夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

原文章由 sulamita 於 08-10-27 13:51 發表

um....
我媽媽在我8歲時跟一個男人走了。
我爸爸當時一個人養大我們4姊弟,
他當時都因氣憤而不許我們見她。
這麼多年過去了, 我們幾姊妹現在過時過節都有去見媽媽,
吃飯, 但感情比朋友還淡。

在我心中, 爸爸永遠 ...

一個照顧4個~~妳爸爸真的好辛苦
現在我一個已經很吃力

複式洋房

原文章由 kwunwa_c 於 08-10-27 14:29 發表

一個照顧4個~~妳爸爸真的好辛苦
現在我一個已經很吃力

所以我地幾姊妹好錫爸爸。
我媽以前去見我地時, 都係以為買野比我地就得,
但講真, 我地一d都唔覺得佢愛我地。

我覺得見得少反而好,
因為佢真係無好的身教比到你個女,
母愛唔係用物質黎表達的。

我相信, 你都會係一個好爸爸。
將來你個好都會明白你的。

複式洋房

原文章由 sulamita 於 08-10-27 14:59 發表

所以我地幾姊妹好錫爸爸。
我媽以前去見我地時, 都係以為買野比我地就得,
但講真, 我地一d都唔覺得佢愛我地。

我覺得見得少反而好,
因為佢真係無好的身教比到你個女,
母愛唔係用物質黎表達的。

我相信, 你都會係 ...

我囡囡得果2歲~~佢就成日同佢去迪士尼,之前仲同佢去唱k仲要係夜晚唱到12點呀...我點可能比個囡有甘既生活呀~到佢幼稚園既時候d同學仔問我個囡平時去邊個公園玩呀~~我個囡答下咩黎ga~我平時去唱k果喎~~(可能我諗多左)
同埋我對自己個囡有一套教育方法~~我唔想比佢阿媽打亂,學壞一日教好3年呀~~~

侯爵府

原文章由 kwunwa_c 於 08-10-27 11:02 發表

如果我叫私心的話..佢媽媽既私心更大~~又唔洗照顧又唔洗比錢又可以去玩,鍾意見就見~~

小朋友大個會感受到個媽媽點對佢,但如果你唔比佢地見,你女女大個一定會怪你~

侯爵府

原文章由 kwunwa_c 於 08-10-27 15:32 發表

我囡囡得果2歲~~佢就成日同佢去迪士尼,之前仲同佢去唱k仲要係夜晚唱到12點呀...我點可能比個囡有甘既生活呀~到佢幼稚園既時候d同學仔問我個囡平時去邊個公園玩呀~~我個囡答下咩黎ga~我平時去唱k果喎~~(可能我諗多左 ...

可否一星期只准某一日見某時間?eg:10:00pm前返?

複式洋房

原文章由 朗仔 於 08-10-27 15:35 發表

小朋友大個會感受到個媽媽點對佢,但如果你唔比佢地見,你女女大個一定會怪你~

當佢都唔肯放棄自己既生活黎照顧個囡既時候,佢已經無資格見個囡啦~~

複式洋房

唔會, 一定唔會!
咁多年我都無怪過我爸,
唔見真係一d損失都無!
(我唔係樓主個女, 但以過來人身份睇咋!)

我又唔會因為無左母愛而唔懂愛我的女兒,
問題係因為本身母親係一個無責任及唔成熟的人,
我婚後同老公有爭吵, 我媽係讚成我離婚的人,
爸爸卻罵我不懂為婚姻付出!
我因為知道當年爸爸為我們付出,
知道婚姻不是泥沙, 不是玩的。
爸爸給我的身教我一生受用。

只要爸爸肯給予父愛, 一樣可以讓女兒正常的長大,
成為有用人。
單親媽媽跟單親爸爸一樣可敬!

[ 本文章最後由 sulamita 於 08-10-27 16:34 編輯 ]

複式洋房

如果係兩夫妻意見或其他原因和平分開,
並且大家均希望盡力使到孩子在正常快樂的背景長大,
為了孩子的最大好處而決定孩子跟爸爸或媽媽,
我想在這情況下, 不應隔絕任何一方見面。

但我覺得大前提係, 媽媽不負責任, 以自己的自由及快樂換取孩子的幸福, 那真的還有什麼好說!
我作為孩子的一方(過來人) 絕對會站在父親的一邊!

翡翠宮

傻瓜佢亞媽個D係超自私, 但個女都無怪過佢亞媽咁做, 依然想見佢的話你就5應該去阻止囉 (我既意思係咁呀 )倘若個女都覺得媽咪都從來無做過做母親既責任都5係好想見佢的話, 咁我就覺得你既做法先係正確 我咁講你會5會明白D我為何會話你私心大呀
原文章由 kwunwa_c 於 08-10-27 11:02 發表

如果我叫私心的話..佢媽媽既私心更大~~又唔洗照顧又唔洗比錢又可以去玩,鍾意見就見~~

複式洋房

原文章由 ringoivy 於 08-10-27 16:42 發表
傻瓜佢亞媽個D係超自私, 但個女都無怪過佢亞媽咁做, 依然想見佢的話你就5應該去阻止囉 (我既意思係咁呀 )倘若個女都覺得媽咪都從來無做過做母親既責任都5係好想見佢的話, 咁我就覺得你既做法先係正 ...

