夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

子爵府

畀面勳章

其實同佢再傾落去都冇意思。。就算有佢都唔認,冇就更加唔認啦…但有啲野唔洗畫公仔畫出腸…
現在你對他來說已毫無價值。。因為你要用女兒要脅他,他才稍作改善。。就憑這點,已經令你極度無癮了。。
你認為沒有愛的家,對孩子成長有好處嗎?你說一家三口去玩或去旅行時,看見女兒很快樂。。離婚後,仍可一起旅行,或family day嗎?

子爵府

回覆:Lambie 的帖子

男人絕對不會貿然承認出軌,會承認是被抓到證據,或是想離婚,或是想測試底線。你們的問題不是只因他是否有小三,要修補關係是你們兩人,關有沒有小三甚麼事?

夫妻的感情可以因為有孩子變得更好,也可以變得磨擦多感情變淡。你有沒有回想一下你們的感情由何時開始變成陌路?女人有孩子就把重放在孩子身上,忽略了老公,也會因老公沒有做符合她心中所想的事變得有怨恨,對老公更加不好。男人不明白生完孩子的女人需要更多來自男人的關注,愛和幫忙,偏偏兩人心有不滿卻沒說出口,如在教養上意見不同,這就是令兩人原本相愛的人越走越遠。

想想過去,試由你老公角度來想,你可以看到很多大家越走越遠的盲點,再看看他令你覺得不能忍受的地方。把這些攤開兩人好好談談,夫妻只要雙方願意,一定可以努力把冷凍了的關係升溫。只要夫妻感情變好,小三自然就可以解決到。何況你也不肯定他有。

mc <()>

別墅

mc 發表於 16-6-22 08:54
男人絕對不會貿然承認出軌,會承認是被抓到證據,或是想離婚,或是想測試底線。你們的問題不是只因他是否有 ...

的確,第三者是果,不是因。。
我想左一晚,回憶好多事,當初拍拖咁順利可能因為大家都好想結婚,性格興趣價值觀其實可能不太夾,當年大家順風順水,佢常常就晒我,可以話當時佢愛我多過我愛佢,嫁比佢係因為想結婚,以及覺得佢對我好,條件好。
我問自己鍾意佢甚麼,我講不出了。加上佢而家對我已不如前,維持下去只為個囡。我唔介意平淡,唔介意冇浪漫冇激情,唔介意冇親密性生活,只求大家和平相處,一家三口有時享受家庭樂。但佢唔反屋企訓,或者成日夜反,有時對我不啾不啋,我接受唔到,如果佢真有第二個女人,我將來點同個囡解釋。

水晶宮

Lambie 發表於 16-6-21 14:59
請問可以點check,有咩方法,教下我!

其實佢平時好錫個囡,我諗大家都系為左個囡維持住呢個家庭,但系個囡 ...

因為小朋友係一齊,小朋友都會感受到架

子爵府

回覆:Lambie 的帖子

如果夫妻關係差,沒有交流,大家只在孩子面前扮親密,短期暫時是可以過骨,但時間久了大人都不開心,男人出邊有更好的傾訴紅顏,孩子現在好聰明,你們之間她不可能不知道或感覺到。只為孩子而忘記你自己是絕對不可行,這樣是三個人,你孩子丈夫都不開心,更加傷害到孩子,大人情緒失控最終受傷最深是孩子。

兩個人結婚當下一定是覺得對方是自己的理想一半,相處久了或一向由另一半對自己好,你忘記了應該要珍惜這份愛,當面對生活現實的考驗,再多的愛都會變成負數,就因為透支了愛,你丈夫得不到他想要的所以在外尋找。你傷心難過就代表你愛他,愛一個人好難去說清楚為甚麼愛,但不愛時就可以舉出萬個原因說不愛,男人最常說出軌原因是他覺得自己在家是多餘,太太只當他是提款機出氣袋,他在家中沒有存在感,而有另一個女人對他極好極體貼,善解人意,他內心覺得這是真愛所以陷入了泥澤。

所以要由泥澤中出來就要令他看到你需要他,愛他,不是為孩子,而是為了自己和他的緣份和以往的相處,你可以修正曾錯的地方,他亦應負責他錯了的部份,要重新開始真需要你們同時努力。

你想清楚自己想要甚麼嗎?

mc <()>

別墅

今日星期六,唔見人了。其實同囡囡獨處我冇問題,反而更輕鬆,但當打電話冇接,我會有懷疑同嬲,我有投訴過喊過,但即使佢肯留屋企或一家人出街,同佢都冇話題冇野講,除左同囡有關話題。大家興趣已經唔同,覺得佢已非從前嘅佢,或者自己亦唔同左,內心希望佢變回最初一樣對我好,但問心覺得自己亦不是從前嘅自己。
今星期不斷諗,係咪當年結婚太急,熱戀期確係快樂,到進入磨合期已經結左婚,可能其實大家根本唔夾,唔夾都冇所謂,本來都諗住以後平淡過一生,有囡萬事足,如今有可能出現小三,係咪上天要迫我諗重愛唔愛這個男人。

如果真糸唔愛,我可以點做

大宅

回覆:每個星期總有一日都唔見人,好夜反。。。

我覺得你老公9成9都係有第二個,因為佢嘅行為同我嗰個係一模一樣,初頭問極都唔認,直至我搵出真相佢無得唔認啦,但知道真相係痛苦嘅,我件事都係一星期前發現,我都未諗掂去或留呢個問題

別墅

yannieyanyan 發表於 16-6-25 21:02
我覺得你老公9成9都係有第二個,因為佢嘅行為同我嗰個係一模一樣,初頭問極都唔認,直至我搵出真相佢無得唔 ...

