自由講場

跳至

首頁
12345...20

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:樓主,明白你!去旅行係為開心,絕對唔想去

原帖由 zola 於 16-06-22 發表
樓主,明白你!
去旅行係為開心,絕對唔想去放行都要揹住n個任務。
經過順便幫你望望都ok,仲要教埋你點去果 ...
我唔會神秘走..買唔買係我手上

男爵府

一個返咗7日工新同事,知我去台北,叫我買3支 set裝Dr.Wu A4 size咁大盒

gobaa49    發表於 16-6-22 14:07

寶石宮

Yukyuk 發表於 16-6-22 12:36
我從來只會為家庭核心內圍買鞋。
我從來只會為朋友核心內圍買野

象牙宮

fatty_pig 發表於 16-6-22 11:54
可能有好多人都好有經驗....
比同事、朋友、親戚知道你將去會日本,就會SEND 一咋圖叫你幫佢買...

明白...
旅行...保持低調。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

有次講明只在入閘後機免稅店買, 結果都係不停收 whatsapp 要加單, 全部 hand carry 攞到我死死吓, 忍唔住 po 張相上 facebook 話"好重呀, 下次唔嚟接機唔幫你地買".... 結果班 friend 以後都冇再叫我買嘢

gobaa49    發表於 16-6-22 14:07

男爵府

我試過去東京,比人叫我幫手買情趣用品,仲要幾盒.....
又試過有人叫我去10點幫佢排隊買BAOBAO受H牌,,叫我排完先去行街.
仲講明個盒唔可以花叫我HAND CARRY.
講緊係唔太熟既朋友.

milky_red    發表於 16-6-24 22:33
rebecky162    發表於 16-6-23 10:45

大宅

我又係,上次去日本勁多人話買野
男人又幫公司同事買,有個講明手信要帽
嬲到我,我地入親葯妝都係搵人地啲葯

珍珠宮

回覆:我去旅行啊...我唔係水貨客啊!

哈哈。。我又唔介意人地俾清單我,仲教埋我點去買,有時我會當其中一個景點。。
不過我份人大頭蝦,次次唔係買貴左就無買,因為搵唔到,唔識講價,所以依加好少朋友會叫我買野,就算我自動請纓,佢地都話唔駛,而且唔會怪我架,因為我連買自己野都係咁。。

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

不如直接係自己 fb 開個 PO,話今次去日本唔玩,唔 relax 了,決定走水貨賺返筆快錢,所有代購服務收 30% 服務費,如有過重要罰錢,須由買家們攤分,自己到你家 pick up,如果送貨的士錢另計

gobaa49    發表於 16-6-22 14:08

侯爵府

2018母親節勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章

good_pig 發表於 16-6-22 12:39
我唔會神秘走..買唔買係我手上
又唔係叫做神秘既,我從來去旅行都只係得父母同埋d好親好fd既人知,通常去到呢個level既人,反而係最無咁離譜既人(for我自己情況就係)

至於買唔買,當然係自己決定,但若然係直頭唔想聽到有人叫自己買野,覺得好煩既話,依個係一個方法。

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

回覆 方方媽媽 的帖子

所以佢地會「教」我去邊度買...佢講到自己東京好熟路咁...
救命...

男爵府

2521 發表於 16-6-22 12:04
買鞋唔算過份啦,我去大阪時有人list比我買LC煲,麵包機,導出/入機,我話唱定錢比我,要收服務費+行李附加 ...
LC 煲你估佢地唔想咩...不過我自己已經帶左個番黎....
如果佢地夠膽死叫我買,我會爆佢..唔係講笑....

男爵府

zola 發表於 16-6-22 12:05
樓主,明白你!
去旅行係為開心,絕對唔想去放行都要揹住n個任務。
經過順便幫你望望都ok,仲要教埋你點去果 ...

唔得,我一年去3-4次日本,唔係東京就大阪個D....
佢話你今次冇買丫? OK! 啊...下次幫我買丫...
又LOOP 過.....

男爵府

tkkmama 發表於 16-6-22 12:09
睬佢都傻, 先科水後結算. 20%手續費.
佢只會同你計退足8%後的價錢....

cindyyu73    發表於 16-6-22 13:50

男爵府

wing514 發表於 16-6-22 12:12
我返到香港會同佢講賣哂, 吹我唔漲
吹你唔漲....但下次你又去,佢又會再叫你買過...

男爵府

dororo68 發表於 16-6-22 12:13
我明妳...

我早排去韓國, 有個一年都係見一次既人,
如果你個RATE 高過佢果時唱...我肯定佢會叫你留番黎下次用....

男爵府

zola 發表於 16-6-22 12:14
我相反,每次d fd去旅行,就會主動問我有無野要買,
通常我都話無,費事要人幫我買,
跟住佢地就會話:快d ...
我都試過....我個FD 係台灣幫我買左支DR WU 番黎,我都好感激佢...
你D 朋友好好!

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我細佬,返工即係去外地,從來唔會叫佢買野。除非果樣野香港無得賣。咁耐只係托佢買過"陶笛"
不知所謂的乙陸!!!

男爵府

rebecky162 發表於 16-6-22 12:15
之前去日本都有人叫幫買野, 好在個個都係好濕碎同好小數目
講真細雞野都還好, 大大件又做埋人肉指南老奉果D ...
話細都唔細,佢地要完裝PACKING,即係你買佢地D野,咩都唔好拆...
一拆左就問點解丫? 個紙袋呢?? 下...?? 無左???? 掉左???
人都癲

greenpea    發表於 16-6-22 14:14

男爵府

今日出海 發表於 16-6-22 12:41
一個返咗7日工新同事,知我去台北,叫我買3支 set裝Dr.Wu A4 size咁大盒
...
我D 同事日見夜見....唉

首頁
12345...20

尾頁

跳至