自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

善宜 發表於 16-6-19 16:26
係架,我之前晚晚通宵陪b坐天光,佢都唔肯訓,訓左好快又醒,佢訓左我要抓緊時間沖涼洗頭洗碗,洗奶樽,做 ...

一腳踏無人幫?真係人都din wo
我陪月如果走左既話我諗我會累到暈左係屋企都似

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章

回覆:我幾時先可以無甘辛苦?

我果時都捱左6個月,我係不分日夜,bb一瞓我立即合埋眼瞓

你有無擺bb床喺你床邊?方便佢一瞓你就瞓

若果擺廳,你就擺梳化邊,咁你可以瞓喺梳化

瞓時擺你自己隻手在bb肚上睇下有無改善

同熱愛這片土地,大家刻骨銘記,愁或喜,生或死,也是香港地
同熱愛這片土地,大家一句到尾,由自己,生與死,也在香港地

子爵府

引用:Quote:善宜 發表於 16-6-19 16:26 係架,我

原帖由 Pinky28 於 16-06-19 發表
一腳踏無人幫?真係人都din wo
我陪月如果走左既話我諗我會累到暈左係屋企都似
...
無人幫,坐住都可以訓著,老公夜晚6點放工返黎接手,我會去訓到12點,之後繼續湊b

侯爵府

慢慢訓練翻佢個作息時間,傍晚時分一定要整醒佢,等佢玩下,夜d再訓

男爵府

引用:BB出世先得果20多日,我晚晚都無攪好訓,有

原帖由 Pinky28 於 16-06-19 發表
BB出世先得果20多日,我晚晚都無攪好訓,有無人可以話我知惡夢幾時完
...
我只想同你講,每個階段都會有唔同辛苦
當初陀住以為生左會好瞓啲,原來唔係。到以家兩歲,佢半夜醒,踢被都係要跟住起身嫁。回頭諗下,初生B係最易照顧了

rello    發表於 16-6-19 18:19

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

3個月後啦…會好啲

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

唔係想唒命,我個女三星期戒咗夜奶,之後係12點瞓到第二日12點!

我想講嘅係,睇你input咩比小朋友,就會有咩outcome. 我會好strict咁同小朋友講it's time to bed, then good nite kids then turn off light and close door. 無論佢點喊我都唔理佢,佢自然知醒,無人理就收聲瞓!湊小朋友,忍心係皇道呀!
每日望住佢哋就充滿力量啦!

大宅

頭一個月係辛苦d架,戒左夜奶會好d,你唔好太緊張同就慣bb,日後對你自己同bb都好,唔好一喊就抱慣,睇情況,我bb10日大左右夜晚瞓得林都無專登叫醒食奶,隔成6,7個鐘先食,一樣大隻到差d超重,我想講唔係叫你求其湊,而係唔好執著,咁樣情緒同體力上媽媽會好辛苦架

伯爵府

Pinky28 發表於 16-6-19 14:32
BB出世先得果20多日,我晚晚都無攪好訓,有無人可以話我知惡夢幾時完
...

類似問題我都曾經問過陪月
因為我全泵人奶,
每2小時泵一次要較鬧鐘起身泵
無得好瞓
陪月話過2-3個月會好啲
但唔同階段又會有唔同嘅辛苦。

我仔而家15個月大,
諗返起初生係無得瞓辛苦
要追奶
可能因為陪月日頭湊得好,
BB夜晚算抵打
3個月左右就瞓得長啲,
不過因為我要追奶每3-4小時泵一次
所以半夜要起身泵
而家諗返起,
覺得最辛苦最depress嘅階段係6個月加固時,
初生果期“無得瞓”係辛苦
但加固直情係令人depress
不過都已經過去啦
遲啲大啲要煩嘅野仲多

大宅

Pinky28 發表於 16-6-19 14:32
...

初生的果種troublesome,滿月好少少。過百日再好少少。講緊每晚可以有連續3個鐘瞓已經好好。
半歲打後吽牙時好時壞。
而家歲半,一星期都仲有1、2次會醒,飲下水再瞓返。
滿月bb分到日頭夜晚會好啲的了。

伯爵府

溋溋 發表於 16-6-19 17:03
我果時都捱左6個月,我係不分日夜,bb一瞓我立即合埋眼瞓

你有無擺bb床喺你床邊?方便佢一瞓你就瞓

有呀,已經擺係床邊,但未試過擺隻手係bb心口~

大宅

我女都係咁。我以為日頭等佢訓下 唔開聲 原來咁至唔好。應該日頭放點 聲。 等佢慣下 日頭同晚上分別。咁 晚上就會訓 你自己都可以訓。

大宅

回覆樓主:

戒了夜奶就好好多,但真係有覺好瞓,起碼半年啦!加油呀!

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆:我幾時先可以無甘辛苦?

要2個幾月,如果成功戒左夜奶會好少少

伯爵府

elong 發表於 16-6-19 20:00
類似問題我都曾經問過陪月
因為我全泵人奶,
每2小時泵一次要較鬧鐘起身泵

點解加固會甘Depress呢?

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章

回覆樓主:

我大仔時要七個月,如果你早過我,我眼中已經好幸福

公爵府

回覆樓主:

我細女16個月,晚晚起幾次身,少則二三次,多則六七次,我要返工,已經年幾冇好好訓一覺了,呢排我開始有種頂唔住嘅感覺,但我會頂住,但脾氣臭咗好難免,共勉之!

禁止訪問

回覆樓主:

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章

Pinky28 發表於 16-6-19 20:49
有呀,已經擺係床邊,但未試過擺隻手係bb心口~

我自己試過,擺手喺心口,肚仔,同拖住佢手都會令bb有安全感多啲

有時佢可能發惡夢喊,我會拖住佢手,一陣間佢會平靜落黎繼續瞓
同熱愛這片土地,大家刻骨銘記,愁或喜,生或死,也是香港地
同熱愛這片土地,大家一句到尾,由自己,生與死,也在香港地

伯爵府

feifei_baby 發表於 16-6-19 21:36
我細女16個月,晚晚起幾次身,少則二三次,多則六七次,我要返工,已經年幾冇好好訓一覺了,呢排我開始有種 ...

甘搞發重邊有精神返工呀?

首頁

尾頁

跳至