我女兒知道咩叫怪咩叫唔怪咩~~
2歲人仔,我估佢只係識得分邊個同佢去玩

翡翠宮

OH咁細個咋 咁你個EX又真係.......... 但ANYWAY就係佢仲未識分更加G5應該用你自己既諗法去做事呀 無計啦你唯有大方D啦辛苦你囉
原文章由 kwunwa_c 於 08-10-27 16:48 發表

複式洋房

原文章由 kwunwa_c 於 08-10-27 16:48 發表

又咁講, 人情道理嘛!

佢係阿媽, 淨想同個女玩, 享受有個女的幸福嘛!
至於要三更半夜起身(去唱k另計), 假期無得去街,
無晒私人自由時間 -- 免問!

樓主身為父親, 卻要管食管睡管教,
女兒學壞, 脾氣性格變差他就要受晒!
自己亦無晒私人時間, 亦做到好鬼辛苦!

咁在人情道理下, 我都唔想個阿媽見個女,
唔係唔大方, 而係為左個女的最大益處!

我估樓主就係比個女見佢阿媽,
個女就發覺爸爸淨係管教佢,
但媽咪就同佢玩, 亦唔會改正佢D壞習慣,
咁個女就覺得爸爸係衰人!

各位mami試諗下, 如果比你地,
你地一早關門大吉, 仲講咩見呀!
講電話都唔比呀!

樓主等女女大D先比佢再見媽咪啦!
因為女女而家唔識分對錯,
好容易以為媽媽做既野係o岩!
做爸爸既, 真係有苦自己知!

樓主你奇實已經好大方啦!

[ 本文章最後由 sulamita 於 08-10-27 17:27 編輯 ]

翡翠宮

我又5係好認同你咁講喎! 話須管教既係爹地但爹地佢都要取得平衡, 管教之餘亦要有父女之樂, 好似我咁我都係惡母親之一, 但佢地5百厭時我同佢地玩得好開心架, 所以佢地一樣咁痴我, 我去街佢地會打比我, 我遲左返佢地都會打黎問我去左邊做緊嘜, 但相反, 佢地甚少會主動咁樣打比爹地, 除左細仔家陣學緊玩 外, 所以我覺得你付出幾多比左幾多小朋友佢地係心中有數的, 5係因為你管教深嚴而討厭你的, 我亦深明有份工作, 放工返到去仲要跟呢樣跟個樣, 試問有邊個做父母既5係咁 家家有本難唸的經, 5好再為左個一啖氣而握剎左個女多一個人鍚既機會啦
原文章由 sulamita 於 08-10-27 17:25 發表

又咁講, 人情道理嘛!

佢係阿媽, 淨想同個女玩, 享受有個女的幸福嘛!
至於要三更半夜起身(去唱k另計), 假期無得去街,
無晒私人自由時間 -- 免問!

樓主身為父親, 卻要管食管睡管教,
女兒學壞, 脾氣性格變差他就要 ...

複式洋房

原文章由 ringoivy 於 08-10-27 17:34 發表
我又5係好認同你咁講喎! 話須管教既係爹地但爹地佢都要取得平衡, 管教之餘亦要有父女之樂, 好似我咁我都係惡母親之一, 但佢地5百厭時我同佢地玩得好開心架, 所以佢地一樣咁痴我, 我去街佢地會打比我, 我遲左返佢地都 ...

你講得好岩呀!
而家樓主咪做緊你個角色lor!
但係我估你老公唔會帶壞你d小朋友掛?

如果你老公好似樓主前妻咁, 帶個2歲小朋友去唱k唱到3點?
你仲會好樂意比佢帶小朋友去玩?

我唔會lor!
唱k果度跟本唔適合0-12歲的小朋友架!
佢前妻仲要係wet果隻, 仲會帶佢去邊真係無人知!
一陣佢d男友搞個小朋友又會唔會呢? (sorry, 我可能諗多左!)

翡翠宮

SORRY我無睇清楚, 我以為佢話緊佢老婆成日自己去左唱K去左WET無理個女咋 我無睇到佢帶住個女去呢D地方 不過如果5夜既我都有朋友帶埋個兩歲仔出黎玩過 不過我地係正經人黎, 5係V V WET WET個D我地唱下K 食下BUFFET當聚下舊十點前走個D咁都無傷大訝當帶小朋友去見識下咩係好與壞囉 咁你可否同你老婆約法三章佢帶佢去到咁夜/再同埋D5三5四既人一齊就謝絕佢帶個女去玩
原文章由 sulamita 於 08-10-27 17:44 發表

你講得好岩呀!
而家樓主咪做緊你個角色lor!
但係我估你老公唔會帶壞你d小朋友掛?

如果你老公好似樓主前妻咁, 帶個2歲小朋友去唱k唱到3點?
你仲會好樂意比佢帶小朋友去玩?

