel到少少啦,不過佢講果個老師無教我仔果班...

同我仔好like 依家個老師

原文章由 hellopui06 於 08-10-28 19:31 發表
咁想問下你仔仔依家讀邊間呢? 你又覺得佢果間好與否呢, 謝謝回覆.
3孩家庭,壓力山大

男爵府

我個女k1 and k2的班主任好好,尤其k2的蘇師,好多時都會打黎同我傾下!今次同呀仔面試,d老師and姐姐一見到呀女都好親切叫佢,起碼唔會畢左業就唔識人!
好老實講,有咁多學生,若唔主動問老師,咁老師就真係未必可成日主動同你傾,所以大家一定要主動!
至於表演,我女女都成日有機會表演,但佢成績只係中等.所以我唔認為只有叻的同學有表演機會!
家長同家長間的溝通機會亦很多,我個女搭校巴,所以我會襯運動會,旅行,觀課,家長日時同老師AND家長多作溝通。

至於同學/家長的質素就真係唔到我地揀...岩傾咪一齊傾下,唔岩傾咪點下頭!

原文章由 gloryu2 於 08-10-28 15:02 發表
如果你想我俾意見,都可以...不過我都有少少主觀
其實我唔係好喜歡此學校

1)我覺得老師好少會同家長溝通,如果你唔主動問老師,老師亦唔會主動講,除非好特別的野啦。如果家長返工,小朋友又唔多講學校野,就唔會知小朋友係學校 ...

別墅

完全同意

原文章由 cheukwing媽咪 於 08-10-28 22:57 發表
好老實講,有咁多學生,若唔主動問老師,咁老師就真係未必可成日主動同 ...

大宅

所以我一開始講...我都有d主觀

當然我唔係特登係呢個時候講呢間學校唔好,叫大家唔好讀。只係有人問我,我就將我的感覺講出來。

我亦識一些人讀過運頭塘浸信,佢地亦將佢地的另一個細路安排係我仔果間啦。我都聽過人地講運頭塘浸信係好好啦,但佢地的反應都麻麻。所以我有時覺得係夾唔夾間學校,因為學校唔會因你一人改變。

我都知道好多人讀得好開心架,睇下你有無遇到好老師。

不過我的感覺係麻麻,就係咁...

我亦唔會特別講我覺得阿仔間學校點。

3孩家庭,壓力山大

大宅

至於表演....每年先得一部份抽中,真係太少

好多時係高班先有機會.....

表演的事,係我同另一個家長傾計時,知道好多人幼兒班表演過,低班時又選中。
3孩家庭,壓力山大

珍珠宮

畀面勳章

講句公道說話,我囡囡係讀浸信會正校,關於表演問題,我有留意幼兒班小朋友表演過,到低班時又表演,但我覺得不是讀書叻就會老師偏心選出來,因幼兒班同低班是不同老師,好似我囡囡讀書唔叻,係幼兒班畢業禮老師選她出來表演,練習幾次後,一到放學要練習就哭,話掛住媽咪,於是只有放棄,到低班時,又有一次機會(不記得去那裡表演),老師叫部分同學仔星期六返學校做體操,從中選一些做得好出來,最後囡囡沒有比選中,我相信一定其他同學做得好過囡囡,做父母梗係想自己小朋友可以出來表演啦,不過都要自己小朋友做到才可,因為試過一次,唔知邊間幼稚園係大埔超級城表演,其中有一個小朋友企左係到,完全不懂跳,所以我覺得有些小朋友可能比較內向,或者有些又不喜歡表演.

大宅

其實會唔會細仔就會編下午班方便照顧呢,有姐姐或哥哥係度讀過家長可唔可以比d意見, 佢地係點編上下午班或有咩準則ga, Tks!

男爵府

原文章由 happypoohbb 於 08-10-30 11:15 發表
其實會唔會細仔就會編下午班方便照顧呢,有姐姐或哥哥係度讀過家長可唔可以比d意見, 佢地係點編上下午班或有咩準則ga, Tks!

其實我都好想知佢地係點編, 我果日IN.時間係10:30 ,表現OK,起碼老師問我亞仔叫咩名, 我個仔都有答佢呀, 我個仔係大仔, 又早交FORM, 咪又係返下午, 都唔知係跟咩來派賽.

複式洋房

我都好吾明呀.我仔仔個日in 尾三個個.

