婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

媽咪同99冇得比"一定係媽咪好好多"媽咪每次見我都會話我廋叫我食多d野"因為我同6299一齊住,媽咪知到做人新抱會好難"一聽到呢句我就會同佢講"我像老豆食極都唔肥"其實我d眼淚已經係心裡...

伯爵府

我就係奶奶好過媽咪啦,
同奶奶一齊, 食, 住, 包晒, 生女又有5位數字現金收, 又買好多野俾我食(之但係有d野我唔食都買), 只係生完bb之後, 成日干涉我bb野law

而我阿媽, 我生之前一日都問緊我幾時俾家用佢, 黎醫院探我, 又係同一個問題, 死未,
我未生之前成日話醫生照錯, 話應該會係生仔, 佢得我3姊妹, 很生仔很到發燒, 話驚我俾男家睇唔起,:;pppp:

所以我覺得奶奶好dd

大宅

我媽咪同奶奶各有各好,好難比較。

錢方面,我媽咪就計較d,成日計住我比幾多家用,不過我生左囡囡之後,佢都有話唔夠錢就唔洗比。我奶奶就從來冇要求過我比家用,只係一齊住,佢包我食,又同我湊囡,所以一定要比。

但係我媽咪比我自由多好多,又會聽我地意見,我奶奶就樣樣都要管,又用好多我唔鐘意既方法湊我個囡,又唔聽意見,不過佢原意都係想我地好。

侯爵府

我99對我好過我mami對我,唔計較,唔講$...

可惜99已過身~!!!

男爵府

其實好難講話邊個好d...
講真媽咪生我養我又好錫我, 而且又明事理又開通, 點都動搖唔到佢既地位...
不過我奶奶又係好好, 好錫我又係好開通明事理, 唔會迫我做呢樣果樣, 除左成日迫我食野, 有時關心我仲多過佢個仔(即我老公), 可能我老公係獨子, 愛屋及烏啦, 之前我肚痛到差d暈低, 佢擔心我仲誇張過我老公, 而且好多時食飯買野都會以我喜好為先, 我老公仲話依家佢無地位架喇
不過坦白講, 雖然兩個我都錫, 但兩個比較就一定錫媽咪多d, 老土d講句, 始終我係由佢身體孕育出黎, 無野可以代替...

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 cat130 於 08-11-1 23:45 發表
其實好難講話邊個好d...
講真媽咪生我養我又好錫我, 而且又明事理又開通, 點都動搖唔到佢既地位...
不過我奶奶又係好好, 好錫我又係好開通明事理, 唔會迫我做呢樣果樣, 除左成日迫我食野, 有時關心我仲多過佢個仔(即 ...

me too

大宅

一定系自己既阿媽好衰先會出現咁既情況,如果唔系,都唔會覺得99會比媽媽好架,我媽媽好好架,唔同我講錢,婚前畀錢佢都要,唔畀又冇所謂,我婚後,佢知道我有頭家,畀親佢都唔要。我99屬於不過不失個種啦,但我都系覺得媽媽好,同媽媽一齊住我會自然D

大宅

兩個都好,媽咪再好好好d

子爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

原文章由 Melody_Che 於 08-10-31 17:23 發表
幾時都係自己阿媽最好, 人地阿媽即係人地阿媽....

yes ,me too

男爵府

我99雖然絕對係一個好99...
但我自己媽咪永遠都係最好既~~~

子爵府

好媽媽勳章

其實奶奶對我好...即係多一個人鍚自己...對自己好...但係唔等如佢可以同阿媽比...因為十月懷胎同養大我個個...係我阿媽...而唔係奶奶...

[url=http://lilypie.com][img]

男爵府

hashtag影視迷勳章

雖然我99係當我女咁錫~

男爵府

hashtag影視迷勳章

雖然我99係當我女咁錫~
但係無可能取代到自己媽咪~!!

男爵府

梗係自己阿媽好啦, 邊會佢阿媽好過我自己阿媽得架, 不過我 99 對我好客氣, 但係我就覺得客氣到好似我係外人一樣, 冇辦法啦

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

世上只有媽媽好!!!!!

個衰人冇資格同我亞媽比!!!
我個奶奶之前親口同我亞媽講會當我係佢個女!!!

我呸!!!!

當我係女就唔會到我臨生之前1個月叫我自己煲付竹糖水食啦!!!

大宅

一定係呀媽最好
因為佢乜野都係為我諗先
99 no way 永遠第一個只諗自己&自己仔女

珍珠宮

畀面勳章

絕對無可能!連我老公都同d同事講佢有個好外母,而我99呢,佢對自己兒女都唔好,何況我這個外人.

男爵府

結婚時, 我阿媽收完禮金, 講明擺酒啲錢我係要來找數, 但佢都收哂唔俾返我, 我欠住幾萬蚊咭數咁離開香港, 去到外國, 奶奶供我讀大學仲同我交埋租. 買樓時, 阿媽同奶奶都借咗錢俾我, 我阿媽係咁催我還, 奶奶就話唔駛急, 廿年後都唔遲, 我阿媽都同我講叫我唔駛還俾奶奶, 話佢又帶唔到落棺材咁話 我問銀行借咗貸款還俾阿媽, 佢話唔夠, 因為最少都應該要俾多1萬利息, 我話借得13萬, 嗰一萬利息遲啲先, 佢竟然話咁大個人點會1兩萬都無架咁mouth: 我個女病咗, 叫佢去幫手睇下, 佢話佢要打牌, 少少病駛鬼咁緊張咩咁 我工人放假, 我個女係佢樓下返學, 叫佢幫手湊一兩個星期, 佢話:"你個女唔係姓x, 係姓xx, 所以應該係你奶奶幫唔係我幫架" 最後我奶奶真係撘飛機來幫我湊咗兩個星期
講真, 我唔係話無錢俾家用佢, 但我覺得我結婚時, 佢已經賣咗我俾人, 咁仲有咩資格問我攞家用呢 佢愈想要錢, 我愈唔想俾佢,

大宅

咁你媽媽真係好跨張...我好清楚我亞媽啲性格,明知佢唔會幫手,費時叫佢. 返而我99好慳架,老人家幾十歲都幫我買餸,比返錢佢又唔要,但係我亞媽,買嘢好計,所以我一定比返錢佢,佢照收架...

男爵府

原文章由 JLRLCH 於 08-11-3 17:20 發表
咁你媽媽真係好跨張...我好清楚我亞媽啲性格,明知佢唔會幫手,費時叫佢. 返而我99好慳架,老人家幾十歲都幫我買餸,比返錢佢又唔要,但係我亞媽,買嘢好計,所以我一定比返錢佢,佢照收架... ...

我奶奶都好慳架, 佢慳自己但係咁買嘢俾囡囡mouth:mouth:" />
幫我哋交咗成兩年租都無出聲, 仲以為咁平, 原來佢出咗一半, 搬時個業主(老公姑媽)退按金俾我時先知, 嗰一刻個心好感激佢 我阿媽又係好計, 我大肚時幫我買咗樽魚油丸, 兩年後同我阿妹講話我未俾返錢佢 講咪直接同我講囉, 駛唔駛咁呀 但我幫佢買嘢都無問過佢攞錢啦

[ 本文章最後由 星人mama 於 08-11-4 09:52 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至