自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:一個女人可否生活幸福,關鍵係兩個男人

今時今日,仲講出嫁從夫 老來從子

不如靠自己

Froggy_joe    發表於 16-8-3 09:24

禁止訪問

好媽媽勳章

男爵府

想生BB熱投

回覆樓主:

認同樓主話2個男人係關鍵!但係樓主的確係圍繞住錢(經濟)方面黎講!首先我覺得爸爸重要,係小朋友如果生長係一個健康和諧家庭,心理質素一定都會健康啲!相反,有好多小朋友來自破碎家庭,心理上好似都會有少少陰影(我只係講部分,唔係全部)另外,老公好重要,但老公係無一個使命要back up住外家(如果佢有能力,亦有呢個心係最好啦)我有個朋友,老公揾到錢,佢外家欠債,佢老公幫手還咗大部分,但令到我朋友想同佢老公離婚嘅主因都因為呢件事,因為佢老公成日口講住幫佢外家還咗幾多錢,亦覺得自己係好重要,佢講咩老婆都要順服,令到我朋友唞唔到氣!

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

其實都係講錢,角色人物調轉講一樣

公爵府

木土土 發表於 16-8-3 08:45
你覺得自己而家唔幸福?

能靠自己係一種幸福。

但無父親丈夫愛惜,呢方面唔幸福。

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我冇

禁止訪問

好媽媽勳章

伯爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

我兩個都無

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

唔認同, 生活幸褔要有男人才幸褔?

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:good_pig 發表於 16-8-3 08:48 今時

原帖由 claudia 於 16-08-03 發表
今時今日, 仲想靠男人, 將自己所有幸福注碼押落男人身上, 其實幾悲哀.
不過老豆例外,供書教學都係睇佢

寶石宮

引用:認同樓主話2個男人係關鍵!但係樓主的確係

原帖由 purplerain0348 於 16-08-03 發表
認同樓主話2個男人係關鍵!但係樓主的確係圍繞住錢(經濟)方面黎講!首先我覺得爸爸重要,係小朋友如果生 ...
咁只好講外家唔爭氣啦

禁止訪問

好媽媽勳章

寶石宮

引用:Quote:木土土 發表於 16-8-3 08:45 你覺得

原帖由 OKC 於 16-08-03 發表
能靠自己係一種幸福。

點先算係愛惜?

公一份婆一份 香港地好正常

公爵府

claudia 發表於 16-8-3 08:55
今時今日, 仲想靠男人, 將自己所有幸福注碼押落男人身上, 其實幾悲哀.

我宜家係自己靠自己,但如果你老豆唔錫你,你老公唔錫你,你覺得好幸福咩,或者大家睇法唔同。

男爵府

供書教學係我媽,我老豆已經同其他女人風流快活
.
.
不随便評價他人,是一种修養。而不活在別人的評價裡,是一种修行。

.
.

琥珀宮

引用:Quote:木土土+發表於+16-8-3+08:45+你覺得

原帖由 OKC 於 16-08-03 發表
能靠自己係一種幸福。

又不是小朋友,現在已經成年,若仍然因為沒有父親愛錫而覺得不幸福,有點自尋煩惱!

施比受更有福,如父母健在,自己主動愛錫他們多一點吧!

至於伴侶,緣份隨時也可以來,但要心態好、多正能量,緣份來到才較大機會可以捉緊。

禁止訪問

好媽媽勳章

翡翠宮

回覆樓主:

一個人,不論男、女,都要自己令自己幸福。

靠人?no way!

利申: 我幾幸福,身邊亦有個好男人,不過我既快樂來自 inner self, 同個男人/任何人關係不大

公爵府

雖然話女人獨立能力好重要, 但生活幸福快樂一定同家庭有關...

父親- 呢個無得揀, 完全睇時辰, 有無呢條命落到好人家...
老公-呢個有得揀, 但都要睇自己條件夠唔夠, 條命好唔好, 能夠被有條件既男人睇中.

女人是否可以幸福到底仲有一樣野, 就係仔女是咪生性...叻唔叻都唔重要, 係生性...呢個真係靠自己教...

其實一個女人可否生活幸福都要靠自己努力, 努力去維繫一個家, 努力做好自己角色唔拖男人後腳, 等佢有動力為家庭去衝去闖....終歸一句, 做個幸福女人其實都要付出...

首頁
12345...6

尾頁

跳至