我唔會lor!
唱k果度跟本唔適合0-12歲的 ...

水晶宮

我覺得個囡你老婆都有份既,再者你囡囡都有見佢媽咪既權利,依家個囡咁細,你又未徵詢囡囡既意見,咁樣唔俾你老婆再見個囡,我覺得好唔公平!個媽依家唔生性係依家既事,唔代表個囡會唔開心或者唔識諗囉!

唔好因為大人自己既諗法,而去剝奪兒囡既權利.你要知道,嗰個始終係囡囡媽媽,你老婆自己決定以後唔再見個囡係另一回事,但依家你老婆確實仲愛囡囡仲掛住囡囡嘛!唔好做到咁絕囉.

複式洋房

多謝sulamita同ringoivy既意見~~
其實唔比佢見有好多因素...首先我唔係一個成日都鬧個囡既父親,但係佢一有錯我就會黑起塊面...有時我都會同個囡去下玩,佢媽媽就富貴d次次唔係迪士尼就海x公園...甘小朋友係唔係會比較呢?我囡囡得果兩歲~~到佢大少少佢要讀書exam,我想鼓勵下個囡既時候,我同佢講去迪士尼玩好唔好呀?好驚到時佢同我講話要去美國果個呀~~
第二
做一個媽媽佢口口聲聲話好掛住個囡好鍚個囡,但係攪到今時今日甘唔係因為我走左去搵女人賭錢,係佢要去玩呀~~唔要個屋企,我出左手打佢,跟住離婚.....但係佢話我打佢先係離婚既原因,我無問題,又得佢點同人講啦~但係佢的確放工就走去玩張我個囡就甘交比佢阿媽黎照顧,自己就玩到天昏地暗,如果佢係好媽媽既明知單親媽媽辛苦,甘都唔早d返屋企睇個囡仲要走去玩~~佢有資格做人阿媽咩?
第三
我照顧左個囡兩個月...我發覺一d都唔簡單,唔係話一日3餐餵飽就算,係要身教ga..仲要處理好多問題,我放棄所有興趣,放棄所有私人時間黎做一個單父親爸爸,但係ex一d都無放棄過,到依家都係晚晚玩得好開心~~
casllsac 該用戶已被刪除

大宅

樓主嘅case就好似我大哥,我姪女今年已18,由她5歲
開始她媽從未致電給女兒,直到個女中四開始就周不時
來電約見面,亦講左好多對我們家的負面說話又話我大哥
和我家人阻止她見女兒,但喺我地從沒澄清,只喺我姪女
眼見到感受到她媽所給她的愛有幾多,亦都好冷淡地對
她媽說:當日妳為左不受束縛唔想為湊我而無得去威,
你就嫌亞爸揾唔到錢,喺都要賣樓分錢離婚,連撫養權
都唔要,話要湊住我而好難揾食...而家我大個自己開始
工作你就問我會否養你?我姪女對她媽說:我多謝你懷
胎多月生下我,亦感謝你給我看清你的心,只要我有一
口氣也只會養亞爸,衣家直到永遠,我嘅人生至親就只
有亞爸,嫲嘛姑姐和叔叔他們,我由5歲開始就已經沒
有母親了!
樓主,希望你明白那位始終是她媽,你可和他約法三章,
限時見面或你可在場,你女兒大個時是會明白的,放心
吧.我姪女就喺人版,希望你考慮清楚.

大宅

原文章由 SHEILAMING 於 08-10-27 19:58 發表
樓主嘅case就好似我大哥,我姪女今年已18,由她5歲
開始她媽從未致電給女兒,直到個女中四開始就周不時
來電約見面,亦講左好多對我們家的負面說話又話我大哥
和我家人阻止她見女兒,但喺我地從沒澄清,只喺我姪女
眼見到 ...

我都會明白樓主既感受,因為每個人教仔方法都唔同,但係我都係一個單親家庭長大,自我亞爸同亞嫖離左婚之後,我亞媽就唔比我地見我亞爸,做囡既感覺就係,這是你地大人既事,唔關我地小朋友事,點解會唔比我地見爸爸呢??就算佢點衰都係我地爸爸,何況我亞爸都唔係好衰,咁樣我地每次見爸爸都要呃我亞媽,我地做仔女既都會覺得好辛苦同難做,你個囡依家仲細,佢未到這個階段,但大左之後,如果你都咁堅決唔比佢見亞媽,其實佢都會唔開心同難做,如果你係錫個女,就比佢見佢亞媽啦,你要明白,照顧小朋友係會成正比的,你付出幾多就會收獲幾多,你對你個女好,佢係會知嫁,到佢大左佢一定會感受到嫁,特別係女,所以你都唔洗擔心,你話到時個女可能會要求高,到時你可以解釋返比佢知,佢係會明嫁,對佢好,唔係話同佢去幾次海洋公園或迪士尼就叫好,係你付出幾多心機陪佢,咁先係叫好,小朋友好簡單,你同佢去下公園同佢講下故事,全心全意照顧佢,比起同佢去迪士尼個d係唔同嫁,我相信你會係一個好爸爸,支持你!!!

首頁

尾頁

跳至