懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 Yungmama 於 08-11-2 16:21 發表
我book左12號去健康院

健康院可以book既咩?因為我打去我呢邊果間,佢話walk in就得.不過要星期五的早上

侯爵府

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 keroro113 於 08-11-2 16:24 發表

我periods都唔知計23 or 25,因我23有啡色,24 stop, 25先正式come,我14/11去覆診la

我都係架,黎1,2日啡先正式,所以我都唔肯定,不過無所謂啦..阿b健康就得

侯爵府

原文章由 sasa~~ 於 08-11-2 16:28 發表
nono06, welcome ar... 17/11?? 仲有好耐呀... 我而家直頭想日日去照呀~~

yungmama, 我都係12號去健康院...

哈..日日照如果無野睇又好似仲擔心.不如一次過,所以我book左7week幾先照.
其實我今胎比較上一胎緊張好多啦,上一胎我只係臨生先去照一次私家,之前只係去健康院check咋

侯爵府

原文章由 hkgalcarrie 於 08-11-2 16:57 發表
hihi:

我last periods 24/9, 預產期1/7, 已經book左廣華, 等到12月16日先第一次產檢呀!!! (到果日我都有成13weeks囉)

請問登記左醫院, 可吾可以再登記係母嬰健康院做檢查呢? ...

我都唔知可以自己去醫院做產檢既?我上一胎都係去健康院咋,不過隔太耐啦,而家好多野都唔同.
我唸你應該可以去健康院再check架

侯爵府

原文章由 frederica7701 於 08-11-3 00:12 發表
我嘅last m first day 係10月4號,11月1號同2號自己用驗孕棒
check過3次,知道 bingo左 (第一胎),但未book睇婦產科醫生,打算睇張國良醫生 (先後有兩個朋友介紹) 但今日聽朋友講張醫生好難book,起碼預約個幾兩個月先有得睇, ...

甘你可以去普通婦科照下先,我都係去我家庭e生樹照咋.

複式洋房

Hello, 各位09年7月份預產的媽媽, 大家好. 我的預產期是7月5日, 已book了11月17日見醫生

複式洋房

原文章由 nono76 於 08-11-3 10:31 發表

哈..日日照如果無野睇又好似仲擔心.不如一次過,所以我book左7week幾先照.
其實我今胎比較上一胎緊張好多啦,上一胎我只係臨生先去照一次私家,之前只係去健康院check咋 ...

你好勁呀....
我今次第一胎... 真係擔心到行唔安, 坐唔落呀....
今日番工直頭咩都唔想做, 成日腍, 唔知阿b有冇長大呢....

複式洋房

原文章由 frederica7701 於 08-11-3 00:12 發表
我嘅last m first day 係10月4號,11月1號同2號自己用驗孕棒
check過3次,知道 bingo左 (第一胎),但未book睇婦產科醫生,打算睇張國良醫生 (先後有兩個朋友介紹) 但今日聽朋友講張醫生好難book,起碼預約個幾兩個月先有得睇, ...

book左未呀?? 本來我都係聽個friend介紹, 想睇張國良架, 不過要等太耐所以放棄左....
我係心急人~~

複式洋房

你地而家覺得點呀...我之前好攰架, 但唔知點解呢幾日又似無左果攰的感覺, 又無作嘔作悶,

好擔心, 人地話越多反應越好, 但我未照到又無咩感覺.....

大宅

我今朝只係同左我後邊個同事(friend)講,一千零一個咋,諗住起碼自己有甚麼不舒服都有人知哩!另外,我book左銅鑼灣周永醫生(婦產科,亞媽個friend個女睇開,話幾好),專登請半日假,明天下午4點睇,心情都有點緊張。今朝開始飲牛奶,不過呢2日成日都有想嘔的感覺呢!

男爵府

大家開始有早孕反應未ar,我早兩晚臨瞓覺得wing wing地,今日由晏晝到而家都間中係咁,但又冇反胃,又晤攰

複式洋房

我呢幾日都有d反胃... 仲嘔左三四次... 不過都係夜晚食飽飯先嘔law~~

d人又話會好快谷胸嘅?? 我咩都冇喎~~

洋房

原文章由 sasa~~ 於 08-11-3 21:23 發表
我呢幾日都有d反胃... 仲嘔左三四次... 不過都係夜晚食飽飯先嘔law~~

d人又話會好快谷胸嘅?? 我咩都冇喎~~

我冇嘔呀!反而有谷胸,其他都冇乜特別, 我淨係想快啲下次檢查照到bb心跳, 而家真係覺得唔係好實在。

大宅

大家好~我都係7月媽咪啊
上星期先CHECK到有左,不過家庭醫生冇話我知幾時係預產期,不過我自己上網CHECK就係7月8號左右,我BOOK左22/11號去林翠苗醫生度照,原先想早D,個姑娘話太早冇野睇,佢話22/11係第7WEEK,應該可以見埋BB心跳,我仲未去健康院排期,新症要星期五先有得排,而家都好擔心,因為我有B個陣有一個星期大傷風,醫生開左10日抗生素,家庭醫生話可能有影響,希望阿B冇事啦.....

大宅

回覆 #33 Yungmama 的文章

你就好啦~
我又嘔又谷胸,好辛苦
食D野落去少少就頂住
平時可以食到大半碗飯
而家半碗已經頂住
如果食晒大半碗就會嘔到九彩
而家先4WEEK
幾時先嘔完

大宅

回覆 #21 nono76 的文章

我都係星期五先有得排,不過打極 去都冇人聽,我想問佢要唔要拎地址証明,我見網頁寫只要身分證同埋醫生信...

洋房

原文章由 JOEY0623 於 08-11-3 23:01 發表
我都係星期五先有得排,不過打極 去都冇人聽,我想問佢要唔要拎地址証明,我見網頁寫只要身分證同埋醫生信...

我打去BOOK時冇叫我拎地址証明,淨係叫我帶醫生信、自已ID、老公ID同小便。

大宅

原文章由 Yungmama 於 08-11-3 23:15 發表

我打去BOOK時冇叫我拎地址証明,淨係叫我帶醫生信、自已ID、老公ID同小便。

小便佢有冇話要去買個指定既樽架?
定係用咩樽裝都可以?
Thanks~!!!

洋房

原文章由 JOEY0623 於 08-11-3 23:19 發表

小便佢有冇話要去買個指定既樽架?
定係用咩樽裝都可以?
Thanks~!!!

用乜樽裝都可以,細細個就得嫁啦!

大宅

原文章由 Yungmama 於 08-11-3 23:24 發表

用乜樽裝都可以,細細個就得嫁啦!

Thanks~!!!
等我都搵定個樽仔先

首頁

尾頁

跳至