如果有證據確定佢有小三,我諗我會選擇離開,因為同佢嘅感情幾年前已經開始變淡,距離越來越遠,越來越多爭執。
所以有時我寧願快些確定,雖然到時一定會覺得好痛苦。
希望你個case情況好過我,我覺得如果男人有心重建家庭,係應該比機會大家

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

佢話夜晚去行山,咪叫佢比証據你囉~唔會有人一支公行夜山掛?求都唔求証,郁下就爆離婚,又話冇晒愛,咁樣既話冇小3都會出事。

別墅

Purple_0322 發表於 16-6-26 10:41
佢話夜晚去行山,咪叫佢比証據你囉~唔會有人一支公行夜山掛?求都唔求証,郁下就爆離婚,又話冇晒愛,咁樣 ...

有嘗試求證... 佢曾經比幾幅風景相我,再問落去佢只會答,你唔信就算。睇
夜晚話去睇波,去飲嘢,但有時打電話比佢,背景好靜....
最近又話鍾意去書店去圖書館,如要求佢比證據,佢會話我癡線。

伯爵府

Check 電話statement
日日固定打好多次係某一個電話度
十成十有女人

子爵府

Lambie 發表於 16-6-26 11:17
有嘗試求證... 佢曾經比幾幅風景相我,再問落去佢只會答,你唔信就算。睇
夜晚話去睇波,去飲嘢,但有時打 ...

你不覺得累嗎?
淡卻無能為力去補救
雙方好似等份感情自然死
等待出軌作結尾...
有無出軌心中有數
唔想改變,習慣,有小朋考慮
只要你想留的話,總會搵到藉口
唔想留的話,任何事都不能留住你
真係一句到尾,信就信到十足
唔信佢做咩你都唔信
問題係你接唔接受現實,會唔會自欺欺人
男人的話可以捉姦在床都唔認<---呢句係我男性朋友講的
未經本人同意,請勿轉載內容!

別墅

多謝各位意見,令我反思咗很多,我都不斷問自己究竟想點。我諗我個心,系想結束呢段緍姻,估佢都一樣,不過大家未搵到一個原因或者藉口。我越來越想走,只欠缺堅定,欠缺行動。

大宅

引用:Quote:dinosaurmum 發表於 16-6-21 14:48

原帖由 Lambie 於 16-06-21 發表
請問可以點check,有咩方法,教下我!

其實佢平時好錫個囡,我諗大家都系為左個囡維持住呢個家庭,但系個囡 ...
我未發現前同你情況一樣,佢d行為令我真係忍唔住要check佢,唯一又平又快嘅方法就睇睇佢電話,我終於都搵出真相,但知道真相係痛苦㗎

別墅

yannieyanyan 發表於 16-6-26 18:10
我未發現前同你情況一樣,佢d行為令我真係忍唔住要check佢,唯一又平又快嘅方法就睇睇佢電話,我終於都搵出 ...

妳用咩方法睇佢電話?我嗰位個電話成日跟身,指紋上鎖,訊息又吾會顯示,好難。
有諗過,佢話同朋友出去飲嘢,就去現場搵佢。不過佢到時話轉咗場,都冇佢符。
我寧願佢大方承認,或者由佢主動提離婚,我冇咁辛苦!

大宅

引用:Quote:yannieyanyan 發表於 16-6-26 18:10

原帖由 Lambie 於 16-06-26 發表
妳用咩方法睇佢電話?我嗰位個電話成日跟身,指紋上鎖,訊息又吾會顯示,好難。
有諗過,佢話同朋友出去飲 ...
我嗰個都係,高度設防,但個天真係整定比我睇,佢開住電話睇嘢訓着左,擺喺我面前我無理由唔睇

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

其實佢唔番屋企除左有第二個之外 你知唔知仲有一個可能性 就係個家唔快樂令我唔想番
有段時間我就試過 放工係街坐到夜一夜先番屋企
唔想番去 唔想嘈 唔想唔開心

有無第三者唔重要 最重要係你地仲愛唔愛大家
婚姻係需要經營 唔會唔經營就永遠快樂無問題
二公婆淡無話題就重新開始 參與佢既興趣帶動番大家既來往

別墅

yannieyanyan 發表於 16-6-26 19:33
我嗰個都係,高度設防,但個天真係整定比我睇,佢開住電話睇嘢訓着左,擺喺我面前我無理由唔睇

...

咁真系天意,佢肯認錯嘛?睇咗BK咁多故事,好多都係被發現至有轉機,如果男人肯承認,肯改過,會有機會修補。
但在我個case,其實即使冇小三,都越來越難維持下去,再揾唔到證據就算吧,要開始計劃新生活。

別墅

小豬澄 發表於 16-6-26 19:52
其實佢唔番屋企除左有第二個之外 你知唔知仲有一個可能性 就係個家唔快樂令我唔想番
有段時間我就試過 放工 ...

多謝妳嘅鼓勵,但我諗吾係所有關系都可以修補,努力不一定有回報,我覺得大家已經夾唔到,當初太快為結婚而結婚,為生BB而生BB。

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

Lambie 發表於 16-6-26 20:11
多謝妳嘅鼓勵,但我諗吾係所有關系都可以修補,努力不一定有回報,我覺得大家已經夾唔到,當初太快為結婚 ...

咁你就真係土要諗清楚仲係咪要咁落去 你唔愛就乜都唔駛講 諗乜修補
但問題係有個小朋友 我安排後續先係最大問題

首頁

尾頁

跳至