我個仔果日都有超水準表現( 在我兩公婆心目中), 居然呀仔無哭過同老師獨處一間房, 坐定定同老師玩.......我同老公真係估佢吾到, 老師比粒糖佢仲笑口同老師講多謝!

之後1:15pm , 接到浸信會電話, 話收呀仔讀下午班, 當時我問老師, 我話我第一志願係上午班, 佢話上午班無位, 跟住我在3:30pm 左右, 我朋友打電話給我話浸信會剛打電話給他話收佢個仔讀上午班( 我朋友係同校長講話只讀上午班, 下午班吾讀)..... 當時我同老公好懷疑, 是否因為我地話"上午班吾收, 下午班都接受 "而編我地在下午班呢!, 因為我收電話早過我朋友2 個鐘, 如果係咁, 我覺得好吾開心.

原文章由 BL715 於 08-10-30 14:00 發表

其實我都好想知佢地係點編, 我果日IN.時間係10:30 ,表現OK,起碼老師問我亞仔叫咩名, 我個仔都有答佢呀, 我個仔係大仔, 又早交FORM, 咪又係返下午, 都唔知係跟咩來派賽. ...

大宅

如果你話下午都study,佢地就一定唔會收你讀上午

原文章由 hellopui06 於 08-10-30 14:11 發表
我都好吾明呀.我仔仔個日in 尾三個個.

我個仔果日都有超水準表現( 在我兩公婆心目中), 居然呀仔無哭過同老師獨處一間房, 坐定定同老師玩.......我同老公真係估佢吾到, 老師比粒糖佢仲笑口同老師講多謝!

之後1:15pm ...
3孩家庭,壓力山大

大宅

Not really, I also replied that I am OK on either AM or PM. They called me that afternoon that my son can get in AM.

I think they do rank the kids base on interview performance and then assign you the session base on your preference accordingly. I guess most people choose AM first and so it gets full quickly.

原文章由 gloryu2 於 08-10-30 14:19 發表

男爵府

原文章由 gloryu2 於 08-10-30 14:19 發表

我原先自己諗校長問呢條問題, 係想知道家長對呢間學校有無誠意, 另再睇埋個小朋友的表現來編排, 我無諗過會係以呢個來做標準編返上午/下午, 如果真係, 我覺得呢間學校都好求其, 好唔公平.

民房

我都係同亞仔報上午班,10:30 in,我話下午班唔讀,結果冇收佢。其實我交表都交得幾遲,學校會唔會睇小朋友表現之餘,就係睇交表先後次序呢?不餘大家做個統計啦!
看看是否越早交表就越早in,早in個批是入上午定下午呢?

男爵府

原文章由 heymom 於 08-10-30 16:30 發表
我都係同亞仔報上午班,10:30 in,我話下午班唔讀,結果冇收佢。其實我交表都交得幾遲,學校會唔會睇小朋友表現之餘,就係睇交表先後次序呢?不餘大家做個統計啦!
看看是否越早交表就越早in,早in個批是入上午定下午呢? ...

你答佢唔讀, 所以無收你仔仔呀!

民房

我唔知係唔係呀!可能係掛!總之佢地話冇位啦!

男爵府

原文章由 heymom 於 08-10-30 16:57 發表
我唔知係唔係呀!可能係掛!總之佢地話冇位啦!

咁你而家有無去第2間IN. 我呢個星期六去WTT 分校IN.唔知有無上午班,

民房

我星期五會去大埔天主教In,原本一早就想報運頭塘,但因為太遠,結果冇報。其實我較prefer全日班,報浸信會正校都係當後備。

男爵府

原文章由 heymom 於 08-10-30 17:11 發表
我星期五會去大埔天主教In,原本一早就想報運頭塘,但因為太遠,結果冇報。其實我較prefer全日班,報浸信會正校都係當後備。

係咪天主教大埔幼稚園, 呢間OK嗎? 我之前都有諗過, 但好少聽BK MAMI 有提過呢間學校.

複式洋房

我尾三in 的, 我在限期交表格前兩天交表, 當日in 時我答姑娘, 上午班吾收, 下午都讀, 結果老師在當日1:15pm 通知收下午班.

原文章由 heymom 於 08-10-30 16:30 發表
看看是否越早交表就越早in,早in個批是入上午定下午呢? ...

民房

係呀!我都想各位俾d意見。

首頁

尾頁

跳至