自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

陪月勳章

Jokitty 發表於 16-7-11 09:57
我仔2歲又係未識講野,我應該要點做,拿拿聲去私人評估定等返學後睇情再等政府呢?現階段已經去左健康院, ...
試下兩邊都排, 政府起碼要排1年以上, 所以我都放棄左, 因為排到協康又遇岩兩個好好既姑娘

真係好貴, 4堂要$3xxx, 黎緊9月又加價, 但上得好都要俾, 我小朋友咬字唔正, 上K1時老師已經要佢搵言語治療, 政府就搵健康院轉介, 上左兩堂就寫紙我去排專科, 私人就排協康會, 先評估再排期等有堂上, 排到就會隔一星期上一堂, 每堂50分鐘

大宅

引用:有冇人去過理工大學做評估?協康會打左去問

原帖由 綠荳媽媽 於 16-07-09 發表
有冇人去過理工大學做評估?協康會打左去問要排期,我驚要好耐。諗住揾多間問問

...
以前有去過循道衛理楊震服務處,跟陳姑娘,幾好。套票平d,如果非繁忙時段可能排得快

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

你想搵私家?

男爵府

回覆:請問有冇語言治療中心介紹

我依家约左領思做評估先,初步問左d問題,應該只係某d音發唔到,我諗如果做治療應該唔洗好長時間呱(心中希望)

大宅

hoiching0516 發表於 16-7-11 12:43
試下兩邊都排, 政府起碼要排1年以上, 所以我都放棄左, 因為排到協康又遇岩兩個好好既姑娘

真係好貴, 4堂要 ...

想知協康會評估大概幾錢?係咪應該做全面怕評估而非只做言語呢?

大宅

綠荳媽媽 發表於 16-7-11 12:54
我依家约左領思做評估先,初步問左d問題,應該只係某d音發唔到,我諗如果做治療應該唔洗好長時間呱(心中希 ...

你係咪只做言語評估?我仔2歲乜都未識講,我好擔心

男爵府

認識瑞士牛牛第二回

引用:Quote:abbywky 發表於 16-7-9 11:32 協康會

原帖由 hoiching0516 於 16-07-11 發表
咁快? 好多都要排差唔多一年先排到regular既training class, 我小朋友已經算快, 10個月左右已經排到, 好彩 ...
唔係講緊評估嗎?評估係1至2個月,我咩時間都話得。
之後上堂都係佢叫我要上咩,我就報咩,又係咩時間都報。
咁會快好多。

男爵府

陪月勳章

Jokitty 發表於 16-7-11 13:12
想知協康會評估大概幾錢?係咪應該做全面怕評估而非只做言語呢?
應該咁講, 我只申請言語治療, 所以就只做呢樣, 評估既費用等於一堂既費用, 由$7xx ~ $9xx不等, 視乎約咩野日子, 星期六最貴

男爵府

陪月勳章

abbywky 發表於 16-7-11 13:21
唔係講緊評估嗎?評估係1至2個月,我咩時間都話得。
之後上堂都係佢叫我要上咩,我就報咩,又係咩時間都報 ...
icic... 評估係快, 我上次都係等一兩星期就有得做, 就係話咩野時間都得所以最快

男爵府

回覆:Jokitty 的帖子

我約左評估先,佢話大約一千蚊左右。
我囡2歲識講野,但嗰時N班老師已懷疑佢痴利根,之後問過醫生,佢又話仲細,又話唔覺。依家K1,仍有BB口音,老師建議揾專家睇睇。以我上述經驗,醫生見小朋友時間太短,又唔會問得好清楚。

大宅

hoiching0516 發表於 16-7-11 13:55
應該咁講, 我只申請言語治療, 所以就只做呢樣, 評估既費用等於一堂既費用, 由$7xx ~ $9xx不等, 視乎約咩野 ...

太多間機構我都唔知應該揾邊d好,有朋友介紹邁步但佢收費勁貴,我又唔知應該做埋心理評估定淨做言語評估好

子爵府

hoiching0516 發表於 16-7-11 12:37
咁快? 好多都要排差唔多一年先排到regular既training class, 我小朋友已經算快, 10個月左右已經排到, 好彩 ...

我仔都係排左一個月就有位,係元朗新開既協康,但個St唔掂,諗住唔再讀佢啦

大宅

hoiching0516 發表於 16-7-11 12:37

想問下你小朋友接受咩治療,我見協康會心理評估要成6千蚊,言語評估又係另外收費?

男爵府

陪月勳章

Jokitty 發表於 16-7-11 17:43
想問下你小朋友接受咩治療,我見協康會心理評估要成6千蚊,言語評估又係另外收費?

...

只係言語治療,我淨係申請左一個programme

男爵府

陪月勳章

emily_money 發表於 16-7-11 17:41
我仔都係排左一個月就有位,係元朗新開既協康,但個St唔掂,諗住唔再讀佢啦
...

都要睇下個ST夠唔夠經驗同夾唔夾,灣仔center兩個都好好

子爵府

hoiching0516 發表於 16-7-11 17:50
都要睇下個ST夠唔夠經驗同夾唔夾,灣仔center兩個都好好

我明白呀,我諗港島 9龍區既st應該會比較有經驗。

男爵府

陪月勳章

emily_money 發表於 16-7-11 18:30
我明白呀,我諗港島 9龍區既st應該會比較有經驗。

有個經驗最好當然最貴但你會覺得值

子爵府

hoiching0516 發表於 16-7-11 19:05
有個經驗最好當然最貴但你會覺得值

我仔係領思上過兩堂,個st係好好,但佢無期比我,價錢係差唔多一千蚊堂,協康黎緊加價後係$810,係平啲 ,但覺得上完無咩野學到,仲令到個仔好反感,比得幾千蚊一個月,都唔係差果一兩百蚊每堂,係自己唔夠好彩撞唔岩st.

男爵府

陪月勳章

emily_money 發表於 16-7-11 19:20
我仔係領思上過兩堂,個st係好好,但佢無期比我,價錢係差唔多一千蚊堂,協康黎緊加價後係$810,係平啲 , ...

每堂幾多分鐘?

子爵府

hoiching0516 發表於 16-7-11 19:21
每堂幾多分鐘?

兩邊都係45分鐘 無記錯的話,但領思試過上完堂 傾計傾多十分鐘先走。

首頁

尾頁

跳至